Különleges adventi koszorú kalapdobozból: garantáltan az asztal dísze lesz

karácsony csináld magad adventi koszorú kreativitás dekoráció
Rengetegen szeretik saját maguk elkészíteni az adventi koszorút, kreatívnál kreatívabb ötletek lelhetőek fel az interneten a különböző stílusokról és módszerekről. Mutatunk egy újabb, izgalmas és különleges változatot a hagyományos koszorúra.

Az egyik legjobb módja annak, hogy ráhangolódjunk a karácsonyi időszakra az az, ha a dekoráció egyes elemeit magunk készítjük el. Egy ilyen „csináld magad" projekthez pedig tökéletes választás az adventi koszorú. A négy gyertyán kívül – ami kötelező – nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat és a kreativitásunkat, de ha szükségünk van némi inspirációra, mutatunk egy különlegesebb módszert az adventi koszorú elkészítésére, ami garantáltan az ünnepi asztal éke lesz.

Az adventi koszorú története

Az advent a várakozás időszaka, ezt szimbolizálják a gyertyák és valószínűleg ezért is alakult ki az adventi koszorú hagyománya. A rendelkezésünkre álló információk szerint

Johann Hinrich Wichern, egy német lelkész volt az, aki először alkotott ilyen koszorút.

Ő maga szegény családból származott, és a sok nélkülözés hatására úgy döntött, segíteni fogja majd a rászorulókat. Teológiai vizsgája után ezért visszatért szülővárosába, ahol egy korabeli árvaházat alapított a kiszolgáltatott gyerekek számára. Mivel a gyerekek a karácsony közeledtével egyre türelmetlenebbé váltak, és egyre többször kérdezgették őt arról, mikor jön a Jézuska, úgy döntött, gyertyák segítségével számolnak majd vissza a várva várt napig.

Akkor ugyan még nemcsak a vasárnapokat szimbolizálták a gyertyák: összesen 28 darab került fel egy örökzöldekkel díszített szekérkerékre.

A vasárnapokat vörös, a hétköznapokat fehér gyertyák jelezték. Idővel a szokás terjedt és egyszerűsödött, így pedig a háztartások részévé vált.

Johann Hinrich Wichern: az ő nevéhez fűződik az első adventi koszorú Forrás: Wikipedia

Így készítsük el magunk

Mivel szerencsére nincs túl sok szabály arra vonatkozóan, miként is kell elhelyezni a koszorún a gyertyákat, nyugodtan lehetünk kreatívak.

Az adventi koszorú elkészítése akár lehet a család közös programja is, de csendes, meditatív, magányos tevékenységként is tekinthetünk rá,

ha jobban szeretünk teljesen kikapcsolódni és elmerülni egy ilyen kézműves tevékenységben. Aki szeretné saját maga elkészíteni ezt a díszt, de nincs ötlete, annak mutatunk egy módot: kalaptartó dobozba is tehetjük a koszorút.

Amire szükségünk lesz:

  • Nekünk tetsző kalapdoboz
  • Celofán
  • Tűzőhab (vizes, ha élő virággal dolgozunk / száraz, ha szárított, vagy művirágokkal)
  • 4 darab gyertya
  • Drót
  • Ragasztópisztoly
  • Selyemszalag
  • Növények és díszek

Íme, a Lakáskultúra videója a pontos instrukciókról:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.