Magozz, hogy jobb kedved legyen!

mag étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnél új életet lehelni mérgekkel teli szervezetedbe, esetleg egészségesebb üzemmódra kapcsolnál, ismerkedj meg az enzimekben gazdag ősi ételekkel!


Élj sokáig!

A jó egészséghez, a kiegyensúlyozott élethez komplett étrendváltás szükséges, mely átlagosan napi öt alkalommal gabonák, gyümölcsök, zöldségek, magok, sovány húsok és halak fogyasztásából áll, jelentős folyadékbevitellel. A reformétkezés hasznos táplálékainak köre folyamatosan bővül a számtalan kutatásnak köszönhetően, valamint annak, hogy a pozitív eredmények hatására a korábban ritkaságnak számító élelmiszerek mindannyiunk számára elérhetővé váltak.



Egészítsd ki táplálkozásodat optimálisan!

Tápanyagszegény étrendünket megfelelő egyensúlyba hozhatjuk magok, csírák és gabonafélék fogyasztásával. A fűfélék családjába tartozó gabonáknak a világon mintegy 5000 fajtája létezik, és méltán érdemelték ki az emberi táplálkozásban meghatározó szerepüket. A gabonafélék - árpa, barnarizs, rozs, köles, hajdina, zab, tönköly - teljes kiőrlésű formájukban, valamint fehérjék, cukrok, zsírok, ásványi sók előfordulását illetően kiegyensúlyozott összképet mutatnak, ám jótékony hatásukat csak hosszú távon érik el.

Győrfi Mariann táplálkozási tanácsadó elsősorban a csírák élettani hatását emeli ki. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk különösen indokolt vitaminszegény hónapokban, hiszen kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium), ráadásul ezek természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen tudja hasznosítani.
A gabonák otthoni csíráztatása nem ördöngösség. Mindig olyan magokat keressünk, melyeket kifejezetten csíráztatásra csomagoltak, és a tasakon részletes leírást találunk a sikeres csíráztatás menetéről. A csíra a biotáplálkozásban fontos vitália, könnyű emészthetősége miatt nyersen, bármilyen sütési és főzési eljárás nélkül fogyasztható, és változatos felhasználása remek kiegészítést adhat az egészséges táplálkozásban.
Szakértőnk szerint, amikor egészséges gabonafélékről beszélünk, akkor nem feldolgozott gabonákról van szó. A gabonáknál figyelembe kell vennünk a gluténtartalmat, ezért az arra érzékenyeknek fogyasztásuk nem ajánlott. A magok esetében ételallergia is felléphet, így terhesség ideje alatt alkalmazásuk nem javasolt, valamint gyerekeknek 1 éves korig ne adjuk!
A gabonák és csírák ízvilága a hazai étkezési kultúrában még meglehetősen szokatlan. Ha krémlevesekbe liszt helyett egy marék gabonát keverünk, és zöldségekkel turmixolva fogyasztjuk, íze nem érezhető, és élettani hatása is megmarad. Az interneten lévő számtalan recepttel kísérletezve előbb-utóbb megleljük az ízlésünknek leginkább megfelelő elkészítési módot.


Szezámmag a szexuális örömökért

A szezámmag Indiából származik, és az ókori Keleten terjedt el először, ahol a Jama isten által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma volt.
Számos tudományos kísérlet vizsgálta a rosszindulatú bőrdaganat sejtjeinek növekedését és a különféle olajos magok hatását: a szezámmagból készült olaj bizonyult a melanoma ellen eredményesnek. A szezámmag nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat - ezek csökkentik a vér- és májkoleszterinszintet -, és remek cinkforrás, mely segít a stressz leküzdésében, illetve tökéletes vágyfokozó, ha csökkenő tendenciát mutat a szexuális kedv.
Szakértőnk véleménye szerint a szezámmag fogyasztása nyersen, esetleg enyhén pörkölve javasolt, és a könnyebb emészthetőség érdekében pár órára vízbe kell áztatni. A szezámmag gazdagon alkalmazható sütés-főzés során, ízesítésre is kiváló, ezért szórhatjuk köretekre, salátákra, süthetjük kenyérbe vagy zöldségek, húsételek panírjába.


Szójabab a nassolási kényszer ellen

A pirított szójabab gazdag fehérjeforrás, alacsony kalóriatartalma (110 kcal) gyorsan telíti a gyomrot, valamint normalizálja a vércukorszintet. A szójabab pozitív hatással van a vérnyomásra és a koleszterinre, sőt depresszió ellen is hatékony étel!
Számos rákellenes összetevőt tartalmaz, például fitoösztrogént (növényi hormont), és mind a férfi, mind a női hormonokra jótékony az élettani szerepe. A ropogós, pirított szójabab finom, tápláló csemege, és napi egy marék valódi energiabomba a szervezetnek!


Mogyoró a súlyfelesleg ellen

A különböző olajos magvak - lenmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, mogyoró - omega zsírsavakban, fehérjékben, káliumban, szelénben és a szervezet számára nélkülözhetetlen rostokban gazdagok. A Harvardi Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a nők, akik hetente legalább 142 gramm diófélét fogyasztottak, 35%-kal kevesebb valószínűséggel lettek szívbetegek, hiszen a héjas gyümölcsök sok rostot, antioxidánsokat és egészséges telítetlen zsírokat tartalmaznak.



Szakértőnk véleménye szerint a felsorolt magvakban magas a létfontosságú zsírsav és a hasznos zsírtartalom, és amikor hasznos zsírokat eszünk, nem hízunk - sőt, segítik szervezetünket megszabadítani a feleslegtől! A csonthéjasok és olajos magvak bőséges tárházát képezik más tápanyagoknak, az aminosavak teljes skáláját tartalmazzák, melyekre a teljes értékű, emészthető fehérjék képzéséhez van szükségünk.
Különösen jótékony hatású a napraforgómag, a lenmag, a dió, a gesztenye, a kesudió, a pekándió és a paradió. A magok közül a pisztáciában van a legtöbb vas és kálium, a dióban a legtöbb omega 3 zsírsav, a káros koleszterinszint csökkentésében pedig élen jár a mandula.


Kesudió a pihentető alvásért


A kesudió Amerika trópusi részén élő örökzöld növény termése, a mangó és a pisztácia rokona. A gazdag zsiradéktartalmú, sárgásbarna magédeskés ízű, és a többi olajos maghoz hasonlóan jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav található benne.
A kesudió értékes vas-, kálium-, magnézium-, foszfor-, szelén és cinkforrás, gyorsítja a sebek gyógyulását, jótékony hatással bír az agyműködésre, fokozza a szervezet ellenálló képességét, és enyhíti a menstruációs tüneteket. A benne lévő kálium magas vérnyomás és szívproblémák ellen hatékony, magnéziumtartalma pedig nyugtatja az idegeket.

Szakértőnk szerint a kesudióról fontos tudni, hogy nyersen mérgező olajat (kardolt) tartalmaz, mely erős bőrirritációt okoz, ám hevítés, pörkölés után bátran fogyaszthatjuk!

Császár Zsanett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.