Soha ne térj vissza a tetthelyre – íme, az 5 legnagyobb bankrablás a történelemben

bűntény bankrablás rekord magazin dollár
Sokan fantáziálnak arról, hogy milyen lenne megnyerni a lottó ötöst, vagy gyorsan, kevés munkával sok pénzhez jutni. Az elszántabbak talán még azzal a gondolattal is eljátszanak, hogyan lehetne kirabolni egy bankot, ami az életben azért jóval bonyolultabb, mint a filmekben vagy a Netflix-sorozatokban, arról nem is szólva, hogy a bankrablók nagy része általában rács mögé kerül.

Most összegyűjtöttük a világtörténelem legnagyobb bankrablásait, a legnagyobb összegtől haladunk majd a kisebbek felé.

1. Az Iraki Központi Bank kirablása – 920 millió dollár

Bagdad tartja a rekordot, már ami a világtörténelem legnagyobb bankrablását illeti, amelynek ötletgazdája nem más volt, mint az iraki diktátor, Szaddám Huszein. Egy nappal azelőtt, hogy kitört volna az iraki háború 2003-ban, három hatalmas teherautó állt meg az Iraki Központi Bank előtt.

A teherautókkal együtt a diktátor fia, Qusay is megjelent egy kézzel írt meghatalmazással, melyben édesapja, Szaddám Huszein elrendelte, hogy adjanak át fiának egymilliárd dollárt, hogy ne az ellenség kezére kerüljön.

A tranzakció megtörtént, az amerikai katonák már csak a hűlt helyét találták a pénznek. A házkutatások és nyomozások révén végül a vagyon egyik részét megtaláltak Szaddám Huszein másik fia, Uday egyik palotájában, a fennmaradó több millió dollárnak azonban lába kélt. Az illegális zsákmány megszámlálásával megbízott katonák sem voltak túl becsületesek, és többezer dollárt nyúltak le maguknak és családjuknak.

Az Iraki Központi Bank kirablása tartja a rekordot. Forrás: AFP/Marwan Naamani

2. Az iraki Dar Es Salaam Investment Bank kirablása – 282 millió dollár

Úgy tűnik, hogy Irakban nincs biztonságban az ember pénze, a világ második legnagyobb bankrablása ugyanis szintén itt történt 2007-ben. A mai napig kevés információ áll rendelkezésre a bagdadi Dar Es Salaam pénzintézetben történt rablásról: már az is érthetetlen, hogy miért volt több millió amerikai dollár készpénz a bankban. A kormány azt gyanította, hogy a lopást a biztonsági őrök tervelték ki, akik kapcsolatban álltak az iraki katonai erőkkel és a helyi rendőrséggel, ami lehetővé tette a számukra, hogy észrevétlenül áthaladjanak Bagdad számos ellenőrző pontján. 282 millió dollárt vittek el, és eddig nem sikerült a nyomukra akadni - írja a Moneywise.

3. A Knightbridge biztonsági letét kirablása – 97 millió dollár

Valerio Viccei, akit már több mint 50 fegyveres rablás miatt köröztek Olaszországban, kis híján megvalósította a tökéletes bankrablást Londonban.

Valerio Viccei kishíján megvalósította a tökéletes bankrablást. Forrás: Youtube

Az asszisztensével besétáltak a bankba, azzal a fedősztorival, hogy széfet szeretnének bérelni. Amikor megmutatták nekik a páncéltermet, fegyvert rántottak és túszul ejtették a bankigazgatót és az őröket.

A bank bejáratára kikerült a „zárva" tábla, de előtte még beengedtek pár bűntársat, akik igyekeztek minél több széfet feltörni; több millió dollárt érő vagyontárgyakkal és készpénzzel távoztak. Viccei Dél-Amerikába menekült, s bár sokáig úgy tűnt, hogy megússza a dolgot, végül lebukott, amikor amatőr módon visszatért Angliába, hogy Ferrariját új otthonába, Latin-Amerikába szállítsa.

4. Securitas raktárrablás – 83 millió dollár

A brit történelem legnagyobb rablása 2006-történt, amikor egy biztonsági szolgáltató cég raktárából 83 millió dollár készpénzt nyúltak le. Egy bennfentes férfi lefilmezte a raktár belsejét, majd maszkos férfiak túszul ejtették a fiókigazgatót és családját. A rablók a raktárba cipelték őket, és arra kényszerítették a vezetőt, hogy adjon hozzáférést a készpénzhez. Nagyjából 83 millió dollárt vittek el, de a remek álcázás ellenére több elkövetőt is elkaptak, talán épp annak köszönhetően, hogy a maszkokat tervező sminkes lett az ügy koronatanúja.

5. Banco Central betörés – 71,6 millió dollár

A 2005-ös Banco Central betörés Brazíliában egykor még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb bankrablása.

A 2005-ös Banco Central-betörés Brazíliában. Forrás: AFP/Tuno Viera

Az elkövetők gondosan felkészültek az akcióra, létrehoztak egy kamu tereprendezési vállalkozást, és három hónapon át ástak egy alagutat, amely a bank páncélszekrényéhez vezetett.

Amikor bejutottak, több konténert is elloptak, melyekben 71,6 millió dollárnyi brazil real volt. A 25 emberből végül nyolcat kaptak el, és mindössze 20 millió dollárt sikerült előkeríteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.