Így támogatják a ruhajavítást Franciaországban: érdemes lehet vállalkozást alapozni rá

Forrás: Shutterstock -
műanyag francia kormány ruhajavítás cipő környzetszennyező
Bár a használt ruhák népszerűsége a mai napig nem csökkent, a ruhajavíttatás teljesen "kiment a divatból". Ez pedig nagy baj, ugyanis így rengeteg olyan ruha vagy cipő kerül a kukába, amelyek egy kis ráfordítással még viselhetők lennének. A francia kormány most úgy döntött, támogatást nyújt azoknak, akik ruhajavításra alapoznák a vállalkozásukat. 

A francia kormány 6-25 eurós összeget ad a vállalkozásoknak ruhadarabonként, ami több szempontból is jó. Ez a nagyjából 2000-9000 forintos hozzájárulás nem csupán a hulladékcsökkentést célozza meg, de munkahelyeket is teremt - írja a Köpönyeg.

Úgy vélik, ideje a visszanyúlnunk a nagyszüleink által még jól ismert megoldásokhoz és szakadt vagy valamilyen módon meghibásodott ruháinkkal, cipőinkkel varrónőhöz, cipészhez fordulni. Gyakran előfordul, hogy az adott ruha a javítás után olyan, mint ha új lenne, és sok cipő is megmenthető, ha szakértő kezekbe kerül.

Figyelj arra, hogy ne a szemétben landoljanak a kis hibás vagy megunt ruháid. Forrás: Shutterstock

A pazarláson kívül nagy gondot okoz, hogy a kidobott textíliák gyakran tartalmaznak műanyagokat, ami rendkívül környzetszennyező, javíttatással azonban ezek az anyagok új életet kaphatnak és tovább hordhatóak.

Egy 2022-es a környezetvédelmet támogató kampány, a The Jump arra kérte az embereket, hogy vállaljanak életmódbeli változtatásokat a bolygónk megmentéséért: ezek között az is szerepelt, hogy évente ne vegyenek évente háromnál több új ruhadarabot. A többi öt vállalásról itt írtunk.

A javittatáson kívül persze bátran vásároljunk second hand üzletekben, ahol ma már igazán jó minőségű, leválogatott ruhák kaphatók. Ha pedig nekünk van felesleges, megunt de még használható ruhánk, tartsunk gardróbvásárt vagy tegyük fel azokat online piactérre, de adománycsomagba is tehetjük őket. Ami nekünk már nem kell, másnak kincset jelenthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.