„Több mint 50 évesen jobb anya vagyok, mint 21 évesen voltam" - állítja a nő, aki mindkettőt kipróbálta

Forrás: Thinkstock -
szülés anya gyermek várandósság
A fiát 21 évesen szülte, a lányát három évtizeddel később hozta a világra az anya, akkor amikor a legtöbben az unokákra gondolnak, nem pedig a végtelen pelenkázások és álmatlan éjszakák újabb fordulójára. Elsőszölött gyermeke nem fogadta kitörő örömmel a hírt. 

Amikor 50 évesen elmondtam a fiamnak, hogy terhes vagyok, eléggé megdöbbent, és azt kérdezte: „Nem késő már egy kicsit újrakezdeni, anya?"

A nő a terhességet és az anyaságot három évtizedes különbséggel vizsgálva azt mondja, hogy jobb dolgot nem is tehetne az 50-es éveiben, mint a gyereknevelés. Most 56 évesen azt mondja, hogy eltekintve a fájó ízületektől és a menopauzától, imádja a késői anyaság minden percét.

„Valójában azt mondanám, hogy ezúttal az egész folyamat könnyebb volt: több időm, türelmem, önbizalmam van, és minden bizonnyal sokkal jobb anya vagyok, mint 30 évvel ezelőtt” — mondja a asszony, és azt is hozzáteszi:

„Dühös vagyok amiatt, ahogyan olykor kritizálják az idősebb anyákat, sértő a feltételezés, hogy teljesen kimerültek, és túl idősek ahhoz, hogy megbirkózzanak gyermekeik tinédzser éveinek megpróbáltatásaival”.

Az ötvenes éveiben jró anyát az sem zavarná, ha lánya nagymamájának néznék Forrás: Thinkstock

Az anya, Dr. Renee Hoenderkamp háziorvosként biztos benne, hogy a késői babák egyre gyakoribbak lesznek. Pácienseinek azt mondja, hogy ne veszítsék el a reményt, mert soha nem késő. Nagyon ritkán előfordulhat természetes teherbeesés is, de saját lefagyasztott petesejtjeik vagy embrióik, donor petesejtek vagy embriók segítségével 50 évesen is anyává válhatnak.

Renee a fia 12 éves koráig az OK! magazin igazgatója volt, akkor döntött a pályamódosítás mellett és orvosi egyemre iratkozott be.

„Számomra az egészséges terhesség lelkiállapot volt: nem voltam hajlandó elhinni, hogy 50 évesen nehéz lesz. Elhatároztam, hogy jól és megfelelően fogom csinálni” — mondja a kétgyerekes anya, akit először nagy kockázatú terhességi osztályára utalták, ám az orvosok még aznap elbocsátottak, és azt mondták, hogy lényegesen fittebb vagyok, mint a 30 évesek többsége.

„Az igazság, ahogy rájöttem, az, hogy a terhesség – bármely életkorban – lehet csodálatosan könnyű, vagy nehéz, problémás és összetett. Ez nagyon egyéni dolog, és az életkor csak egy apró tényező. Igen, az idősebb anyákat genetikai szövődmények és potenciális problémák fenyegetik, de a megfigyelési és tesztelési folyamat most nagyon kifinomult, és ez rendkívül megnyugtató. Tisztában voltam mindennel, ami elromolhat, ezért privátban fizettem azért, hogy az első hetekben háromnaponta teszteljék a terhességi hormonjaimat, hogy megbizonyosodjak arról, hogy minden úgy megy, ahogy kell. A hét hetes vizsgálat ijesztő volt. Emlékszem a megkönnyebbülésre, amikor láttam és hallottam azt az apró szívverést, mintha tegnap lett volna” — mesélte.

Renee az első terhessége alatt, 20 évesen rengeteget evett, folyton éhes volt. Három évtizeddel később másként állt a várandóssághoz. Hihetetlenül egészséges növényi és halalapú étrenden volt, és maximum 10 kilós hízást engedélyezett magának. Heti háromszor 5 kilométert futott, medencefenéki és hasizom gyakorlatokat végzett.

A gyerekneveléshez is másképp áll. Orvosként tudja, mikor kell aggódnia és mikor kell nyugodtnak maradnia, így jóval kevesebbet stresszel, mint fiatal anyaként tette. Anyagilag is stabilabb a helyzete, már nem érdekli a karrierépítés sem.

Az egészségével kapcsolatban bevallotta, hogy fájnak az ízületei és a hormonháztartása sem az igazi, ezekre kezelést kap.

„Tisztában vagyok vele, hogy 69 éves leszek, amikor Alice 18 éves lesz, és 71, amikor ő 20 lesz. Az apja, Colin, most 63 éves, és azt mondja, nem érdekli, ha valaki azt hiszi, hogy ő Alice nagyszülője. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az anyukája lehetek – és büszke vagyok arra, hogy keményen dolgoztam azért, hogy fiatal, fitt és egészséges maradjak" — árulta el Renee a Mirrornak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.