Gyerekvállalási nehézségek fogamzásgátló tabletta után

Forrás: Shutterstock -
fogantatás gyermekvállalás premens2023 fogamzásgátló tabletta
Az egyik legnépszerűbb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta. De vajon mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből, és mennyire nehezíti meg a teherbeesést?

A köztudatban az él, hogy fél év is eltelhet, mire a fogamzásgátló kiürül a szervezetből, a valóság azonban ennél jóval összetettebb. A fogamzásgátlók hormontartalmú szerek, a folyamatos fejlesztéseknek és kutatásoknak hála mára csak a szükséges legkisebb mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Abbahagyásuk után elvileg azonnal megtörténhet a fogantatás, ám a lehető legnagyobb biztonság érdekében három hónap gyógyszermentes fogamzásgátlást javasolnak az orvosok. Ez idő alatt a menstruáció is gyakran lehet szabálytalan, ám ha később is összevissza jelentkezik, rendszertelen lesz, az figyelmeztető jel lehet.

A menstruáció a tabletta szedése alatt óraműpontossággal működik, ami a valóságban – kevés kivétellel – nem a legjellemzőbb. A vérzés, ami ilyenkor jelentkezik, nem klasszikus menstruáció, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rendszeresen menstruáló nő termékeny is. A tabletta ugyanis sok esetben elfedi a szervezetben jelentkező problémákat, mint például a PCOS vagy éppen a hormonális eltérések, amelyek mindegyike fogantatást nehezítő betegség. Éppen ezért érdemes széles körű vizsgálaton részt venni a fogamzásgátló abbahagyása után, a gyermekvállalás előtt.

Forrás: Shutterstock


Átfogó vizsgálatok szerint a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a nők pár hónapon belül teherbe eshetnek. Hogy milyen hamar, abban az is szerepet játszik, hogy milyen idős a leendő anyuka, mióta szedte a fogamzásgátló tablettát, milyen hormontartalmú gyógyszert használt, és mindemellett természetesen a genetika is sokat számít.

Sokan szeretnék segíteni a természetes hormonviszonyok visszarendeződését a minél korábbi sikeres fogantatás érdekében. Az egészséges, lehetőleg stresszmentes életmód mellett segíthetnek gyógynövények is, mint például a barátcserje. Ennek a gyógynövénynek a kivonatát régóta ismerik, és gyakran használják női hormonzavarok és egyensúlyhiányok rendezésére cikluszavarokban, premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére, de menopauza alatt is jó hatással lehet a női szervezetre. A barátcserje termésének hatóanyagai (pl. flavonoidok, iridoid glikozidok, esszenciális zsírsavak) segítik a petefészek-hormonok szabályozott termelődését, normalizálják a hormonszinteket, ezzel is segítve a természetes és szabályos ovulációt, amely alapfeltétele a sikeres megtermékenyülésnek.

A fogamzásgátló abbahagyása utáni átfogó nőgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálást azonban semmi sem helyettesíti, mielőtt valóban belekezdünk a babaprojektbe!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.