Costa Concordia felállítás óceánjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizenkilenc órás munka után kedd hajnali négy órára felállították az oldalára dőlt Costa Concordia óceánjárót.

A rendkívüli és egyedülálló munka a tervezett 12 óránál hosszabb ideig tartott, előző este ugyanis a hajótestet húzó acélsodronyok beleakadtak a hajó oldalán levő tartályokba, ezért meg kellett szakítani a luxushajó egyenesbe állítását. Az olasz illetékesek szerint a hatalmas mérnöki feladat végrehajtása végül tökéletesen, a terveknek megfelelően sikerült. Franco Porcellacchia, a Concordia tulajdonosának, a Costa Crociere SpA-nak a projektigazgatója ehhez hozzátette, hogy nem észleltek környezetszennyezést a művelet során.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A munka fő irányítója, a dél-afrikai Nick Sloane mentésvezető - aki az utóbbi egy évet Giglión töltötte, hogy előkészítse a végrehajtást - elmondta, hogy nagyon küzdelmes volt az előkészítés, de végül mindenki fantasztikusan teljesített. A következő feladat a hajó alapos megvizsgálása lesz: milyen kár érte, valamint annak eldöntése, hogyan lehet partra vontatni. A hajó elég erős volt ahhoz, hogy egyenesbe álljon, és elég erős lesz a vontatáshoz is - tette hozzá.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Costa Concordia 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A szerencsétlenség következtében 32 ember - köztük a hajón zenészként dolgozó magyar Fehér Sándor - vesztette életét. Két holttestet még nem találtak meg.

A Costa Concordia kimentésehttp://www.life.hu/life/galeria/20130916-a-tragediat-szenvedett-costa-concordia-kimentese.htmlElőkerült a Costa Concordia fekete dobozának tartalmahttp://www.life.hu/legykepben/20120907-costa-concordia-nyilvanossagra-kerult-az-elsullyedt-oceanjaro-fekete-dobozanak-tartalma.htmlÉjszaka is dolgoznak a Costa Concordiánhttp://www.life.hu/legykepben/20130916-a-zatonyra-futott-hajot-a-costa-concordiat-elkezdtek-felallitani.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.