evolúció magánélet pletyka kötődés
A pletyka társadalmi megítélése nem túl kedvező, pedig a magánéletben és az üzleti világban is nagyon fontos közösségépítő szerepet tölt be.

A pletykát sokan rosszindulatú, mások jó hírnevét aláásó és az igazságot elfedő beszédnek tartják. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban számtalan hátránya mellett megannyi előnye is lehet - írja a Bors.

A túlélés eszköze volt

Az ártalmatlan pletyka nemhogy rossz hatással bír, de egyenesen csoportvédő szerepe van. Az evolúciós pszichológusok szerint létfontosságú volt őseink számára, és nagy előnyt jelentett, ha valaki ügyesen pletykált. A túlélés érdekében össze kellett dolgozniuk, mégis tartottak egymástól. Így a pletyka fontos tudássá vált, segítette az egyént, hogy kiben lehet megbízni, és kiben nem.

Nem szép dolog a pletyka, de néha hasznos Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission./Pixel-Shot

Összekovácsolja a közösségeket

Bizonyos szintig minden embernek szüksége van a pletykálkodásra. A titkok átadása az embertársainkhoz való kötődés egyik módja, így a pletykák megosztása valójában a másik felé megjelenő mély bizalom egyik jele lehet. A tehetséges pletykálók tájékozottabbak, könnyebben boldogulnak a szociális életben, jó kapcsolatot tartanak fenn másokkal, nem mellesleg, ezek a személyek népszerűbbek és szélesebb ismeretségi körrel rendelkeznek.

A fizikai állapotot is javíthatja

Egy pletykát továbbadni stimulálja az agyban az antidepresszáns hatású szerotonintermelést és segíthet a felgyülemlett feszültség levezetésében. De csak addig van jótékony hatása, amíg nem válik rosszindulatúvá. Idős korban különösen fontos szerepet tölt be. Ha egy idős ember nem egyedül megy például piacra, mérhető egészségjavulást eredményez; ha ez fizikai aktivitással, sétálással társul, az előnyök csak fokozódnak. Nem mellesleg a pletykálkodás csökkenti a magányosság érzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.