3 étel, amit soha ne rendelj étteremben

Forrás: Shutterstock -
betegség baktérium étel
Ételbiztonsági szakemberek vallottak arról, hogy melyek azok az ételek, amelyeket - bár olykor nagyon ínycsiklandozóak -  nem érdemes étteremben fogyasztani. 

Tatár beefsteak

A tatár beefsteak rendkívül kedvelt nyers darált marhahúsból készített étel, amelyet hagymával, kapribogyóval, olívaolajjal, mustárral és egy nyers tojással tálalnak. Ha úgy hangzik, mint egy ételbiztonsági szakértő rémálma, akkor valóban az is. Szakértők is megerősítik, hogy a különféle húsok nyersen rendkívül veszélyesek, fontos, hogy hőkezelve legyenek a potenciális kórokozók teljes elpusztításához.

Forrás: Lázár Chef

Nyers csíra

A nyers csírákat gyakran adják hozzá szendvicsekhez, különféle wrapekhez vagy díszítésként használják egy gyönyörűen tálalt főétel mellé. Mutatós hozzávaló, azonban a különféle csírák használata az ételekben már számos ételmérgezéshez vezetett. A csírákról tudni kell, hogy nem steril magokból növekednek, amelyek mikrobiális spórákat vagy telepeket hordoznak, nedves környezetben, 21-29 Celsius fokos hőmérsékleten tartják őket. Mivel ez jóval meghaladja a hűtési feltételeket, ez az alacsony hőmérséklet lehetővé teszi a mikroorganizmusok viszonylag gyors növekedését. Mivel akár három-négy napba is telhet a csírázás folyamata, ezeknek a mikroorganizmusoknak a sejtszáma milliárdokra is megnőhet. A csírák mosása nem távolítja el ezeket a megbetegedéseket okozó mikroorganizmusokat.

Forrás: Shutterstock

Kagylófélék

A kagylóféléket sokan szeretik, ám a szakértők óva intenek minket a fogyasztásuktól az éttermekben. Ennek oka az, hogy a kagylók hajlamosak olyan táplálékot magukhoz venni, ami nagy mennyiségű baktériumot, vírust és egyéb szennyező anyagot tartalmaz. A másik nagy probléma a kagylófélék fogyasztásával a vibriosis nevű betegség, amelyet a Vibrio baktérium okoz. Ez a különösen veszélyes baktérium a legmagasabb koncentrációban a kagyló betakarítási szezonjában fordul elő - írja a Huffpost.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.