Schiwert-Takács László: "Minden vád az X-Faktorral kapcsolatban igazából bók"

X-Faktor kreatív-felelős szerkesztő Istenes Bence tehetségkutató kulisszatitkok Schiwert-Takács László RTL Klub
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért érheti rendszeresen az a vád az X-Faktort, hogy nem élő a show? Tényleg előre tudják a műsor készítői, ki nyeri a tehetségkutatót? És mindig az lép fel a műsor vége felé, akinek a legtöbb szavazata van? Összeesküvés-elméletben nincs hiány, ha az X-Faktorról van szó. Interjú a műsor kreatív-felelős szerkesztőjével, Schiwert-Takács Lászlóval.

Az X-Faktor kreatív-felelős szerkesztőjét, Schiwert-Takács Lászlót, a második élő show előtti órákban kaptam el egy rövid beszélgetésre. Amíg egy csendes helyet kerestünk a stúdióban, hogy beszélgessünk, Lászlót lépten-nyomon kérdésekkel bombázták a kollégái. Egy stylist kikérte a véleményét, nem gond-e, ha az egyik énekesnőnek szolidabb kiegészítőt szánt, mint amiben eredetileg megegyeztek. Látszott, ő mindent tud és mindenkire figyel, ilyen, azt hiszem, egy jó kreatív-felelős szerkesztő, akit az X-Faktor kulisszatitkairól faggattam.

Sokszor éri olyan vád az X-Faktor élő show-ját, hogy nem élő a műsor, szerinted miért gondolhatják ezt a nézők?

Minden ilyen vád igazából egy bók! Azt gondolom, ez azért lehet, mert nagyon sokat próbálunk és dolgozunk azon, hogy technikailag minden rendben legyen, flottul működjön a show. Aki ezt gondolja, talán azért érezheti így, mert az elmúlt évek alatt ez a stáb annyira összeszokott, hogy nincs jelentős számú malőr egy-egy adás alatt. Persze vannak néha hibák. Az első élő adásban a párbaj előtti zenekari beállás miatt terveztünk egy rövid bejelentkezést az After-X stúdiójából. Mivel ezt a hangbeállást soha nem tudtuk élesben lepróbálni, hosszabb ideig tartott, mint terveztük. Én ezt hibaként éltem meg, mert sokáig tartott és megtört a ritmusunk. Persze addig Bence kitartóan interjúzott a másik stúdióban a továbbjutó versenyzőkkel.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A másik vád, ami minden évben megtalál titeket, hogy előre tudjátok, ki lesz a győztes. Hogyan zajlik a szavazás? Ki az, aki belelát az eredményekbe?

Az utolsó percig senki nem tudja rajtam és a kollégámon, Verebély Marcin kívül a szavazás állását. A szavazást majdnem minden nagyszabású televíziós produkciónál ugyanaz a cég kivitelezi, csatornától függetlenül. Nem lehet manipulálni, közjegyző előtt futnak be a szavazatok. A bennünket vádló összeesküvés-elméletek szerintem abból adódnak, hogy az emberek gyakran találkoznak a saját életükben ilyesmivel. A protekcióval, az uram-bátyám attitűddel, olyan helyzetekkel, amikor látják, hogy valakit előtérbe helyeznek, nekik pedig nem sikerül elérniük, amiért dolgoztak. Azon túl, hogy nem lehetséges, nincs is értelme meghamisítani a végeredményt. Az emberek arra szavaznak, akit látni szeretnének. A mi célunk sikeres tévéshow-t csinálni, tehát azt fogják nézni, akit szeretnek és akire szavaznak. Felesleges volna ezt bármilyen módon meghamisítani. Gondolom, te is látod magad előtt, amint a manipulatív karvalytőke összegyűlt és egy süketszobában kitervelte, hogy Utasi Árpi győzzön az első Csillag születikben, mert majd milyen kolosszális bevételeket fog termelni... Ez nettó hülyeség.

Te vagy az, aki Istenes Bencének a fülébe mondja az utolsó pillanatokban az eredményt?

Igen, ez így van, én mondom Bencének a neveket. A tiszta lapos versenyzőknél is így volt. Ahogyan azt mindig elmondjuk, nem a szavazatok sorrendjében mondjuk a továbbjutókat. Hogy milyen sorrendben mondjuk a neveket, azt én döntöm el.

A 13. versenyző a csavar miatt volt, vagy azért, ha esetleg – mint tavaly Bozsek Márk – valaki úgy dönt, hogy visszalép, legyen meg a versenyzőlétszám?

