Te is szeretsz a repülőgépen az ablak mellett ülni? Nem biztos, hogy jó ötlet

napsugárzás repülőgép fényvédelem uvb uva
Sokan vadásszák repülőjegy vásárláskor az ablak melletti üléseket, ám egy szakértő arra figyelmeztet, hogy az ablaknál ülni nem veszélytelen. 

Dr. Joyce Park bőrgyógyász közzétett egy TikTok-videót, amely a napsugárzásnak a repülőgépen utazókra gyakorolt hatásaira figyelmeztet.

Dr. Park egy nemrégiben készült videóban elmagyarázza, hogy miért kellene az embereknek utazáskor mindig napvédőkrémet viselniük a repülőjáratokon, vagy legalább lehúzni az árnyékolót az ablakokon.

A következőket írta:

„A pilótáknál és a légiutas-kísérőknél körülbelül kétszerese a melanoma előfordulásának esélye, mint az átlagnépességnél. A pilótafülkében 56 percig repülve 30 000 láb magasan ugyanannyi UV-sugárzást kapnak, mint egy 20 perces szoláriumozás során. Még több UVA sugárzás éri, ha sűrű felhők és hó felett repül a gép. Az ablakok csak az UVB-t blokkolják, az UVA-t nem".

@teawithmd Let’s talk about airplane ✈️ skin care! Today I am just covering INCREASED exposure to UV radiation in the plane. A research study in JAMA DERM from 2015 measured amount of UV radiation in airplane cockpits during flight and compared them to UVA carcinogenic affective doses in tanning beds. Turns out you get a heck of a lot of UV exposure as a pilot. When we’re sitting in the back, make sure to wear sunscreen or keep your window shut to reduce exposure to UVA during your flight. After all, you don’t want 1/2 of your face getting more sun ☀️ damage than the other! The more you know! Sources in comments #dermatologylesson#dermbypark#airplaneskincare#sunscreen#melanoma#inflightskincare♬ original sound - random.shii089

A videóra rengeteg komment érkezett, ám nem ez volt az első alkalom, hogy nagy visszhangot vált ki egy a repülőgép ablakaival kapcsolatos TikTok videó.

Korábban egy nő arról posztolt, hogy hiába húzta le az árnyékolót, a mögötte ülő hölgyek folyton visszahúzogatták.

„Idén egy hajnali 6 órai repülésen lehúztam az árnyékolómat, de a mögöttem lévő nők átnyúltak az ülésen, hogy felhúzzák. Majdnem letartóztattak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.