Három zöldségről megállapították, hogy a középkorúaknál hízáshoz vezet

Forrás: Shutterstock -
borsó burgonya kukorica brokkoli sárgarépa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új tanulmány szerint van három olyan zöldség, amelyekről kimutatták, hogy középkorban hizlalnak. Azt is lehet tudni, hogy mely összetevő a felelős ezért. A kutatók alternatívákat is ajánlanak helyettük. 

British Medical Journalban közzétett tanulmány szerint a keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a kukorica és a borsó bizonyos életkor felett hizlalnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet fogyasztani ezeket, de mindenképpen módjával tegyük.

A felmérésben 136 432 ember étrendjét vizsgálták 24 éven keresztül és arra jutottak, hogy akik a fenti zöldségeket életmódszerűen fogyasztották, átlagosan másfél kilót híztak negyedévente.

A keményítőtartalmú zöldségek zsírpárnák kialakulásához vezetnek. Forrás: Shutterstock

Ez különösen a középkorú és a már amúgy is túlsúlyos nők körében volt jellemző, úgy tűnik, az ő szervezetük nehezebben dolgozza fel a keményítőt, ami zsírlerakódáshoz vezet

- idézi a felmérést az Express.

A kutatók azt javasolják, érdemesebb ezeket a zöldségeket brokkolival, sárgarépával és spenóttal helyettesíteni,

ugyanis ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexük, nem okoznak inzulincsúcsot és ezáltal falásrohamokat sem. Továbbá hozzátették, hogy a keményítőtartalmű zöldségekhez képest jobb a teljes kiőrlésű gabona és a - gyümölcsök közül például - alma fogyasztása.

Tudvalevő az is, hogy a testsúlyunkat sok egyéb tényező is befolyásolja: ilyenek például az alvásminőségünk és a testmozgás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.