A csavar miatt változtattunk, hogy frissebb legyen a műsor. Nem számolunk azzal, hogy újra bedobja valaki a törülközőt. Tavaly is váratlan esemény volt, de megoldottuk. Az X-Faktor „Bibliája" számos tartalmi opcióval szolgál, ebből van lehetősége minden országban a műsor producereinek válogatni. Az, hogy nálunk már zenekarok is, nem csak énekes csapatok indulhattak a versenyben, a saját újításunk, amely bekerül a formátum szabályzatába, és ezentúl más országban is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A Táborban a székes megoldás volt az az új tartalmi elem, amivel operáltunk, amellett, hogy a mentorok maguk választottak kategóriát, amin belül már egyedül döntöttek arról – mentortársaik véleményét meghallgatva –, hogy ki az a hat versenyző, akikkel a Mentorházban dolgozni szeretnének. De nem csak mi újítunk, az angoloknál idén például az volt a csavar, hogy a mentorok negyedik versenyzőjét egy másik mentor választotta ki.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mit szólsz ahhoz az elmélethez, hogy ahogy halad előre a műsor, az, aki a legtöbb szavazatot kapja hétről hétre, mindig a műsor vége felé lép színpadra?

A fellépési sorrend nem ez alapján dől el. A sorrend tartalmi döntés. Az elején mindig olyan dal van, ami megadja az alaphangulatot, a végére pedig olyan produkciót teszünk, ami dramaturgiailag egy lezáró pontja a show-nak. Emellett figyelembe kell venni technikai dolgokat: például a zenekaroknak legyen ideje beállni, egy mentornak két versenyzője ne jöjjön egymás után, vagy, aki előző héten hátul volt, az következő alkalommal előrébb kerüljön, női versenyző után férfi jöjjön, és a végtelenségig sorolhatnám a szerkesztési szempontokat. A szavazatszámok azonban ebben a kérdésben nem számítanak.

Neked az elő show előtt hogy telik egy napod? Láttam, a stylist kikérte a véleményed, folyamatos nyüzsgés vesz körül.

Nem egyedül döntök mindenről, de egy csomó dologban enyém az utolsó szó. Minden területnek van egy felelőse, ha több opció is van, vagy markáns döntést kell hozni, abban kikérik a véleményem. Mindenkivel tartom a kapcsolatot, a stylistokkal, fodrászokkal, sminkesekkel, hangosokkal, fényesekkel, hátteresekkel, az egész stábbal.

Mikor és hogyan lazítasz? Egyáltalán ezekben a hetekben jut időd magadra?

A munkahetünk ilyenkor hatnapos, a vasárnap az egyetlen pihenőnap, de már akkor elkezdődik az aktuális heti munkafolyamat. Dalötleteket hallgatunk, háttereket nézünk, beszélgetünk a versenyzőkkel, átbeszéljük az előző esti élő show tapasztalatait. Ez az időszak nem szól a lazításról. A munkáról szól és arról, hogy az egész csapat mindent megtegyen azért, hogy a versenyzők a legjobbak legyenek a színpadon. Ebben az időszakban a családom és a barátaim is pezsgőt bontanak, ha van rájuk időm. Ezúton is köszönöm, hogy kitartanak mellettem.

Megvan az idei X-Faktor legjobb nője és pasijahttp://www.life.hu/bulvar/20141027-az-idei-x-faktor-legjobb-noje-toth-andi-legjobb-pasija-pedig-nagy-richard-a-life-hu-olvasoi-szerint.htmlTóth Andi a 2014-es X-Faktor legjobb nője, Nagy Richárd pedig a legjobb pasija – legalábbis a Life.hu olvasói szerint. TV + Bulvár--Ilyés Jenifer búcsúzott az X-Faktortólhttp://www.life.hu/bulvar/20141025-esett-ki-az-x-faktor-masodik-elo-showjabol.htmlA nézők úgy döntöttek, hogy Ilyés Jeniferben nincs meg idén az a bizonyos X-Faktor.TV + BulvárMegmutatjuk, milyen az X-Faktor élő show a backstage-bőlhttp://www.life.hu/bulvar/percrolpercre/20141025-x-faktor-masodik-elo-show-a-backstage-bol-percrol-percre.htmlRendhagyó adással jelentkezett az X-Faktor. A második élő show-t Istenes Bence Szabó Zsófival vezette. A Life.hu ott volt a backstage-ben és folyamatosan tudósítottunk azokról a pillanatokról, amelyeket tévénézőként nem láthatsz. A cikkben nem csak azt találod meg, hogyan változott Vörös Démonná Tóth Gabi. A színfalak mögötti eseményekért olvasd vissza a cikket.Percről percreFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.