Így telhet békésen, állatorvos-mentesen a karácsony: vigyázz a kis kedvencedre az ünnepen is

Forrás: Pexels.com -
kutya állatorvos ünnepi asztal háziállat macska
Sokan tartanak valamilyen háziállatot, akik az ünnepek alatt nagyobb odafigyelést igényelhetnek. Azért, hogy karácsonykor ne az állatorvost kelljen felkeresni, összeszedtük, melyek a leggyakoribb veszélyforrások az ünnepi időszakban.

Színes forgatag, ínycsikandozó illatok... Rég nem látott rokonok, barátok érkeznek látogatóba karácsonykor a legtöbb otthonba. A fokozott érzelmi hangulat kedvencünkre is átragad, aki egy észrevétlen pillanatban már el is emel egy finom falatot a menüből, amiből később baj lehet.

Túletetés

Az egyik leggyakoribb probléma a kutya túletetése. Valljuk be, az ünnepi asztal körül mászkáló, bánatos szemű eben a legtöbb családtagnak megesik a szíve és észrevétlen kínál neki ételt, aminek puffadás és gyomorrontás a vége.

Karácsonykor se etessük túl a kutyát Forrás: Pexels.com

Mérgezés

A háziállataink is lehetnek allergiásak bizonyos ételekre, de sok élelmiszer az egészséges állatok számára is veszélyes lehet, ha többet fogyasztanak belőle a kelleténél. Ezeket kaphatják a vendégektől, míg rosszabb esetben maguk emelik el az ünnepi asztalról.

A cukormentes ételekben található nyírfacukor (xilit) fogyasztását követően kutyáknál az első tünet a láz és a remegés, melyet mozgáskoordinációs problémák, hányás és kóma is követhet.

A csokoládé szívritmuszavart, hányást, hasmenést okozhat kutyánál és macskánál egyaránt. Az alkohol szintén hasmenést, koordinációs- és idegrendszeri problémákat okozhat, míg a túl zsíros ételek komoly emésztési gondokhoz vezethetnek. A súlyos mérgezéses esetek az állat pusztulását is okozhatják.

Idegentest lenyelése

Az ünnepek alatt kedvenceink erőteljesen érdeklődhetnek a díszek, csomagolóanyagok és gyertyák iránt. Néha meg is eszik ezeket, melyek emésztési problémákat okoznak, elakadhatnak a gyomorban vagy a belekben. A szobában szabadon repkedő papagájok számára veszélyesek az apró, csillámporos, műhavas, könnyen lenyelhető tárgyak. A kutyák hajlamosak az ételt csomagolással együtt, olykor rágás nélkül lenyelni. A cicák különös vonzalmat éreznek a különféle szalagok, damilok és cérnák iránt. Ha az állat emészthetetlen tárgyat nyelt le, érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni, mivel egy hánytatással sokszor megelőzhető az idegentest elakadása és a hasi műtét is.

Mérgező növények és a fenyőfa

A szobanövények többsége mérgező kedvenceinkre. Az ünnepek alatt a magyalt, a fagyöngyöt, a karácsonyi kaktuszt és a mikulásvirágot ajánlott magasabbra helyezni. A fenyőfa tűleveleit megrághatja kedvencünk, melyek megvághatják az állat pofáját, ami nagyobb duzzanatot, erős nyálfolyást is okozhat. A tűlevélben található olaj ugyanis irritálhatja a száj-, és torok nyálkahártyáját. A bundára ragadt gyanta nyalogatása szintén hányingert, hányást vagy bőrirritációt válthat ki.

A macskák igazi művészei annak, hogyan másszák meg a feldíszített fenyőt Forrás: Pexels.com

Fizikai sérülések

Talán triviális, de a fizikai sérüléseket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A karácsonyfát megfelelően kell rögzíteni, nehogy felborítsa kedvencünk. A macskák igazi művészei annak, hogyan másszák meg a feldíszített fenyőt, leverve a díszeket, a törött üveg pedig elvághatja mancsukat. A gyertyák, csillagszórók komoly égési sérülést okozhatnak háziállatunk számukra. Az égősorok, világító díszek, kábelek elrágása főleg a kölyökkutyákra, papagájokra és a nyulakra jelenthet veszélyt.

Megelőzés

A vendégek lába mellett kiszökhet kedvencünk, de az év végi tűzijátéktól is sokszor megrémülnek, menekülnek. Az ünnepek előtt érdeklődjünk állatorvosunknál a nyitvatartásról és nézzük meg, hol lesz ügyelet. Egyeztessük az adatainkat - különösen a telefonszámot, - ellenőriztessük a mikrochipet, és tegyünk bilétát a nyakörvre, hogy egy esetleges szökés után könnyen felvehesse velünk a kapcsolatot a megtaláló.

A tűzijáték idejére biztosítsunk zárt, nyugodt helyet kedvencünk számára, de az állatorvossal egyeztetve nyugtatót is lehet kérni számára. Félős, menekülésre hajlamos kutyát a kertbe is csak pórázon tanácsos ilyenkor kivinni.

Aki régóta tart háziállatot, tisztában van vele, hogy a fentebb említett problémák kialakulása kis odafigyeléssel megelőzhető, és ritkán fordul elő olyan súlyos eset, ami azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. Kedvencünk is élvezi a karácsonyi sürgést-forgást, a nagyobb figyelmet, a sok simogatást. A finomságokból mértékkel, neki való falatokat kapjon csak, így biztosan mindenki számára kellemesen és balesetmentesen telnek majd az ünnepek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.