7 ok, amiért rá kellene szoknod a mogyoróvajra

Forrás: Shutterstock -
zsír fehérje energia mogyoróvaj földimogyoró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki látott már amerikai filmet vagy sorozatot, tudja, mi az a mogyoróvajas szendvics, de legalábbis hallotta, látta, hogy mindig, minden alá rákenik a kenyérre. Manapság már nálunk is többféle ízesítéssel kapható a kicsit édes, kicsit sós finomság, de túlzás lenne azt állítani, hogy széles körben elterjedt a fogyasztása, pedig jó pár érv szól amellett, hogy gyakrabban együnk belőle. 

A mi ízlésünknek elsőre talán kicsit furcsa a földimogyoróból készült kissé zsíros, egyszerre édes és sós finomság, pedig naponta fogyasztva számos egészségügyi előnyünk származhat belőle, ha rákapunk az ízére.

Egy üveg mogyoróvaj körülbelül 540 darab földimogyorót tartalmaz Forrás: Shutterstock

1. Az elme őre

A zsíros kence egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, melyekről már rég tudjuk, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van, ez pedig egy olyan tulajdonság, mely az agyra is pozitívan hat – vagyis, a mogyoróvaj megvédheti gondolkodásért felelős szervünket a károsodásoktól.

2. Hamar megtelít, így kevesebbet eszel

Fehérjében és zsírban is gazdag, így nem kell sok belőle, hogy azt érezd, tele a gyomrod, jóllaktál. A jóllakott ember boldog ember, vagy legalábbis elégedett(ebb) – ehhez az érzéshez elég lehet két kanál mogyoróvajat elfogyasztanod.

3. Preventív hatása van a magzatra

A születendő gyermekednél később esetlegesen kialakuló mogyoróallergiát is megelőzheted vele, ha várandósság idején mogyoróvajat eszel. Bár nem gyakori betegség, a földimogyoró-allergia, mely akár felnőttkorban is kialakulhat, akár életveszélyes is lehet. Ha van rá mód, jobb megelőzni a bajt...

4. A cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti

A diabétesz lassan népbetegséggé válik. Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz kialakulása életmódbeli hiányosságok miatt, rossz táplálkozási szokások mentén alakulhat ki. A mogyoróvaj azonban csökkentheti a kockázatot, ha heti 5 alkalommal, napi 2 kanállal fogyasztasz belőle.

5. Sok fehérje, sok izom

Mint minden mogyorófélének, a földimogyorónak is magas a fehérjetartalma, a fehérje pedig elengedhetetlen az izomépítéshez. Az ajánlott napi 2 kanálnyi mogyoróvaj 8 gramm fehérjét tartalmaz, ezzel hozzájárulva a sportosabb testalkat kialakításához.

6. Erősödnek a csontok is

Az erős csontokhoz kalciumra van szükség, ám ennek a rendkívül fontos ásványianyagnak el is kell jutnia a csontokig. Ebben is segít a mogyoróvaj, mégpedig a magas K-vitamin tartalmával, mely elengedhetetlen a kalcium-szállításban.

7. Energiabombaként hat

Ha egy finomságban annyi fehérje, rost és zsír van, mint két kanálnyi mogyoróvajban, az bizony feltölti az embert energiával, ami a tél közeledtével nem árthat – a napfény hiánya, a borongós hangulat és állandó aludhatnék ellen valami muszáj tenni, hiszen az élet nem áll meg.

További információkért, hasonló tartalmakért látogass el a Vidék íze oldalára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.