Önállóság, példamutatás, kötelességtudat: Karikó Katalin így nevelt olimpiai bajnokot lányából

Francia Zsuzsanna Karikó Katalin pennsylvaniai egyetem olimpiai bajnok evezőscsapat
Karikó Katalin családjában hagyomány a kemény munka és a kitartás. Amíg a tudóst Nobel-díjjal tüntették ki, addig lánya, Francia Zsuzsanna kétszeres olimpiai aranyérmes evezős. 

Karikó Katalin lánya egy valamit biztosan örökölt és ellesett édesanyjától, az pedig az elhivatottság. Zsuzsanna miközben a Pennsylvaniai Egyetemen és a Kaliforniai Egyetemen diplomázott kriminológusként és szociológusként élsportolóvá is vált.

Karikó Katalin lánya egy valamit biztosan örökölt és ellesett édesanyjától, az pedig az elhivatottság Forrás: Getty Images for Breakthrough Prize/Tommaso Boddi/Tommaso Boddi

2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban az evezősnyolcas tagjaként aranyérmet kapott.

A Nobel-díjas magyar tudós megosztotta, hogyan volt képes átadni a kutatások mellett lányának a boldoguláshoz való legfontosabb "tudnivalókat".

Jó példa és önállóságra nevelés: így vált Karikó Katalin lányából, Francia Zsuzsannából olimpikon Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Karikó Katalin nevét a koronavírus járvány idején ismerte meg az ország és az egész világ. Kutatásai – amelyekért több rangos kitüntetést vehetett át – lehetővé tették, egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen, ezt az ötletet használták a Pfizer-BioNTech és a Moderna. Karikó Katalin 2023-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.