Könnyen elkerülheted, hogy zöld legyen a keményre főtt tojás sárgája

Forrás: Shutterstock -
szalmonella vas túlfőzés tojássárgája elszíneződés
Biztosan mindenki találkozott már a keményre főtt tojás sárgáján keletkezett zöldes elszíneződésel. Biztonságos így elfogyasztani a tojást? Nem lesz rossz az íze? Választ adunk minden kérdésre.

Mitől színeződik el a tojássárgája?

A tojás sárgájának elszíneződése semmi rosszat nem jelent, mindössze egy kémiai folyamat eredménye. A tojásfehérjében található kén és a sárgájában található vas reakcióba lépnek egymással, és vas-szulfidot képeznek a tojássárgája felületén. A reakciót általában a túlfőzés okozza, vagy a főzővíz magas vastartalma. A tojás elzöldülése, elszürkülése akkor is előfordulhat, ha rántottát készítünk.

Bár nem esztétikus a zöldes-szürkés főtt tojás és a ránotta sem, biztonsággal elfogyaszthatjuk. Túlfőtt tojás esetében ráadásul nem kell félnünk a kellemetlen szalmonellától sem, mely hányást és hasmenést okoz.

A keményre főtt tojás sárgája gyakran elszíneződik Forrás: Shutterstock

Így kell tökéletesre főzni a tojást

A tökéletesen elkészített főtt tojás titka az, hogy a szobahőmérsékletű tojást gyöngyöző, forrásban lévő vízben kell megfőzni. Ha biztosra akarsz menni, a vízhez tehetsz egy kis ecetet vagy citromlevet, esetleg sót: utóbbi a hámozást is megkönnyíti.

A főzési idő attól függően változik, milyen állagú tojást szeretnénk fogyasztani:

  • A lágytojás a forrástól számított 3 perc alatt készül el
  • A "tökéletes tojás", amelynek a fehérjéje teljesen megfőtt, a sárgája viszont még krémes állagú, 6 és fél perc alatt készül el
  • A kemény tojás pedig 10 perc alatt készül el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.