Még nem késő trükközni a paradicsommal: édesebb lesz a termés

palántázás, paradicsom
Forrás: NAK -
paradicsom víz szódabikarbóna biokertész termés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már sok paradicsom beérett, biztosan nem az összes, sőt, még csak most jön a dömping a kiskertekben, teraszokon. Létezik egy trükk, amit most még érdemes bevetni, hogy a termés édesebb, egészségesebb legyen.

Szódabikarbónatrükk

Az alapvetően savas paradicsomot nem mindenki tudja fogyasztani, de ha öt liter vízbe két evőkanál szódabikarbónát keversz és ezzel locsolod a növényeket, édesebb és teltebb ízű lesz a termés.

A szódabikarbóna természetes növényvédőszer is, biokertészek vízzel keverve a levelekre is szokták permetezni megelőzésképpen. Mivel a legtöbb gombafertőzés a talaj felől támad, a szódabikarbónával kezelt talajról kisebb eséllyel fertőződnek meg a paradicsombokraid. Emellett távol tartja a meztelencsigákat és a hangyákat is a növényektől - írja a Ripost.

Ha szódabikarbónás vízzel locsolod, finomabb lesz a paradicsom. Forrás: NAK

Finomnak finom, de zöldésg vagy gyümölcs?

Hazánkban a nyelvészet és a növénytan iránt kicsit is érdeklődő emberek gyakran vitáznak arról, hogy a paradicsom pontosan zöldség, avagy gyümölcs. A köznyelvben általában egyszerűen döntjük el a kérdést: az a termés, ami finom édes, gyümölcsnek számít, míg a nem édes ízű zöldségnek. A paradicsomok között azonban találni olyan faját, mely kifejezetten édeskés, így akár gyümölcsként is megállná a helyét. Mindezek ellenére a paradicsom az uborkához és a paprikához hasonlóan a zöldség kategóriába tartozik, és erről bírósági papírja is van.

Ezért is fogyaszd!

A paradicsom csökkenti a vérrögképződés és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Nagy mennyiségú béta-karotin és likopin tartalmának köszönhetően kiváló sejtvédő, így a rákbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, elsősorban a mell-, a prosztata- és a hererák ellen lehet hasznos.
Szintén likopintartalmának köszönhető, hogy jó hatással lehet a cukorbetegek szervezetére, de segíthet megelőzni a sztrókot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.