Apokalipszistől rettegnek az emberek: pusztító sáskajárás tört ki

járvány apokalipszis Mexikó sáskajárás jóslat
A rovarrajokat - különösen a sáskákat - évezredek óta figyelmeztető jelként értelmezik a teológusok és filozófusok. Dél-Amerikában emberek ezrei aggódnak most, hiszen a héten kitört egy újabb sáskajárás Mexikóban. Azt latolgatják, hogy ez a járvány hozza el az apokalipszist.

A Bibliában Isten hírhedten megbüntette az ókori egyiptomiakat bűneikért azzal, hogy egy kegyetlen sáskarajjal pusztította el a termésüket. Azóta a társadalom legbabonásabb tagjai a sáskarajokról szóló jelentéseket úgy értelmezik, mint annak baljós jelét, hogy valami aggasztó dolog fog történni.

A sáskák pusztítást okoznak, nem oktalan a félelem

2020-ban Kelet-Afrika számos országában évtizedek óta a legsúlyosabb sáskajárás volt tapasztalható - a rovarok Kenya, Etiópia, Uganda, Szomália és Eritrea termőföldjein söpörtek végig. A termést felemésztették, a fákat kiirtották, a növényzet látszólag eltűnt. A pusztítás csak még inkább rontotta az elszegényedett országok helyzetét. Nem meglepő tehát, hogy Dél-Amerikában élő emberek ezrei aggódnak most, miután a héten sáskajárás tört ki Mexikóban.

A sáskajárás nem jelent sok jót! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Leginkább Sinanché, egy délkelet-mexikói kisváros lakói rémültek meg kedd délután, amikor először hallották a sziszegő hangot. A Yucatán állam feletti égen hatalmas sáskafelhők látszódtak, bevásárlóközpontokon keresztül is repkedtek, a lakótelepek ablakait betörték és gyümölcsfákról ettek.

A rémisztő eseményről tudósító számos mexikói hírportál azt latolgatta, hogy a rettegett járvány talán az apokalipszis közeledtének, a civilizáció végének a jele.

A Bibliát idézték egy helyi lapban

A Mexikó ezen részén élő gazdák arról is beszámoltak, hogy a rovarok már a kukoricaföldjeiken is utat törtek maguknak, ami különösen pusztító, mivel a földeken jelenleg az aratás közepén tartanak. Mivel azonban ott nincs elég növényzet számukra, az éhes raj a városi területek felé vándorolt, hogy újabb fákra, gyümölcsökre és bokrokra vadásszon, amelyeket elfogyaszthat.

Szakértők szerint azonban pár nap és eltűnnek a színről a bogarak! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Azonban jó hírek érkeztek

A lakosok a közösségi médiát is teleszórták félelmeikről szóló posztjaikkal. Volt, aki ezt írta: #locusts #Merida #Yucatan Nem nyitom ki többé a számat! #Pestis #Apokalipszis.

A vég közeledtétől való félelmek ellenére azonban az állami tisztviselők azt ígérték az aggódó polgároknak, hogy a bogarak valószínűleg néhány napon belül elhagyják a várost, és remélik, hogy ritkábban lakott területen fognak landolni.

És úgy tűnik, ez talán így is történt, a PorEsto! hírei szerint a bogarak valóban eltűntek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.