Karácsony potyogó tűlevelek nélkül - Így lehetséges

Forrás: Shutterstock/Oleggg -
karácsonyfa tűlevél fenyő nedvesség gondozás
Valószínűleg mindenki ismeri az érzést: az ünnepi hangulat átjárja a házat, a feldíszített karácsonyfán csillognak a fények, mégis tapintható a feszültség a tűlevelek ellen folytatott küzdelem miatt. A porszívó napona többször is előkerül, mégis negyed óránként visít fel valaki a fájdalomtól. Nem kell ennek így lennie, ha kellő figyelmet fordítunk a fenyőfa frissentartására.

Valószínűleg ismered az érzést: az ünnepi hangulat átjárja a házat, a feldíszített karácsonyfán csillognak a fények, mégis tapintható a feszültség a tűlevelek ellen folytatott küzdelem miatt. A porszívó napona többször is előkerül, mégis negyed óránként visít fel valaki a fájdalomtól. Nem kell ennek így lennie, ha kellő figyelmet fordítunk a fenyőfa frissentartására.

A karácsonyfa gondozása

Nagyon kellemetlen, amikor a lepotyogó tűleveleket széthordjuk a lakásban, és bárhova lépünk, megszúrják a talpunkat. Ez elkerülhető, ha gondoskodunk a karácsonyfánkról, és ennek már akkor el kell kezdődnie, amikor kiválasztjuk a számunkra legszebb darabot az árusnál.

1. Lehetőség szerint frissen vágott fát vásároljunk

Amikor fenyőfát vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy friss legyen a fűrészelés helye. Ezt onnan láthatjuk, hogy szép, világos színű a vágási él. Ha ez sötétebb színű, akkor valószínű a fát már jóval korábban kivágták. Bár nem valószínű, hogy őszinte választ kapunk, azért érdemes megkérdezni, mikor vágták ki a fenyőket. Azt is érdemes megnézni, van-e a fa alján olyan rész, ahol már kevés a tűlevél, esetleg sárgul — az ilyeneket már ne vegyük meg.

Lehetőség szerint frissen vágott fát vásároljunk Forrás: Shutterstock/Oleggg

2. Tervezzük meg a fa vásárlását

Érdemes előre megtervezni, mikor vásároljuk meg a fenyőt. Kérdezzük meg a közeli kereskedőt, amikor kap friss árut. Ha megvan az időpont, tegyük magunkat szabaddá, menjünk nyitásra, hogy ne válogassák ki előlünk a legszebb, legfrissebb fákat. Semmi esetre se hagyjuk a vásárlást az utolsó pillanatra!

3. Szállítsuk gondosan

Óvjuk meg a fát a menetszéltől, csak hálóban rögzítsük a tetőhöz, a vágott törzse nézzen menetirányba.

Szállítsuk gondosan Forrás: Shutterstock/Rosshelen

4. Tárolás és akklimatizálódás

Ne vigyük be a fát azonnal fűtött helyiségbe. Tároljuk hűvös helyen, például a garázsban vagy a pincében. Jót tesz neki, ha néha-néha vízzel permetezzük a leveleit.

5. Ápolás a lakásban

Mielőtt a nappaliba vinnénk a fenyőt, fűrészeljünk le a törzs aljából egy vékony szeletet. Szerezzünk be egy olyan talpat, amit fel tudunk tölteni vízzel, és ügyeljünk arra, hogy a nedvességet mindig pótoljuk. A friss vágásnak köszönhetően sok nedvességet tud magába szívni a karácsonyfa. Bár csodásan mutat, ne állítsuk a kandalló - vagy más fűtőtest - közelébe, a melegtől nagyon hamar kiszárad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.