Magyarországon járt a koreai szerzetes: az ételeken keresztül mutatja be a zen buddhizmus értékeit

Forrás: Koreai Kulturális Központ -
természet templomi konyha gasztronómia Jeong Kwan Snim
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételen, annak megosztásán, valamin az örömön és a közös táncon keresztül kapcsolódhatunk egymáshoz a legjobban - ezt vallja Jeong Kwan Snim szerzetes, aki Magyarországon is bemutatta, mik a templomi konyha legfontosabb gondolata. 

A dél-koreai Szöultól délre, egy erdővel körülvett buddhista templomkomplexumban Jeong Kwan Snim készíti az ételeket szerzetestársainak, diákoknak és – időnként – Michelin-csillagos szakácsoknak. A koreai templomi ételeket használja a zen buddhizmus értékeinek bemutatására. Szakértelmét szerzetestársai évezredek során átadott tudásából merítette, ezért érdeklődnek ételei iránt híres séfek is: vegetáriánus, hagyma nélküli és fenntartható fogásokat készít, melyeket áthat az általa átadni kívánt filozófia. Az étel szeretete összeköti az embereket. A célja az, hogy táplálja a lelket és energizálja a testet anélkül, hogy megzavarná a természetet.

Jeong Kwan a kertjében Forrás: Koreai Kulturális Központ

A szerzetes a világ számos országában szervezett pop-up vacsorákon próbálja átadni a templomi konyha lényegét minden érdeklődőnek. Magyarországra a Koreai Kulturális Központnak köszönhetően látogatott el. A Harish Parkba szervezett eseményen séfeknek és a gasztronómia kedvelőinek adta át az ételeken keresztül a filozófiáját - írja a Travelo.

„Vajon honnan származik az étel?
Ez az étel minden élőlénynek ajándéka, melyet a Föld, a folyók, a Nap és a szél teremtett.
Ez az étel közelebb visz önmagamhoz, általa megérthetem, hogy a természet jelen van bennem, testem és lelkem forrása.
Az étel elfogyasztása által eggyé válok az univerzummal, ez az étel Felajánlás.
Teljes testemmel és teljes lelkemmel szolgálok minden élőlényt" - szólt a hála, amivel kezdődött az étkezés és a meditáció. Ez talán hatásosan bemutatja azt a szemléletet, amit a szerzetes képvisel.

A szerzetes filozófiájába a Netflix Séf asztala című sorozatában is bepillantást nyerhetünk, a harmadik évad első epizódjában mutatja be a koreai buddhista templomi ételek történelmi hagyományait.

Ez is érdekelhet:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.