bakteriális vaginózis bakteriális fertőzés tünetek vitagyn2023 felismerés
Ég, viszket, csíp odalent – elsőre bizonyára azt gondoljuk, ha valakinek ilyen tünetei vannak, biztosan túl sokszor váltogatja a partnerét. Ám nem feltétlenül csak ettől lehetnek ilyen problémáink. A viszkető, égő diszkomfortérzés és a kóros hüvelyi folyás lehet akár a bakteriális vaginózis jele is.

A bakteriális vaginózis a hüvelygyulladás egyik gyakori formája. Ilyenkor a hüvely enyhén savas pH-ja lúgos irányba tolódik, a hüvely mikrobiológiai egyensúlya megváltozik, a Lactobacillusok száma lecsökken, és elszaporodnak a kórokozó baktériumok. A szövődmények elkerülése végett javasolt orvoshoz fordulni.

Forrás: Shutterstock

Igen ám, de honnan tudom, hogy biztosan bakteriális hüvelyfertőzésem van?

Érdemes tisztában lennünk a pontos tünetekkel, hogy tudjuk, mikor szükséges az orvosi segítség.

A bakteriális vaginózis a hüvelyfertőzés egyik gyakori formája. Ilyenkor a hüvely élettani pH-értéke lúgos irányba tolódik, a hüvely mikrobiológiai egyensúlya felborul, jelentősen lecsökken a védő hatású tejsavbaktériumok száma, és elszaporodnak a kórokozó baktériumok.

Ha kellemetlen, halszagú, híg és bőséges hüvelyi folyást tapasztalunk, amely fehér vagy szürkésfehér színű, tejsavószerű folyadék, akkor valószínűleg bakteriális vaginózisunk van.

A fertőzést ritkán kísérheti csípő, esetleg viszkető érzés. A fertőzés mellett nem igazán jellemzőek a gyulladás klasszikus tünetei, mint például a vörösség vagy a duzzanat.

Nem fekszem le fűvel-fával, akkor mitől van?

Nem is gondolnánk, de számos hétköznapi dolog közrejátszhat a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásában. Ilyen lehet például a gyakori partnercserén kívül az azonos partnerrel túlzásba vitt nemi élet, a túlzott stressz, a dohányzás, a hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, a túlzott vagy elhanyagolt intimhigiénia, a nyilvános mellékhelyiségek használata, egy-egy antibiotikumkúra és még a tangaviselés is. Akár még a túlzott alkoholfogyasztástól, nem megfelelő öltözködéstől is kialakulhat a fertőzés.

A fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot és tejsavat termelő tejsavbaktériumok számának csökkenése okozza azt, hogy a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik.

Az irrigálással, indokolatlan hüvelyöblítéssel könnyedén ki lehet öblíteni a saját baktériumflóránkat. Antibiotikum-kúra mellé érdemes hüvelyflóra-helyreállító készítményeket is használni.

Forrás: 123rf.com

Most már tudom, hogy bakteriális vaginózisom van. Hogyan kezeljem?

A kezeletlen probléma a továbbiakban komolyabb szövődményeket, például méhnyálkahártya- vagy kismedencei gyulladást is okozhat. A bakteriális vaginózis könnyen visszatérhet, még a sikeres kezelés ellenére is. Ezt azonban megelőzhetjük, ha az előírt módon és ideig szedjük be a nőgyógyász által felírt antibiotikumot, és időnként megismételjük a hüvelyflóra-regeneráló kezelést.

Ha a szakorvos netán életmódbeli változtatásokat is javasolt, ezeket se hagyjuk figyelmen kívül! Várandósság idején pedig még körültekintőbben járjunk el, hiszen a nem megfelelő kezelés akár koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet.

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén a kezelés nélkülözhetetlen eleme az antibiotikum szedése mellett a hüvely normál pH-értékének helyreállítása. Erre segítségül szolgálhatnak a patikában vény nélkül kapható, savas pH-értékű hüvelyflóra-regenerálók. A hüvelykrémek használata meggátolja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, és elősegíti a saját Lactobacillus-flóra növekedését.

Vannak olyan készítmények, amelyekkel nemcsak rendbe lehet tenni a hüvelyünk pH-értékét, de megelőzhetjük velük a fertőzések kialakulását is. A hüvely védelmét biztosító saját tejsavbaktériumainkat a táplálásukat szolgáló prebiotikumok használatával erősíthetjük meg.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.