Nem is gondolnánk, hogy az önbecsülésünk megléte a sikeres élet és az emberi kapcsolatok kialakításában mekkora jelentőséggel bír!

Valójában akkor szeretjük igazán önmagunkat, ha becsüljük is saját személyünket. Ha nem szeretjük magunkat, akkor mást sem tudunk szeretni. Követelőzőek leszünk, visszautasítunk mindent, mert elégedetlenek vagyunk azzal, amit kapunk. Aki nem szereti önmagát, az elhasználja partnere bizalmát is, akinek egy idő után nem lesz kedve már ahhoz, hogy folyton bizonygassa érzelmeit. Ennek a játéknak pedig arról kellene szólnia, hogy partnerünknek olyasmit adjunk, amit mi magunk is önmagunknak: saját magunk szeretetét és megbecsülését.

Forrás: [origo]


Cikkünk szerzője Zsótér Gina coach, tanácsadó, neurofeedback tréner szakértőnk. Ha kérdéseid, problémáid vannak, Ginát itt kérdezheted!


Akinek nincs önbecsülése, az a következőket mondja: "Nagy szükségem van rád, ameddig kielégíted a szükségleteimet, addig össze vagyunk kötve."  A partner pedig ezt gondolja: "Érzem a szívem mélyén, hogy nem szeretsz, de bízom a saját szeretetemben és abban is, hogy egy nap te is eléred ezt az érzést." Az "önszeretet" hiánya sokszor egy egymást leminősítő játékká alakíthatja a kapcsolatot. Ilyenkor az illető elvárja a feltétel nélküli szeretetet, ami akár odáig vezethet, hogy a partner érzései lenullázódnak. Adódik a kérdés: a partner szeretete tudja-e kompenzálni a saját önszeretetünk és önbecsülésünk hiányát? Természetesen nem, ez csak egy "utópia". Az egyik life coaching ügyfelemtől azt kérdezte a partnere: "Akkor is fogsz szeretni, ha rosszindulatú leszek veled, ha megcsallak és már nem tudsz majd bízni bennem?" Mondanom sem kell, hogy az ügyfelem szeretetét teljesen összezúzta partnere önbecsüléshiánya. Ha a szeretet nem egy minőségi kapcsolat keretein belül létezik, az nem lehet sem gyümölcsöző, sem hosszú távú.

Az önbecsülés az érzelmi intelligencia egyik alappillére. A magas EQ jobban elősegíti a sikerek elérést, mint  az IQ.Jó kapcsolat, rossz kapcsolat

Egy párkapcsolatban mindig hárman vannak: a férfi, a nő és a kapcsolat maga. Egy jól működő kapcsolatban vitalitás és kreativitás van, ami megnyitja az utat a szeretet újabb és újabb lehetőségeinek, mert mindkét fél szereti és tiszteli önmagát is. A felek felelősnek érzik magukat a kapcsolat minden aspektusában. Ilyenkor lehetőségük lesz egyre magasabb szintekre emelni kapcsolatukat és megragadni a közös lehetőségeket. Egy rosszul működő kapcsolatban - az önbecsülés hiánya miatt - mindig ellenőrizni akarunk, és nem vesszük észre a kapcsolatban rejlő lehetőségeket.

Szülő és gyermek

Hiába szereti a szülő a gyermekét, ha parancsolgatással, leminősítéssel, fenyegetéssel neveli. Ilyen esetben a gyermek nem lesz jóindulatú saját magával szemben, és nem fogja szeretni önmagát. Nagyon fontos, hogy gyermekünket megtanítsuk arra, hogyan szeresse magát. A keleti spirituális tanok szemszögéből nézve az önbecsülés arra tanít meg, hogyan lehetünk saját magunk barátai.

Jóindulat

Légy jóindulatú saját magaddal! Ez feltétezi azt is, hogy érdeklődsz a saját személyed iránt, felfedezed magad és kíváncsian nézel szembe önmagaddal. Erre kiváló módszer a meditáció. Ilyenkor lehetőséged van arra, hogy szemlézd, aztán elfogadd önmagad - még a jelentéktelen gondolatokat vagy emóciókat is. Ilyenkor persze nem az egocentrizmus a cél, hanem egy olyan gyengédség elérése magunk felé, ami jó akarást és derűsséget ad. Ezek az érzések aztán át fognak terjedni embertársainkra is.Forrás: [origo]Legyünk gyakori "beszélő viszonyban" önmagunkkal.  Ha otthon vagyunk, ne menjen állandóan a tévé, a rádió, ami megakadályoz abban, hogy együtt tudjunk lenni önmagunkkal. Az önbecsülés tartalmazza az önszeretet, az önelfogadás, az önbizalom és az önértékelés egységét, ami a magunkba vetett hitet, a megbékélést önmagunkkal és természetesen a saját magunk szeretetét jelenti.

Az önbecsülés nem velünk egyszerre születik meg, hanem ki kell alakítanunk életünk során, nem elég sokat és jól dolgozni, sikeresnek lenni, dicséreteket begyűjteni! Ezek mind kívülről jövő tényezők. A saját belső énünkben akkor lesz felébredés, amikor rájövünk, hogy magunknak kell mindezeket kialakítanunk. Nézzük csak meg a sok sztárt és sikeres embert, akiknek a reflektorfény nem hozta el az önmegbecsülést, hiszen ha megfelelő önbecsülésük lenne, a függőség (alkohol, drogok), az anorexia és hasonló betegségek, drámák elkerülték volna őket. Ezek a tünetek az önbecsülés hiányát jelzik.

A következő kérdésekkel tesztelheted, hogy mennyire becsülöd saját magad:

Optimista vagyok-e általában?
Probléma-e nemet mondani másoknak?
Ritkán hibáztatok másokat?
Kívánom-e azt, hogy valaki más legyek?
A konfliktusokat kellő határozottsággal vállalom fel?
Szeretném-e magam fejleszteni ebből a szempontból?
Zsótér Gina