Megvan a fokhagymaszagú lehelet ellenszere: mindannyiunk hűtőjében lapul a megoldás

Forrás: Shutterstock -
ellenszer fokhagymaszagú lehelet görög joghurt joghurt
Te sem mertél fokhagymát enni reggel a munkatársaid és utastársaid érdekében, este a párod miatt? Nem kell tovább aggódnod az egészséges, de büdös leheletet okozó zöldség miatt, megvan, mivel palástolhatod a kellemetlen szájszagot, amit hagy maga után. 

Amerikai kutatók megtalálták a fokhagymaszagú lehelet ellenszerét, ráadásul egy olyan élemiszer formájában, mely a legtöbbünk hűtőjében mindig ott lapul. Ez pedig nem más, mint a joghurt. De nem akármelyik!

Ősi csodaszer a fokhagyma, de a szag, amit a szánkban hagy... Forrás: Shutterstock

A kutatást végzők szerint a teljes tejből készült natúr joghurt jelentheti a megoldás a fokhagymaszag eltüntetésére, pontosabban a benne lévő fehérjék és zsírok. Mivel a görög joghurt még több fehérjét tartalmaz, az még alkalmasabbnak tűnik szájszag elleni küzdelemben.

De a hogyan sem mindegy. A javaslat az, hogy amint megetted a fokhagymát, edd meg a joghurtot is.

A kutatás a következőképpen zajlott:

A kutatók 1 mm vastag nyers fokhagymaszeleteket helyeztek üvegfiolákba, és 100 ml teljes joghurtot adtak hozzá, hogy lássák, hogyan befolyásolja az illatszintet. Azt is tesztelték, hogy a víz, a tejfehérje és a vajzsír hogyan befolyásolja a szaglás szintjét, hogy kiderüljön, a joghurt mely részei okozzák a szageltüntető hatást.

Speciális tömegspektrometriás gépet használtak a levegőbe kerülő kéntartalmú vegyszerek szintjének kimutatására, amelyek a fokhagyma szagáért felelősek.

A teljes joghurt a nyers fokhagyma esetében 99 százalékkal, a sült fokhagyma esetében pedig akár 94 százalékkal csökkentette az összetevőket.

Mind a fehérje-, mind a zsírkomponensek hasonló csökkenést okoztak, míg a víz kevésbé járult hozzá a szagtalanításhoz – írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.