A szakértő figyelmeztet: bizonyos hőmérséklet alatt ne vidd sétálni a kutyád

Forrás: Alexey Androsov / Shutterstock -
hideg kutyasétáltatás időjárás fagy óvintézkedés
Megérkezett a tél, a havazás mellett 0 fok alatti hőmérsékleteket mérhetünk. Noha a havazást, ahogy az ember, úgy a kutya is élvezheti, vannak kutyasétáltatási szabályok, melyeket az időjárástól függően be kell tartani, ha azt szeretnéd, hogy a kutyád egészséges maradjon. 

Önmagában az, hogy hidegben, esőben, hóban is sétáltatod a kutyát, rendben van, így is kell. Ám, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenned.

Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenned Forrás: Alexey Androsov / Shutterstock

Mikor van túl hideg a kutyát sétáltatni?

Ha a hőmérséklet -5 ℃ körüli vagy az alatt van, a legjobb, ha bent tartod a kedvencedet, vagy csak nagyon rövid sétákat tesztek a szabadban. Ha neked sapkára és sálra van szükséged ahhoz, hogy kint tartózkodj, akkor nagy eséllyel a kölyökkutyád is fázni fog. A mozgás melegen tarthatja őket, de a járdák, a talaj hideg és a kiskutyák túl közel vannak hozzá, így érezni fogják a hideget, melyet áraszt.

Vannak bizonyos fajták, melye jobban bírják a hideget, a hosszabb, vastagabb vagy duplaszőrű kutyák,mint például a husky, a malamut, a kuvasz, komondor, német juhász stb. nem esnek kétségbe a hidegtől, ám a rövid szörű vagy kistestű kutyafajták kevésbé szeretik és bírják a fagyos időjárást.

Hogyan vigyázz a kutyádra fagyban?

Eddig talán kissé bolondosnak nézhetted azokat a gazdikat, akik mindenféle ruhákba öltöztetik kedvenceiket, és legtöbbször talán nem is indokolt a mindenféle divatos pulóver, szoknya, pláne napszemüveg viselése kutyák számára. Ám hóban, pláne, ha olyan helyen sétáltatsz, ahol sózzák is a talajt, jó, ha van egy cipője az ebnek, mely nemcsak a hidegtől, de a sótól és a vegyszerektől is megvédi a tappancsait.

Ha csak hideg van, nedvesség nincs, egy egyszerű kutyapulóver is jó szolgálatot tehet, hogy a kölyök vagy rövid szőrű, kistermetű kutyádat melegen tartsa, amikor a szabadban tartózkodtok.

Attól függően, hol alszik, a kölyökkutya éjszakánként fázhat hideg időben, érdemes rá meleg takarót teríteni, akár kutyapizsamát ráadni. De mikrohullámú sütőbe is berakható melegítő kulacsot, párnát is tehetsz mellé a vackába, házába, ágyába éjszakára —írja a brit Metro.

Honnan tudod, hogy kiskutyád fázik?

A kutyák többféleképpen is jelezhetik, ha fáznak.

- Egyértelmű jel, ha kutyád remeg, didereg

- Hőforrást keres, például kétségbeesetten ücsürüg vagy fekszik szorosan melletted vagy egy radiátor mellett

- Összegömbölyödik, mivel a kutyák ezt teszik annak érdekében, hogy megőrizzék a megfelelő testhőmérsékletet, illetve így próbálnak meleget biztosítani maguknak, amikor fáznak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.