Al Ghaoui Hesna, a MTVA tudósítója: "Ismertem a lefejezett újságírót"

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
MTVA James Foley Bábel riporter haditudósító Al Ghaoui Hesna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szíve összeszorul és szorosabban öleli magához kislányát, az öt hónapos Nedát Al Ghaoui Hesna, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, aki korábban számos háborúból, konfliktusövezetből is tudósított. Az elmúlt hetekben az Iszlám Állam (IS) terroristaszervezete által lefejezett újságírók közül az első áldozatot, James Foley-t személyesen is ismerte. Hesna nem akarta megnézni a kollégája kivégzéséről szóló videót.

Hesnát megrázta a kollégája kivégzéséről szóló hír. Napokig a szerencsétlenül járt amerikai újságíró sorsa járt a fejében, miközben igyekezett, hogy tündéri kislánya ne érezzen meg semmit borús lelkiállapotából. Az egykor háborús övezetekből is tudósító fiatal anyuka tisztában van azzal, vele is bármikor megtörténhetett volna, hogy fogságba esik.

Al Ghaoui Hesna és kislánya Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Másodszor tudósítottam Líbiából, amikor 2011 augusztusának végén találkoztam Jamesszel. Amikor megismerkedtünk éppen kiszabadult egy több mint 40 napos fogságból, amit Kadhafi hírhedt börtönében töltött. Líbiában ejtették foglyul az akkori kormányerők. Megismerkedésünk körülményei is elég mostohák voltak, de ezt a fiatal férfi semmit sem tudta letörni és megállítani. Tripoliban ekkor veszélyes körülmények uralkodtak, csak két szálloda volt biztonságos, ahol a városból tudósító több száz újságíró megszállhatott. Érthetően tumultus volt mindkettőben, mi is egy hétig az ötcsillagos szálloda folyosóján aludtunk. A szobákban a földön, a kádban, de a hallban is újságírók aludtak, olyanok, akik már nem kaptak szobát. Ráadásul taktikai okok miatt a kadhafista erők elzárták a városba vezető vízvezetéket, ezért az egész városban heteken át nem volt víz. Kint 40 Celsius-fok tombolt, mi pedig golyóálló mellényben mászkáltunk egész nap. Sejteni lehetett, milyen lelki és fizikai állapotba kerültünk pár nap után. Ennek ellenére fantasztikus érzés volt, ahogy a világ minden tájáról összesereglett újságírók összetartottak. Éreztük, hogy egy történelmi pillanat részesei vagyunk. Ekkor hallottam, hogy kiszabadult a fogságból több újságíró, köztük két amerikai. Az egyik James Foley volt, a másik egy Matthew Van Dyke nevű fiú, akivel később a Bábel című műsoromban mélyinterjút is készítettem" - mesélte a Life.hu-nak.

Íme az interjú:

"A foglyok többsége egyébként a magyar nagykövet, Marton Béla közreműködésével szabadult ki, aki egyedüli nagykövetként képviselte az egész EU-t és Amerikát is. Ezt a tényt a világsajtóban mostanában többször is megemlítették. Odamentem a rendkívül szimpatikus és nagyon kedves Jameshez és megkérdeztem, hogy mikor utazik haza. Feltételeztem, hogy egy ilyen helyzet után az ember első dolga, hogy hazamegy a családjához. Meglepett a válasza. Azt tervezte, hogy még marad, de ha haza is utazik, akkor visszajön Líbiába tudósítani. Kifejtette, hogy ezek után sem tudja elképzelni, hogy egy íróasztal mögött üljön. Elképesztően elhivatott volt, ugyanakkor nagyon laza. Nem láttam az arcán semmiféle meggyötörtséget. Úgy fogta fel ezt az egész dolgot, hogy ez a munkájával jár, túl volt rajta, és örült, hogy kiszabadult. Lapozott egyet és csinálta tovább a dolgát, nem rettentették el a történtek. Később aztán kiment Szíriába is tudósítani, ahol egy másik magyar kollégával, Szlankó Bálinttal is együtt dolgoztak. Sokan nem értik, miért megy az ember ilyen helyekre. Biztos, hogy kell egy kis kattantság az újságíróban, hogy így álljon hozzá az életveszélyessé is válható munkához, de ez jóval többről szól. A világ pont az olyan bátor embereknek köszönhetően tudta meg, milyen öldöklés zajlik Szíriában, mint James Foley" – emlékezett vissza Hesna, aki nem nézte meg a kollégája kivégzéséről szóló videót.

