Igen, létezik olyan, hogy fejszag - és így előzheted meg

Forrás: Shutterstock -
fejbőr haj hajmosás haj zsírosodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fokozódó hajhullás, lelapuló haj és kellemetlen szagok: hajunk számára nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb, őszi idő. A csapadékosabb, párásabb időjárás nehezebbé teszi a formázást, a gyakoribb igazgatás pedig a haj zsírosodását, ezáltal lelapulását és szagosodását segíti elő. A kellemetlen szag szerencsére pár alapszabály betartásával megelőzhető.

Az egészséges fejbőr általában szagtalan, ám időnként mindenki érzi úgy, hogy kellemetlen szagot áraszt a hajkoronája. Ennek oka lehet a szennyezett városi levegő, rossz hajápolási szokások vagy a nem megfelelő termékek használata. Ősszel mindezek mellett a változó időjárás sem segít a haj egészségén, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolására.

A csapadékosabb, párásabb idő nehezebbé teszi a formázást, különösen hullámos vagy göndör haj esetén, mert a beszárított haj könnyen visszaugrik az eredeti állapotába.

Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza Forrás: Angerer fodrászat

Meglepő okok a kellemetlen szagok mögött

A haj, illetve a fejbőr kellemetlen szaga mögött számos tényező állhat. A nem megfelelően ápolt, illetve túl sokat igazgatott haj könnyen bezsírosodik, ami egyenes út a kellemetlen szaghoz.

A jelenség kialakulásához az életmód is nagymértékben hozzájárulhat, mivel a városi szmog, a konyhai szagok, edzés utáni verejték, vagy hasonló aromák könnyen beleivódnak a hajszálakba,

ráadásul ezekre a tényezőkre a fejbőr fokozott zsírosodással válaszol. Szintén kellemetlen szagot okozhatnak bizonyos ételek, melyek nem csak az izzadságon keresztül, de a fejbőrön át is távoznak, további tényezőként hozzájárulva az esetlegesen már enélkül is erőteljes „fejszaghoz".

Ráadásul a hajmosás után nedvesen hagyott fejbőr bepállhat, és ilyenkor a fejbőrön elszaporodó baktériumok is kellemetlen szagot okoznak.

Forrás: Shutterstock

Így előzhető meg a "büdihaj-krízis"

A haj kellemetlen szagának megelőzéséhez a legfontosabb a kiváltó okok csökkentése. A büdi haj egyik előzményének tekinthető túlzott zsírosodás megelőzhető, ha a saját adottságainkhoz igazítva heti 1-2 alkalomra csökkentjük a hajmosás gyakoriságát, ami által idővel természetes módon csökken a haj zsírosodása, illetve a lehető legkevesebbszer fogdossuk, igazgatjuk a hajunkat, amivel kevesebb szennyező anyagot viszünk fel rá a kezünkről.

Az étrend megváltoztatásával (kevesebb fűszeres, fokhagymás étel) szintén csökkenthetjük a haj szagosodását,

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.