környezetszennyezés repülés vonat hőhullám klímaváltozás
Köztudott, hogy vonattal utazni környezetkímélőbb, mint repülővel. Az árak és a gyorsasság miatt azonban gyakran voksolunk az utóbbira. A Greenpace 112 útvonalat hasonlított össze és közülük csak 23 volt olcsóbb vonattal, mint repülővel, a többi esetben a repülő, méghozzá a fapados járatok bizonyultak sokkal költségkímélőbbnek és emellett persze környezetszennyezőbbnek. 

A felmérés szerint átlagosan négyszer annyiba kerül vonattal utazni, mint repülővel, így érthető, ha az emberek az utóbbit választják - írja a turizmus.com nyomán a Travelo. A Greenpace ennek az okát az egyenlőtlen szabályozási feltételekben látja, ami azonban a környezet és az utazóközönség rovására történik. A hatalmas árkülönbség miatt ugyanis a környezettudatos utazók is inkább repülőjegyet vásárolnak.

Utazás előtt mérlegelj: vonat vagy repülő? Nem mindegy... Forrás: Shutterstock

A Budapest-Prága vonalon a vizsgált napokon többnyire kevesebbért lehet utazni vasúton, mint repülővel, a Budapest-Berlin útvonalon pedig az adott időszakban 9 vizsgált napból 6-szor volt olcsóbb a vonat. Drágább volt azonban a Budapest-Párizs, Budapest-Velence, valamint Budapest-Brüsszel útvonal, utóbbi esetében 12 és félszer magasabb a vonatjegyek ára a repülőjegyeknél.

A klímaváltozásról ma már tudjuk, hogy nagyon is valós veszély, a helyzet pedig évről évre rosszabb. Egy tanulmány szerint nyári átlagnak fog számítani az elmúlt években is tapasztalt, korábbi csúcsértékeket megdöntő hőmérséklet, és általánossá válhatnak a hőhullámok 2035-re Európában.

Peter Stott, a brit meteorológiai szolgálat munkatársa szerint a szélsőséges időjárás kockázata, beleértve az erdőtüzeket, az aszályokat és a villámárvizeket, növekedni fog, hacsak nem csökken jelentősen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.