törvényszéki pszichológus csecsemőgyilkos nővér pszichopata Lucy Letby
Egy vezető törvényszéki pszichológus úgy véli, hogy a babagyilkos Lucy Letby gyűlölettel teli jegyzetei felérnek egy gyónással.

Dr. Sohom Das szerint a post-it üzenetek nem egy pszichopata téveszméi, hanem „bepillantást engednek Letby pszichéjébe", aki meggyilkolt hét csecsemőt, és megpróbált megölni másik hat babát is.

Nagybetűkkel írva hozzátette: „GONOSZ VAGYOK, ÉN TETTEM EZT."

Lucy Letby, ápolónő, csecsemőgyilkos Forrás:Twitter

Dr. Das korábban is vizsgált már olyan nőket, akik csecsemőket öltek meg, és arra a következtetésre jutott, hogy pszichotikus téveszméik voltak és elvesztették kapcsolatukat a valósággal. Abban viszont kételkedik, hogy Letbynek – Nagy-Britannia legtöbb gyilkosságot elkövetett gyermek-sorozatgyilkosának – hasonló téveszméi lettek volna.

A törvényszéki pszichológus azt írja: „Nem ezt látjuk ezekben a post-it feljegyzésekben. Nincs bizonyíték olyan súlyos mentális betegségre, amely csökkenthetné Letby bűnösségét."

Csupán öngyűlölet, bűntudat, szégyen és önutálat, valamint alacsony önbizalom tűnik ki Letby feljegyzéseiből.

Példaként említi Letby olyan jegyzeteit, mint: „nem érdemlem meg anyát + apát", „utálom magam", „borzasztó gonosz ember vagyok", „nem érdemlem meg, hogy éljek" és „a világ jobb nélkülem."

A szakértő elemzése azután született, hogy a korábban kórházi újszülött osztályon dolgozó ápolónő, aki nem volt hajlandó a vádlottak padjára lépni, inkább a cellájában lapult, hétfőn azt mondta, hogy rács mögött fog meghalni a Countess of Chester kórházban elkövetett gyilkosságokért.

A manchesteri koronabíróságon James Goss bíró az egykori ápolónő tetteiről azt mondta, hogy Letbynek „kegyetlen, kiszámított és cinikus gyerekgyilkossági terve" volt 2015 júniusa és 2016 júniusa között. Letby jegyzetei betekintést nyújtanak egy olyan nő valódi motivációjába, aki nyájas és normális arcát mutatta a világ felé.

Nem volt elhanyagolt gyerek

Egykeként, Letbyt elárasztották szeretettel a szülei, a nő fojtogatónak érezte ezt. A 63 éves Susan és a 77 éves John állandóan jelen voltak a tárgyalásokon, és Manchesterbe költöztek herefordi otthonukból, hogy lányuk közelében lehessenek.

Egy szakértő szerint Letby egy „titkolt nárcisztikus", aki miután elhagyta otthonát, édesanyja és apja állandó figyelmére vágyott, és ezt minden módon megpróbálta elérni.

A nyomozók úgy gondolták, hogy a chesteri ikerházában felfedezett mélyen nyugtalanító jegyzeteket szándékosan hagyta ott a nő, azt akarta, hogy megtalálják és véget vessenek a gyilkosságoknak.

De Dr. Das nem hiszi, hogy ez lett volna Letby motivációja.

„Könyörtelen gyilkosnak" nevezte őt, de arra figyelmeztetett, hogy Letby nem rendelkezik a pszichopatákra jellemző összes tulajdonsággal.

Dr. Das úgy véli, hogy egy „csekély mértékben" tudatában lehet annak, hogy szörnyű dolgokat tett, és depressziüs is lehet. Egy jegyzetében a csecsemőgyilkos nővér azt írta:

„Nincsenek szavak. Szörnyű ember vagyok – minden nap fizetek ezért."

Dr. Das azt mondja, hogy valahol, egy kis része bűntudatot érezhetett, szerinte a jegyzetek is ezt a mérsékelt lelkiismeret-furdalást jelképezik. Ugyanakkor ezek a jegyzetek egy zavaros, kaotikus elmére utalnak - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.