Hesna családjával, akik miatt már nem szívesen menne háborús övezetbe Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"A videót elvből nem néztem meg, úgy gondolom, hogy a terroristák propagandáját szolgálja, és minden egyes kattintás az ő malmukra hatja a vizet. Nem szabad megnézni! Az IS iszonyúan jól használja a közösségi médiát, rendkívül jól tudja manipulálni az embereket. Ijesztő, mennyire profik. Önmagában az is elgondolkodtató és szomorú, hogy amíg ez a videó rendkívüli módon felrázta a kedélyeket az egész világon, az már be sem kerül a hírekbe, hogy Szíriában hetente százak halnak meg. Tény, hogy még engem is megrázott a kivégzés. Ilyenen nehéz túltennie magát az embernek, pláne egy újságírónak úgy, hogy tudom, ez velem is bármikor megtörténhetett volna. Sajnos nem ő az egyetlen újságíró, akit ismertem, és azóta meghalt. A történtek felett nehéz napirendre térni. Ez a rettenetes halálhír is megerősített abban, hogy ez egy nagyon fontos és szép szakma, de amikor az embernek családja van, akkor nem folytathatja. Több olyan női haditudósítóval találkoztam, akik kisgyerekeket hagytak otthon, ők azt vallották, hogy ez a hivatásuk. A társadalom ezt a hozzáállást a férfiaktól mégis sokkal jobban elfogadja, a társadalom asszisztál hozzá. Szerintem egy gyermek életében legalább akkora megrázkódtatás, ha az édesapját veszíti el. Bár azt szoktam mondani, hogy az ember nem látja a jövőt, ezért soha ne mondja azt, hogy soha, de szerintem a kislányom, a családom miatt nem hiszem, hogy visszatérek a háborús övezetekbe. Aztán meglátjuk, mit hoz majd az élet, addig is rengeteg fontos történet vár még rám a világ egyéb részein is" - összegezte Hesna.

Kicsoda Al Ghaoui Hesna?

A fiatal tudósító szíriai édesapja és magyar édesanyja orvosok, akik évekig Salgótarjánban dolgoztak, így Hesna és húga, Naima is itt kezdték meg a tanulmányaikat. Hesna ezután Szolnokon angol-magyar kéttannyelvű gimnáziumba ment – kiváló eredményének köszönhetően 16 évesen a Soros Alapítvány ösztöndíjával egy portlandi (USA) magán-középiskolában folytatta tanulmányait. Hazatérve elvégezte a jogi egyetemet, majd Budapesten és Tunéziában arab szakon szerzett diplomát. A Népszabadság külpolitikai rovatához került, ahol a szíriai honvédelmi miniszterrel is készített interjút. Később a Magyar Televízió riportere lett; rendszeresen jelentkezik az MTV Híradójában és Panoráma című műsorában. 2010 őszétől az MTV Dokumentumfilm Szerkesztőségének munkatársa. Szerkesztő-riportere és műsorvezetője az MTVA kéthetente jelentkező Bábel című riportműsorának, amely egy-egy különös témát jár körbe Magyarországról és a nagyvilágból.
2011 szeptemberében kötött házasságot az ugyancsak a médiában dolgozó Kara Ervinnel, egy kislányuk született, Neda.
Legfontosabb díjai: 2008 – ban CNN World Report 3. helyezése
és 2011 – ben megkapta a Prima Primissima díjat.

Bréking! Szabó Zsófi műsorvezető lesz az RTL Klubonhttp://www.life.hu/bulvar/20140902-szabo-zsofi-a-tv2-joban-rosszban-szinesznoje-csatornat-valt-es-musorvezeto-lesz-az-rtl-klubon.htmlA hírek szerint a színésznő elhagyja a TV2-t és az RTL Klubhoz igazol. A Life.hu utánajárt, milyen szerepet szánnak a csatornánál Zsófinak. Csak nem Istenes Bence párja lesz az X-Faktorban?TV + Bulvár--Visszaéltek Hernádi Judit nevévelhttp://www.life.hu/bulvar/20140902-hernadi-judit-szineszno-nevevel-visszaelt-egy-csalo-es-penzt-ker-a-neveben.htmlEgy segítségkérő levél kering az interneten, amelyben a színésznő nevében azt írják, külföldön ragadt és anyagi segítségre szorul. Hernádi Judit kiakadt.TV + BulvárFotó: Szabó Balázs/Life.huVége! Bajor Imre szerepeit halála után senki nem viszi továbbhttp://www.life.hu/bulvar/20140901-bajor-imre-szerepet-halala-utan-senki-nem-viszi-tovabb-lippai-laszlo-szinesz-es-karinthy-marton.htmlBajor Imre betegsége alatt Lippai László vette át a nagybeteg színész főszerepét, Bajor halála után azonban leveszik a darabot a műsorról.TV + BulvárFotó: Szabó Balázs/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.