Pörgesd fel az agyad narancssárgával! A színek gyógyító hatása

színek alternatív gyógyászat fényterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Környezetünkben folyamatos szín- és fénysugarak érnek minket. Egyfelől a természet színei hatnak ránk, másfelől az általunk épített tárgyi környezet is hatást gyakorolhat mesterséges színeivel.

De mi is az a szín?

A színek a fény legkülönbözőbb megjelenési formái. Newton már az 1700-as években felfedezte, hogy a fény, prizma segítségével különböző színekre bontható. Einstein később azt is bebizonyította, hogy a fénynek hullámtermészete van. A színek tehát a fény különböző megjelenési formái, amelyek különböző rezgéstartományban dolgoznak.

Thinkstock
Thinkstock



Ám egy amerikai fotográfusnak (dr. John Ott) köszönhetjük azt, hogy ma már biztosan állíthatjuk: a szervezetnek a teljes fénysprektumra szüksége van ahhoz, hogy képes legyen egészségesen működni.

Korai kísérleteiben a növények szabad szemmel nem látható növekedését kezdte fotózni, amely nagyon lassú folyamat, s a fotózás alapfeltétele az egységes fényviszonyok biztosítása volt. A szakember megfigyelte, hogy egyes növények mesterséges fényben is virágba borultak, míg mások ugyanolyan körülmények között elszáradtak.

Nektek mitől lesz mindig jó kedvetek? Mi a tippetek?





A szex színe





Thinkstock
Thinkstock



Ennek fényében nem túlzó az a megállapítás, hogy a nemi hormonokra is jelentős hatással bír a fény jelenléte vagy hiánya. Egy, az USA-ban végzett felmérés például azt is bebizonyította, hogy a 40-70 év közötti, bizonyítottan természetes fénytől elzárt (irodában, mélygarázsban dolgozó) férfiak több mint 50 százaléka enyhébb vagy súlyosabb módon, de potenciazavarral küzd.

Nem véletlenül merült fel hát a kérdés, hogy a napjainkban lassan népbetegséggé váló meddőség hátterében vajon a teljes sprektumú fény hiánya állhat-e? Hiszen ahogy a növények - és egy másik megfigyelés alapján egyes madárfajok - mesterséges fény mellett elveszítették szaporodóképességüket, ez megtörténhet az emberekkel is.

Színezett szív

1. A piros fény serkentő hatású, növeli a vérnyomást, elősegíti a légzést, egyes esetekben csillapítja a migrénes fejfájást. Emellett serkenti az adrenalitermelést, elűzi a fáradtságot és krónikus eredetű betegségek gyógyításában is szerepe ven (arcüreg- vagy izületi gyulladás).

2. A zöld az idegrendszerre hat elsősorban, nyugtató, roboráló hatású szín, amely a szívbetegségek kezelésében jelentős. Ám remek terápia szembetegségek, fekélyek és érrendszerei panaszok esetén.

Thinkstock
Thinkstock



3. A kék fény nyugtató hatású, csillapítja az izületi panaszokat és az újszülöttek sárgaságát is kék fénnyel lehet eredményesen kezelni, ám nagyon fontos, hogy a kék szín fertőtlenít, továbbá segít a magas vérnyomás kezelésében is. (A sötétkék szín fájdalomcsillapító szerepe is ismert.)

4. A türkiz szín gyulladásgátló hatással bír.

5. Az ibolyaszín nyugtat, lecsillapítja az idegrendszert, csillapítja a fejfájást (a migrén kezelésében elengedhetetlen), továbbá a daganatos megbetegedések során is hatékony terápiás szín lehet.

6. A narancssárga szín segíti a koncentrációt és növeli az agykapacitást, mellette kedvezően befolyásolja a lép, a vese, az epe és az ivarmirigyek működését.

A fény: információ


Dr. Mae Wan Ho biokémikus kutatásai viszont azt bizonyítják, hogy a fény egészségmegőrző hatása mellett nemcsak energiával látják el a szervezetünket, de a biológiai információcserében is jelentős szerepe van. Kutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy a biológiai rendszerek fény útján (is) kommunikálnak egymással, és hogy a sejtek anyagcsere-folyamatainak vezérlésében a biokémiai anyagok mellett a fény is szerepet kap.

Egy másik kutató, dr. Popp kutatásai szintén bizonyították a fény információs feladatát. Szerinte sejtosztódáskor számos biokémiai folyamatot kell rendkívül pontosan lebonyolítani és mindezt nagyon rövid idő alatt. Ennek koordinálása és a sejtek közötti kommunikáció remek eszköze a fény.



Kassai Tini

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.