Kiderült, milyen zenéket kell hallgatni munka közben, hogy koncentrálni tudjunk

Copyright: kwasny221 -
agy zene zenetanulás dal stressz
Zenét hallgatni nem csak kiváló szórakozás, de ha tevékenyég közben a háttérben hallgatjuk, segít összpontosítani még a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdőknek is. Arra azonban, hogy mit kellene hallgatnunk, nincs univezális recept, saját magunknak kell kikísérletezni, mi a legjobb a számunkra. 

Dr. Srini Pillay harvardi pszichiáter és agykutató-neurológus szerint teljesen egyéni, hogy ki, mire, hogyan reagál. Ami az egyik embert relaxálja vagy feldobja, a másikat idegesítheti. Tény azonban, hogy a zene segít abban, hogy kapcsolatba kerüljünk érzelmeinkkel és ezáltal tisztábban gondolkodhatunk.

A zenehallgatás még a figyelemhiányos hiperaktivitás esetében is hatékonyabbá teszi a koncentrációt. Copyright: kwasny221

„Ha valamiért dühös vagyok, és meg akarok nyugodni, meghallgathatom Eminem Lose Yourself című számát. Ha elnyomtam a veszteség miatti szomorúságot, és nincs energiám semmire, Albinoni Adagio in g-mollját kapcsolom be. Ha izgatottnak érzem magam, gyakran a Nirvana Smells Like Teen Spirit című dalát választom. A stressz elűzésére a legújabb kedvenceim Miley Cyrus Flowerse vagy Jason Aldean Big Green Tractorja" – sorolta a tudós.

Bár nincs az agyunknak külön a zenélésért, a zene feldolgozásáért felelős területe, a zenetanulás során megnő a zenei hangokat és a nyelvet feldolgozó agyterület, mely egyben az egyik beszédközpont is. Emiatt a muzsikusok jobban teljesítenek a nyelvi memóriát igénylő feladatokban és az érzelmek verbális kifejezésében is, mint nem zenész társaik.

Tehát a zenetanulás bizonyítottan sokat tesz a jó kommunikáciért és a remek emlékezőképességért is, ugyanakkor segít az idegen nyelvek elsajátításában is.

Arra azonban mindig odafigyelek, hogy ad-e még az a zene bármit is számomra, hiszen bármilyen hatékony és jó egy dal, idővel egyszerűen elhasználjuk, mivel az agyunk hozzászokik.

Felmérések szerint azok a zenék, amelyekben túl sok a ritmusváltás, akadályozhatják a tanulást, és a hangszeres zene is jobb, mint aminek szövege is van – idézi az orvost a cnbc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.