A kukta ideje lejárt: hatékonyabb eszközt használhatunk helyette, amivel a rezsink is csökken

Forrás: Shutterstock -
energia magas hőmérséklet alacsony hőmérséklet edény lassúfőző
Még a tapasztalt háziasszonyokkal is előfordulhat, hogy túlfőzik vagy leégetik a finomságokat. A lassúfőző nem csak magától készíti el az ételt, de akár a rezsiszámlát is csökkenthetjük vele – árulja el Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.

1. Minőségét megőrzi

A lassúfőző, vagy más néven slow cooker valójában egy elektromos fazék, amiben az étel "magától" elkészül, így nincs szükség arra, hogy órákig mellette álljunk, és folyamatosan kavargassuk az ételt. Mivel a főzés hosszú időn keresztül alacsony hőfokon történik, a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok jelentős részét nem veszítjük el.

2. Soha többé nem ég le

Többé nem kell attól félnünk, hogy letapad vagy leég az étel: egyszerűen elkészíthetünk pörköltet, gulyást, húsos ragut, leveseket, de akár száraz bab, lencse vagy csicseriborsóból készült ételekhez is nagy segítséget jelent. A módszer rendkívül egyszerű: egyszerűen csak fel kell szeletelni az összetevőket, ízesíteni, beletenni az edénybe, majd bekapcsolni a készüléket.

3. Több marad a kasszában

Az étel típusától és a hőmérséklettől függően a főzési idő 3-10 óra között lehet, azonban sokkal kevesebb elektromos energiát fogyaszt, mint a hagyományos főzési módszerek, ezért hosszú távú energia megtakarítást érhetünk el.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

4. Szabályozható a hőmérséklet

Az egyszerűbb készülékeknél általában csak magas és alacsony hőmérsékletet tudunk beállítani, a prémium termékek azonban közepes beállítási módokkal is rendelkezhetnek. Magas hőmérsékleten általában világos húsokat, például csirkét készíthetünk el, míg a közepes hőfok inkább ajánlott darabolt vöröshúsokhoz, az alacsony hőmérséklet pedig a keményebb vöröshúsok elkészítésére alkalmas.

5. Ovális vagy kerek

Mielőtt lassú főzőt vásárolnánk, mindenképpen döntsük el, milyen ételeket szeretnénk benne elkészíteni. Ha egész csirkét vagy hasonlóan nagy darabokat tervezünk főzni, érdemes ovális formát választani. Viszont ha pörköltet, ragut, mártást vagy levest készítünk benne, akkor a kerek forma lehet az ideális választás.

6. Csalóka térfogat

Nagyobb családi összejövetelekhez és baráti vacsorákhoz érdemes egy nagyobb, 6 literes készüléket választani. Arra figyeljünk, hogy az edényt nem lehet színültig tölteni, mivel a legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak. Ez azt jelenti, hogy egy 6 literes edényben 4,5 liter ételt tudunk elkészíteni.

7. Magasról az alacsonyra

A felső árkategóriás termékek automatikus üzemmóddal is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a főzést magas hőmérsékleten kezdi, majd egy idő után automatikusan áttér alacsonyabb hőfokra. Ezáltal az étel íze és állaga finomabb lesz, mint ha csak magas vagy csak alacsony hőmérsékleten készült volna.

8. Melegen tartja az ételt

Az időzítő funkcióval egyszerűen beállíthatjuk, hogy az előkészített étel főzése pontosan mikor induljon el. Amikor az étel elkészül, a készülék automatikusan átvált a "melegen tartás" üzemmódra, így az ételt melegen tartja anélkül, hogy túlfőne. Ez utóbbi akkor is praktikus, ha nem mindenki ugyanabban az időpontban szeretne étkezni, vagy ha az ételt későbbi fogyasztásra is melegen szeretnénk tartani.

9. A mosogatás is egyszerűbb

A kerámia és cserépedények valamivel nehezebbek az alumínium tálaknál. Az alumínium készülék előnye, hogy rendelkeznek tapadásmentes bevonattal, ami könnyebb tisztítást tesz lehetővé. A cserépedények viszont sütőben is használhatók.

10. Kettő az egyben

Néhány lassúfőző belső edénye alkalmas elektromos, gáz- vagy indukciós főzőlapon való használatra. Ebben az edényben akár a húst vagy zöldségeket is előre megdinsztelhetjük, így elkerülhetjük az újabb edények használatát és mosogatását, sőt, a kivehető kerámia edénnyel rendelkező készülékek kiválóan alkalmasak sütésre is - írja a Fanny magazin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.