"Szuperhős" kémiai vegyület lassíthatja az öregedést

Forrás: Shutterstock/Ground Picture -
öregedés táplálkozás antioxidáns koenzim életmód
Az öregedés elkerülhetetlen része az életünknek, gyakran gondolunk rá úgy, mint amit nem befolyásolhatunk. Pedig számos tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen gyorsan öregszünk, és mennyi ideig maradunk fittek és aktívak.

Szakértők leginkább az életmódot emlegetik előszeretettel, mint befolyásoló tényezőt, mely magába foglalhatja étrendet és a szükséges mozgást is. Az egyik egészséges életmóddal foglalkozó cég táplálkozási szakértője szerint bizonyos kiegészítők bevétele is befolyásolhatja, hogy öregszünk.

Tina Lond Caulk a Q10 koenzim fogyasztását javasolta akár táplálkozással, akár étrend-kiegészítő formájában.

szép idős nő Forrás: Shutterstock/Ground Picture

A szekember az Expressnek nyilatkozva azt mondta:

„A Q10 koenzim szuperhős összetevő, amely csodákra képes egészséged és vitalitásod érdekében. Olyan, mintha lenne egy titkos egészségügyi fegyvered, amely életerőssé és energikussá tesz. A Q10 koenzim természetesen a szervezetünkben termelődik, de bizonyos élelmiszerekben is megtalálható. Energiát biztosít sejtjeink számára, ugyanakkor gyulladásgátló és antioxidáns képességének köszönhetően védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben".

Tina azt is elmondta, hogy az öregedés, a gyógyszerek, például a sztatinok, a genetikai tényezők és az életkorral összefüggő állapotok csökkenthetik a szervezet CoQ10 szintjét, ezzel súlyosbítva az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat. Azt is elmagyarázta, hogy a kor előrehaladtával hogyan érezheti magát energikusabbnak az ember.

„A Q10 a sejtek számára olyan, mint egy turbófeltöltés, és döntő szerepet játszik az ATP termelésében, amely a sejtek elsődleges energiaforrása. Tanulmányok kimutatták, hogy a CoQ10-kiegészítés csökkenti a fáradtságérzetet az egészséges egyének, valamint a fibromyalgiában és a statinokkal összefüggő fáradtságban szenvedők körében. Ez olyan, mintha feltöltené a szervezet akkumulátorait, és energiával töltené fel magát" -magyarázta a szakember.

S hogy miben található meg ez a koenzim?

"Fogyasszunk olajos halakat, biohúsokat, dióféléket és spenótot. Ne főzzük, hanem párojuk vagy süssük az ételt. A CoQ10 felszívódását néhány egészséges zsír fogyasztása fokozhatja, ezért szórjuk meg az ételt fenyőmagal és egy csepp extra szűz olívaolajjal" - javasolja a táplálkozási szakember, hozztéve, hogy ha erre nincs lehetőségünk, akkor szedjük a Q10 koenzimet táplálékkiegészítő formájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.