Van egy gomb az autóban, amit nem szabadna megnyomni vezetés közben - állítja egy autószerelő

Forrás: Shutterstock -
szén-dioxid álmosság autóklíma oxigén Friss levegő
Egy autószerelő a közösségimédia-platformján figyelmeztet arra, hogy hosszabb utazások során ne használjunk egy bizonyos gombot az autóban, ha el akarjuk kerülni az elálmosodást.

Scotty Kilmer autószerelő Amerika egyik legnézettebb autós csatornáját vezeti, rengeteg hasznos tippet oszt meg követőivel. Az egyik friss videójában az autóklímákról beszélt, és kitért arra is, hogy hogyan befolyásolják ezek a jármű levegőjének szén-dioxid szintjét.

"Ma megmutatom, miért kell a klímákat friss levegővel működtetni, nem pedig a keringetéssel. A keringetés használata rendben van, ha nagyon meleg van kint, és szeretnénk gyorsan lehűteni az autót. A hosszabb utak során azonban ez veszélyes lehet, ugyanis egy idő után emelkedni kezd az autóban a szén-dioxid szint, ez pedig elálmosíthatja a sofőrt. Fujassunk be inkább friss levegőt, ha az autópályán készülünk hosszabb utazásra" - magyarázza Kilmer.

A jármű levegőjének szén-dioxid szintje a sofőr éberségét is befolyásolhatja - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A szakértő azt is elárulta, hogy ha a mégis ragaszkodunk a belső levegő keringetéséhez, akkor résnyire le kell engedni a hátsó ablakokat. Így elegendő levegő áramlik be ahhoz, legyen elég oxigén legyen az autóban, a meleg azonban még nem tud bejönni. Az átlagosnál magasabb szén-dioxid szint az autóban gátolhatja a vezető kognitív képességeit, és idővel csökkentheti a reakcióidőt - írja az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.