Eldugult lefolyó: a vízvezeték-szerelő elárulja a tuti megoldást

Forrás: Shutterstock/Andrey Sayfutdinov -
szódabikarbóna citromlé cső lefolyó dugulás
A konyhai és fürdőszobai lefolyók dugulása igen bosszantó jelenség, javítása pedig elég költséges is lehet. Van azonban egy tuti háztartási szer, ami alapja lehet egy házi készítésű lefolyótisztítónak.

A dugulás jelei nyilvánvalóak: a víz megmarad a mosogatóban vagy a zuhanyzóban, kellemetlen szagok keletkeznek, és gyakran megjelenhetnek a csatornalegyek. Bár néha szükség van egy profi lefolyótisztító segítségére, megpróbálhatjuk a problémát először magunk is kezelni, például szódabikarbónával.

A szódabikarbóna számos dologra használható, bevethetjük penész ellen, hatékonyan tisztítja a fugákat, és fehérítésre is jó. Egy brit duguláselhárítással foglalkozó cég szakértői szerint pedig a szódabikarbóna a dugulásokat is feloldja a csövek korrodálása nélkül. A vegyi tisztítószerek ezzel szemben nem olyan kíméletesek a lefolyókhoz, eltávolítják ugyan a dugulást, de olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek roncsolhatják a csöveket.

Házi készítésű lefolyótisztító készíthető szódabikarbóna és citromlé segítségével Forrás: Shutterstock/Rhjphtotos

„Házi készítésű lefolyótisztító készíthető szódabikarbóna és citromlé segítségével. Fél csésze szódabikarbónára, fél csésze citromlére és forró vízre van szükségük. Öntsük a szódabikarbónát az eldugult lefolyóba, majd mehet utána a citromlé is. Dugaszoljuk le a lefolyót, hagyuk a keveréket egy órán át a csövekben állni. Befejezésül öntsük le forró vízzel. Használjunk frissen facsart citromlevet, mert a bolti hozzáadott anyagokat tartalmaz, ezek pedig befolyásolhatják a keverék hatékonyságát" — mondta a szakember az Expressnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.