Az önbecsülés alapjai - Mennyire szereted magad?

önismeret önbecsülés Zsótér Gina kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is gondolnánk, hogy az önbecsülésünk megléte a sikeres élet és az emberi kapcsolatok kialakításában mekkora jelentőséggel bír!

Valójában akkor szeretjük igazán önmagunkat, ha becsüljük is saját személyünket. Ha nem szeretjük magunkat, akkor mást sem tudunk szeretni. Követelőzőek leszünk, visszautasítunk mindent, mert elégedetlenek vagyunk azzal, amit kapunk. Aki nem szereti önmagát, az elhasználja partnere bizalmát is, akinek egy idő után nem lesz kedve már ahhoz, hogy folyton bizonygassa érzelmeit. Ennek a játéknak pedig arról kellene szólnia, hogy partnerünknek olyasmit adjunk, amit mi magunk is önmagunknak: saját magunk szeretetét és megbecsülését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Cikkünk szerzője Zsótér Gina coach, tanácsadó, neurofeedback tréner szakértőnk. Ha kérdéseid, problémáid vannak, Ginát itt kérdezheted!




Az önbecsülés az érzelmi intelligencia egyik alappillére. A magas EQ jobban elősegíti a sikerek elérést, mint az IQ.



Jó kapcsolat, rossz kapcsolat



Szülő és gyermek



Jóindulat





Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Legyünk gyakori "beszélő viszonyban" önmagunkkal. Ha otthon vagyunk, ne menjen állandóan a tévé, a rádió, ami megakadályoz abban, hogy együtt tudjunk lenni önmagunkkal. Az önbecsülés tartalmazza az önszeretet, az önelfogadás, az önbizalom és az önértékelés egységét, ami a magunkba vetett hitet, a megbékélést önmagunkkal és természetesen a saját magunk szeretetét jelenti.

Az önbecsülés nem velünk egyszerre születik meg, hanem ki kell alakítanunk életünk során, nem elég sokat és jól dolgozni, sikeresnek lenni, dicséreteket begyűjteni! Ezek mind kívülről jövő tényezők. A saját belső énünkben akkor lesz felébredés, amikor rájövünk, hogy magunknak kell mindezeket kialakítanunk. Nézzük csak meg a sok sztárt és sikeres embert, akiknek a reflektorfény nem hozta el az önmegbecsülést, hiszen ha megfelelő önbecsülésük lenne, a függőség (alkohol, drogok), az anorexia és hasonló betegségek, drámák elkerülték volna őket. Ezek a tünetek az önbecsülés hiányát jelzik.

A következő kérdésekkel tesztelheted, hogy mennyire becsülöd saját magad:

Optimista vagyok-e általában?
Probléma-e nemet mondani másoknak?
Ritkán hibáztatok másokat?
Kívánom-e azt, hogy valaki más legyek?
A konfliktusokat kellő határozottsággal vállalom fel?
Szeretném-e magam fejleszteni ebből a szempontból?






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.