Hungary's Got Talent X-Faktor kreatív-felelős szerkesztő Got Talent Schiwert-Takács László casting válogató Oláh Gergő Csillag születik RTL Klub
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Schiwert-Takács László, a Hungary's Got Talent kreatív felelős szerkesztője már komoly rutinnal rendelkezik, ha castingokról van szó. Az X-Faktor és a Csillag születik évadok után, már zsigerből megérzi, kiből lesz sztár, ki az, aki elnyerheti a nézők kegyeit.

A Life.hu újságírója a Hungary's Got Talent válogatójának első napján járt, ahol a RTL Klub vadonatúj műsorának kreatív felelős szerkesztőjével arról beszélgetett, mi kell ahhoz, hogy a több ezer jelentkezőt nézve napról-napra felfigyeljen valakire.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Számodra hogyan zajlik egy casting? Láttam, hogy egyszerre több dologgal foglalkozol, mégis, amikor egy-egy jelentkezőtől kérdeztél, pontosan látszott, ott vagy fejben.

Gyakran az első mondatnál érzem, ki az, akit keresünk. Anno az X-Faktor válogatóján, bejött egy fiú. Akkor is leghátul dolgoztam, mert egyszerre sok mindent csinálok. A fiú első néhány mondata után, becsuktam a gépet és előre hajoltam, a többiek rám néztek, hogy mi történt. Elkezdtem beszélgetni vele, és akkor már tudtam, jó helyen van, ő Oláh Gergő volt. Pontosan emlékszem a pillanatra, amikor őt megismertem. Érzem is a tehetséget, de az évek során kialakult rutin is sokat segít.

Miben lesz már a Hungary's Got Talent, mint a Csillag Születik, vagy az X-Faktor?
Ha szigorúan nézzük, minden tehetségkutató tök egyforma, van színpad, zsűri, előadó, van, aki kiesik, van, aki továbbjut, a végén egyvalaki győz. Minden ételt tányérra tesznek, az egyik is étel, a másik is étel, de az, hogy miből készül, hogyan fűszerezik, az sokat számít, valahol itt is ez a helyzet. A legfontosabb különbség, hogy a Got Talent műfaji kategóriáktól mentes. Itt van freestyle bringásfiú, musical- és népdalénekes, táncosok és egyéb műfaj képviselői. Az imént énekelt nekünk népdalt egy idős néni. Neki az X-Faktor nem ad lehetőséget, itt viszont megmutathatja magát, mert nem csak pop-rock előadókat keresünk az énekesek között.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mégis, hogyan kell elképzelni a műsor felépítését, miben más a "fűszerezése" az eddig látott tehetségkutatókhoz képest?

A rendszere más. A Csillag Születikben nehezebb dolga volt azoknak az előadóknak, akik produkcióikkal nem tudtak megújulni hétről-hétre, hiszen egy 15 tagú tánccsoportnak nehéz egy hét alatt új koreográfiával előrukkolnia. A Got Talent élő show-jában 40 továbbjutó lesz, ezért nagyon színes mezőny várható. A néző nem látja heti rendszerességgel az előadókat, így talán nem alakul ki az a fajta érzelmi kötődés, amit az eddig ismert tehetségkutatók alatt megszokhattak, viszont végig nagyon mozgalmas és izgalmas lesz a mezőny. Ez a struktúra már önmagában újdonságként hat majd.

A zsűri tagjait már keresitek?
Igen, már foglalkozunk a zsűri kiválasztásával, de nem szívesen beszélek erről a folyamatról. Akiknek felmerül a neve, és akiket elhívunk próbafelvételre, azokat mind alkalmasnak tartjuk. A szakmában, a munkámból kifolyólag szinte mindenkit ismerek személyesen, vagy tisztában vagyok a szakmai hátterével. A zsűri összeállításakor inkább azt kell kisakkozni, ki az a három-négy embert, akik között működik a kémia és tökéletes csapatot alkotnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.