Mindig visszahízol a fogyókúra után? A kutatók kiderítették, miért történik ez

Forrás: Freepik -
fogyás agyi válasz hízás magazin agyi aktivitás
Sok diétázó megtapasztalhatta, hogy egy-egy komoly fogyókúrázással eltelt időszak után ismét visszaszaladnak rá a kilók. A kutatók kiderítették, miért történik ez. 

Az evés, az abbahagyása a jóllakottság érzése és a túlevés elkerülése mind a gyomor és az agy közötti kommunikáción múlik. A gyomorból az agyba érkező üzenetek azok, amelyek arra késztetnek minket, hogy abbahagyjuk az evést.

Ez a gyomor-agy közötti "üzengetés" azonban az elhízott embereknél nem működik. Úgy tűnik, az agy nem figyel a gyomor üzeneteire.

Ez a tompa agyi válasz magyarázatot adhat arra, hogy miért nehéz egyes embereknek lefogyni és megtartani a súlyukat - állítják az amerikai Yale Egyetem kutatói. "Meg kell találnunk, hol van az a pont, amikor az agy elkezdi elveszíteni a táplálékfelvétel szabályozására való képességét, és mi határozza meg ezt a váltást" - mondja Mireille Serlie, a Yale orvosprofesszora.

Forrás: Freepik

A kutatók 28 sovány (BMI 25 vagy annál alacsonyabb) és 30 elhízott (BMI 30 vagy magasabb) ember gyomrába közvetlenül glükózt vagy zsírt juttattak. Ezután funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségétvel figyelték meg az agyi aktivitást.

A bejuttatott táplálékok hatására a soványabb eberek agyi aktivitása változott, az elhízott embereknél azonban nem tapasztaltak változást. "Ez meglepő volt" – mondta Serlie professzor. "Azt gondoltuk, hogy a sovány és az elhízott emberek eltérően reagálnak, de nem számítottunk arra, hogy az elhízott emberek esetében az agyi aktivitás ennyivel alacsonyabb lesz." Ezek után közelebbről megvizsgálták a azt az agyi régiót, amely kulcsszerepet játszik az étkezési viselkedés szabályozásában.

Az elhízott résztvevők a vizsgálatok után egy 12 hetes súlycsökkentő programon estek át, és azokat, akik testsúlyuk legalább 10%-át leadtál, újra megvizsgálták. A fogyás nem változtatta meg az agy és a gyomor közötti kommunikációt. "A tompa agyi válaszok egyikét sem sikerült helyrehozni" – mondta Serlie professzor, ami nagyban megmagyarázza, hogy az emberek miért híznak vissza, de azt is, hogy az elhízott emberek érzik magukat még mindig éhesnek, miután elfogyasztottak egy teljes értékű menüt: hibás tápanyag-érzékelésük - írja a Mindmegette.

Tények és tévhitek a fogyásról: a koplalás rossz, a szénhidrát nem ellenség

Manapság számos trendi diéta terjed a neten. Sokszor hozzá nem értő emberek állítanak össze olyan étrendeket, amit az elkeseredett, fogyni vágyó hölgyek lelkesen követnek a kívánt cél elérése érdekében. Cikkünkben igyekszünk rendet tenni a fejekben, és eloszlatni a legáltalánosabb tévhiteket: ugyanis a koplalás egyáltalán nem célravezető, és a szénhidrátokat sem érdemes teljes mértékben kizárni étrendünkből. Íme, a tények és tévhitek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.