Nyugtalanító felfedezést tettek a búvárok az ikonikus óceáni víznyelőben, a Nagy Kék Lyukban

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Globe Guide Media Inc/Shutterstock. No use without permission./Globe Guide Media Inc -
Belize víznyelő felfedezés klímaváltozás
Belize ikonikus óceáni víznyelőjét, a Nagy Kék Lyukat kutató búvárok megdöbbentő felfedezést tettek, amely felhívja az emberek figyelmét bolygónk állapotára és rejtettebb titkaira.

A Great Blue Hole, azaz Nagy Kék Lyuk egy kiterjedt 318 méter átmérőjű és 124 méter mélységű tengeri víznyelő, amely a Belize-szigetek partjainál rejtőzik.

2018-ban egy expedíció, Richard Branson milliárdos iparmágnás támogatásával elindult, hogy felfedezze a Nagy Kék Lyuk rejtélyét. Bár a merész vállalkozás 2018-ban be is fejeződött, a közelmúltban újra felszínre került, és ismét magával ragadja a közönséget emberi lábnyomunk megdöbbentő feltárásával.

A Nagy Kék Lyuk Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Globe Guide Media Inc/Shutterstock. No use without permission./Globe Guide Media Inc

Amint arról a New York Post is beszámolt, az Aquatica Submarines csapata azzal a céllal kezdett ereszkedésbe, hogy felmérje a Kék Lyuk mélységét és átfogó 3D-s térképet készítsen a víznyelő belsejéről. Ahogy azonban mélyebbre ástak, nyugtalanító látvány várt rájuk.

Süllyedésük során, amelyben maga Branson is részt vett, a legénység találkozott ott élő tengeri élőlényekkel – tengeri teknősökkel, zátonycápákkal és fenséges korallokkal is. Mégis, ahogy közeledtek a 90 méterhez, egy előérzetük nem sok jót sugallt.

Erika Bergman, az expedíció egyik tagja elmesélte, hogy találtak egy mérgező hidrogén-szulfid réteget, amely hatékonyan lezárta a mélyebb hozzáférést és megszakította az oxigénellátást.

"Kagylókat, kagylóhéjakat és remeterákokat találtunk, amelyek beleestek a lyukba és megfulladtak" - mondta.

Ám nem csak ilyen felfedezéseket tett a csapat. Merülés közben találtak egy kétliteres kólásüveget, amely 124 méter mélyre merészkedett, egy elveszett GoPro kamerát egy nyaraló fényképeivel. A törmelék között két emberi búvár maradványai hevertek, akikről feltehetőleg egy korábbi expedíció során tűntek el. Megrendítő döntést hoztak: nem zavarják meg nyughelyüket. Ahogy Bergman kijelentette: "Nagyon sötét és békés minden odalent, csak hagyjuk, hogy maradjanak", és azt is hozzátette, hogy a csapat tájékoztatta a belize-i kormányt a holttestekről.

Az expedíció felfedezéseinek szebbik részében ősi cseppköveket tártak fel, amelyek a barlangok mennyezetét díszítő jégcsapokra emlékeztetnek. Ez a lenyűgöző felfedezés élénk portrét festett a Nagy Kék Lyuk múltjáról, történelem előtti életéről, egy olyan időről, amikor víznyelő még egy száraz barlang volt.

A tudósok úgy vélik, hogy az üreg a legutóbbi jégkorszak utolsó napjaiban születhetett, mintegy 14 000 évvel ezelőtt. Ahogy a jég megolvadt és a tenger emelkedett, a barlang megadta magát, víz alá került.

Ám úgy tűnik, a Nagy Kék Lyuk nem lesz örökéleű, mivel napi homokzuhatagnak van kitéve, így előbb-utóbb megtelik. Branson, a kutatás vezetője az expedíciót "az éghajlatváltozás veszélyének egyik leglátványosabb emlékeztetőjeként" jellemezte, és hangsúlyozta, mennyire fontos felismerni az emberiség hatását a természetre.

"A Blue Hole egy összetett barlangrendszerből áll, amely egykor szárazon alakult ki. Ez a bizonyíték arra, hogy az óceánok milyen gyorsan és katasztrofálisan emelkedhetnek" - mondta Branson.

"Az óceánban az igazi szörnyek, melyekkel szembesülnünk kell a klímaváltozás és a műanyag. Sajnos műanyag palackokat láttunk a lyuk alján, ami az óceán igazi csapása. Mindannyiunknak meg kell szabadulnia az egyszer használatos műanyagtól" - idézi az expedíció vezezőjét a vt.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.