8 szokás, amelyekre a világ legboldogabb emberei esküsznek

Forrás: Shutterstock -
boldogság jólét egészség alvás hangulat
A boldogság megfoghatatlan érzés: sokan azt gondolják, az vagy van, vagy nincs, nem lehet befolyásolni.  A hosszú élet gurujaként emlegetett Dan Buettner szerint azonban a boldogság apró szokásokhoz köthető, például ahhoz, hogy mit eszel reggelire vagy hány órát alszol minden éjszaka.

Dan Buettner 8 életmódbeli szokást sorol fel, amelynek bevezetésével és gyakorlásával boldogabbak, egészségesebbek, valamint hosszabb életűek lehetünk.

1. Aludj legalább 8 órát

2. Egyél növényi alapú reggelit

Dan azt tanácsolja, hogy reggeli álljon növényekből, tartózkodjunk a hústól és a tejtermékektől. Utóbbiak elnehezítenek bennünket, míg a zöldségek és gyümölcsök energiával töltenek fel.

Dan Buettner a világ leghosszabb életű embereinek tanulmányozásával jutott arra a következtetésre, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket teljesen el kellene hagynunk, hogy elkerüljünk betegségeket és minél tovább éljünk. Ő alkotta meg a kék zónák kifejezést – erről itt írtunk bővebben – , amelyben a világ öt olyan pontjáról ír, ahol a lakosok nagy része megéri a 100 éves kort. Miután tanulmányozta Okinawa, Szardínia, Nicoya, Ikaria és Loma Linda népességét, levonta a konzekvenciákat, amelyeket meg is osztott.

3. Ápold az emberi kapcsolataidat

Dan szerint a mindennapi szocializáció kulcsfontosságú a boldogsághoz. Bármennyire is elfoglaltak vagyunk, ne hanyagoljuk el a barátainkat, szeretteinket. Kutatások szerint a magány nem csak negatív irányba befolyásolja a hangulatot, de az egészséget is károsíthatja, növelve a demencia, a szívroham és a szélütés kockázatát.

A szeretteinkkel való aktív kapcsolattartás boldogabbá tesz minket. Forrás: Shutterstock

4. Önkénteskedj

5. Szunyókálj napközben

A rendszeres, rövid szundikálás is befolyásolja a boldogságunkat. Forrás: Pinterest

6. Ha teheted dolgozz részmunkaidőben

A heti 35 óránál kevesebbet dolgozó emberek boldogabbak – vélekedik Buettner, és hozzátette, ez nyilván csak akkor igaz, ha így is megfelelő jövedelemhez jutnak.

7. Legyen hited

Dan úgy véli, mindegy, miben hiszünk, milyen valláshoz vagy felekezethez tartozunk, de a vallásukat gyakorló emberek nagyobb valószínűséggel írták le magukat „nagyon boldognak", mint kevésbé vallásos társaik.

8. Korlátozd a tévét és a közösségi médiát

Dan úgy véli, nem fontos teljesen elhagyni a közösségi média használatát, de jó, ha azt napi 30 percre korlátozzuk. A gyerekek képernyő előtt töltött idejére vonatkozó kutatások azt mutatták, hogy a tévé, a videojátékok és közösségi média előtt eltöltött idő növeli a mentális problémák esélyét a három és hat év közötti gyermekeknél – írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.