Hirtelen barázdássá váltak a körmeid? Szakértő elárulja, mikor fordulj miatta orvoshoz

Forrás: Shutterstock -
orvos barázda vitaminhiány köröm
Egy orvos felfedte, mit jelentenek a körmödön lévő barázdák és mikor adhatnak okot aggodalomra.

A körmünk állapota árulkodhat arról, milyen az egészségünk. A barázdák például sok mindenre utalhatnak: vitaminhiányra vagy kiszáradásra, esetleg valamilyen bőrbetegség következményeként is kialakulhatnak. Erről beszélt Dr. Ross Perry.

Forrás: Shutterstock

A-vitamin hiánya, vagy a fehérje, esetleg a kalcium hiánya is okozhatja a barázdákat a szakértő szerint, ezen kívül súlyos vashiányt is jelezhet. A komoly, nagyon mély barázdák akár vesebetegségre is utalhatnak, de a cukorbetegség is okozhat ilyen tünetet.

Fontos megjegyezni, hogy a körmünk állapotára akkor kell igazán odafigyelnünk, ha hirtelen következik be a változás, és nem külső sérülés okozta. Ha megváltozik a köröm alakja, színe, esetleg leesett és nem tudjuk, miért, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, ahogy abban az esetben is, ha a köröm körüli bőr sebes, kipirosodott, megduzzadt, ami fertőzés vagy benőtt köröm jele lehet - írja a Daily Star.

Mit jelentenek a körmökön megjelenő fehér foltok és vonalak?

A körmökön megjelenő fehér foltok viszonylag gyakran előfordulnak, és nagyon sokféle betegségre utalhatnak. A fehér elszíneződés jelentkezhet apró pöttyökként, vonalakként, de az is előfordul, hogy az egész köröm kifehéredik. Kattintis ide, hogy megtudd, mit jelentenek ezek a tünetek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.