Lehet, hogy a kedvenc ételed miatt alszol rosszul

Forrás: Shutterstock -
alvászavar kapszaicin reflux alvásszakértő
Az alvásszakértő felszólította azokat, akik alvászavarral küzdenek, hogy lefekvés előtt kerüljék a népszerű gyorséttermi és a fűszeres ételeket. Ezek ugyanis a pihentető alvás legnagyobb ellenségei.

A dhal is fűszeres indiai étel Forrás: Shutterstock

Denise Iordache alvásszakértő és alvásterapeuta szerint a fűszeres ételek, mint például az előző este elfogyasztott indiai, akadályozhatják az alvást. Ennek oka az, hogy a fűszeres ételek olyan vegyületeket tartalmazhatnak, mint például a kapszaicin. Ez adja a csípősséget, emelett pedig megzavarja az alvást. A fűszeres ételek fogyasztása irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ami kellemetlen érzéshez és savas refluxhoz, közismert nevén gyomorégéshez vezethet.

A másik ok, amiért nehezen tudsz elaludni egy jó adag tikka masala elfogyasztása után, az az, hogy a kapszaicin megemelheti a testhőmérsékletet, ami termogén reakciót vált ki. Denise hozzátette: „A minőségi alváshoz a szervezetnek le kell hűlnie, de a fűszeres ételek hője akadályozhatja ezt a folyamatot, így kihívást jelenthet már az elalvás is."

Ha mégis sikerül elaludni egy ilyen vacsora után, rémálmaink is lehetnek, többször felébredhetünk, ettől pedig másnap fáradtnak és álmosnak érezhetjük magunkat.

A nyugodtan alvás érdekében Denise azt javasolja, hogy három-négy órával lefekvés előtt már ne fogyasszunk semmi fűszereset, ezáltal a szervezetnek elegendő ideje marad az étel megemésztésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.