Elég jó vagyok? Az önbizalomhiány életünk minden területén jelen van

önbizalomhiány interjú magazin munkahelyi teljesítmény
Megfelelek majd az elvárásoknak? Tudok olyan jó lenni, mint a másik? Biztosan benned is merültek már fel hasonló gondolatok. Van, aki életében kevésbé, de van, akinél erősebben jelen van az úgynevezett önbizalomhiány. Vajon egy megértő társ vagy egy főnöki elismerés segíthet? A pszichológus válaszol.

Most biztosan csúnyának lát

Gondoljunk csak bele egy aknés bőrű fiatal életébe. Egyik pillanatról a másikra baba bőre eltűnik és gyulladt, piros pattanások jelennek meg arcán. Önbizalma a mélybe süllyed, hisz úgy érzi, minden tekintet bőrhibáira összpontosul. Ki tudna magabiztos lenni, a mai, külsőségeket előtérbe helyező világban? Értékes emberek, akik nem tudják önmagukat adni, hiszen újra és újra előtör ez a kellemetlen, szorongó érzés.

Forrás: Shutterstock

Magas és hangosan beszél

Mindannyian vissza tudunk emlékezni iskolában szerzett élményeinkre. Vannak, akik nagy népszerűségnek örvendtek az azonos korú gyermekek körében, ám vannak bizony, akik elnyomva érezhették magukat. Mindig volt egy tőlünk sokkal szebb, okosabb, nagyobb hangú, vékonyabb vagy magasabb osztálytársunk. Ismerős lehet az érzés, mikor bátroságunkat összeszedve elindulunk otthonról, majd beérve az iskolába, minden hitünk elszáll, hisz megjelenik Ő, a tökéletes. Nincs ez máshogy a párkeresésben sem és egy munkakörnyezetben sem.

Hasonló helyzetek mindenki életében vannak, gyermekkorból hozott dekódolt sémáinkat nehéz levetkőznünk. A témában Mráz Katalin pszichológussal beszélgettem. Szakértelme és válaszai kicsit közelebb hoznak minket a probléma felismeréséhez és legyőzéséhez.

Fotó: Vaskó Tamás

Az önbizalomhiány – ha egy mondatban kell összefoglalni – leginkább azzal ragadható meg, hogy valaki nem hisz eléggé saját képességeiben és nem érzi magabiztosnak magát a különböző helyzetekben.

Ez a jelenség számos területen megjelenhet és befolyásolhatja személyes életünket, munkahelyi teljesítményünket és általános jólétünket is.

Az önbizalomhiány gyakran gyökerezhet gyermekkorban vagy a korai életben tapasztalt negatív élményekben, például folyamatos kritikában, elutasításban vagy akkor, ha már gyermekkorunkban folyamatosan túl magas elvárásoknak kellett megfelelnünk. Ezek a tapasztalások hosszú távú hatást gyakorolhatnak az önbizalomra és önértékelésre.

A belső párbeszéd, a negatív és önkritikus gondolatok, mint például "nem vagyok elég jó", "mások jobbak nálam", vagy "nem fog sikerülni" szintén erősíthetik az önbizalomhiányt.

A környezet és a társadalmi elvárások is befolyásolhatják az önbizalmat. Társadalmunkban sokszor az a tendencia, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal, és sokszor érezhetjük úgy, hogy nem felelünk meg bizonyos normáknak vagy elvárásoknak.

– Milyen módon jelenhet meg az önbizalomhiány a munka területén?

– Az önbizalomhiánnyal küzdők gyakran alábecsülik saját képességeiket és teljesítményüket. Úgy érzik, hogy nem képesek ugyanolyan jó teljesítményt nyújtani, mint mások, és az elért eredményeiket sem tudják megfelelően értékelni.

Az önbizalomhiány gyakran együtt jár elégedetlenséggel a munkahelyi teljesítménnyel és szorongással a kudarcok miatt. Az érzés, hogy nem vagyunk elég jók a munkában, stresszt és szorongást okozhat. Mindenkit más módon érint, és a felsorolt hatások nem mindig együttesen jelentkeznek egy személy esetében. A munkavállalók önbizalmának erősítésében a munkáltatók is fontos szerepet játszhatnak. Például mentorálás, szakmai támogatás, az eredmények elismerése, a személyes fejlődést elősegítő tréningek, workshopok is hatékonyak lehetnek az önbizalom növelésében és a munkahelyi teljesítmény javításában.

Fotó: Vaskó Tamás

– Párkapcsolatunkra milyen hatással lehet önmagunkba vetett hitünk hiánya?

– Az önbizalomhiány jelentős hatással lehet a párkapcsolatra és a kapcsolati dinamikára is. Az alacsony önbizalommal rendelkező személyek félhetnek attól, hogy nem érdemlik meg a társuk szeretetét és figyelmét, illetve nem bíznak meg teljesen a partnerükben.

Az, aki nem bízik eléggé magában, hajlamos lehet elkerülni a konfliktusokat és nem mer állást foglalni a felmerülő problémákban sem. Ez pedig hosszú távon felhalmozódó feszültséget okozhat a kapcsolatban.

Fontos hangsúlyozni, hogy az önbizalomhiány bármilyen párkapcsolatban problémákat okozhat, de a kapcsolatokban lévő támogató és megértő partnerrel az önbizalom növelése és a kapcsolati nehézségek kezelése lehetséges.

Elfogadásra és empátiára van szükség mindkét fél részéről, valamint szükség lehet szakmai segítségre is, hogy megértsék az önbizalomhiány okait és konstruktív módon kezeljék a kapcsolatban felmerülő problémákat.


– Hogyan győzhetjük le?

– Az önbizalomhiány kezelése komplex folyamat és számos módszer létezik a probléma kezelésére. Egyéni fejlődés és belső munka révén az önbizalom fejleszthető, ez pedig pozitív hatással lehet az élet számos területére.

Sokszor azonban már az első lépést sem könnyű megtenni. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen segíthet megérteni az önbizalomhiány okait és támogathat a fejlődésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.