Mégsem okoz asztmát a penész! - Nem káros a lakásban

penész allergia tanulmány légúti betegségek asztma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy skandináv tanulmány szerint nincs összefüggés a penészgomba jelenléte és az asztma vagy az allergia kialakulása között.

Világszerte számos kutatás megállapította, hogy a nedves falak növelik a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Azt azonban nem tudni biztosan, hogy ilyenkor a levegőben a por, vagy valamilyen más anyag okozza a különböző kórképeket. Idáig az orvosok többsége a penészgombát mint biológiai szennyezőanyagot is az okok közé sorolta.

iStockPhoto
iStockPhoto

A gyerekszobában sem káros

Jonas Holme, a Norvég Műszaki Egyetem kutatója különböző épületekben vizsgálta meg a nedvesség mértékét és figyelte a penészgombák jelenlétét. Összehasonlította a lakások építésének időpontjait, a szellőzés módját és végül, hogy milyen magasságban helyezkednek el. Megállapította, hogy a nedvesség - és ezzel együtt a penész - elkerülésének leghatásosabb módja a megfelelő szellőzés biztosítása, legyen az bármilyen típusú lakás.

A kutatás külön kiterjedt a gyerekszobákra is. Mérései azt mutatták, hogy nincs összefüggés a levegőben található penészgombák spóráinak száma és az asztma vagy az allergia jelenléte között, kapcsolatot talált viszont a gyermekek allergiás reakciói és a műanyagokban jelen lévő ftalátok között. Tanulmányát az Indoor Airben is publikáló szerző szerint figyelmünket inkább a vegyi anyagok felé kell fordítanunk, mert ezek tehetők felelőssé számos megbetegedésért.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Csúcsformában télen is: a mustár melegít!http://www.life.hu/tested-lelked/mozgas/20110119-tippek-az-immunrendszer-erositesere.htmlMit okozhatja a gyerekeknél a stresszt?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110114-mit-okozhat-a-gyerekeknel-a-stressz.htmlTíz hét alatt vakult meg a 11 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101210-tiz-het-alatt-vakult-meg-a-11-eves-kislany.html12 finom gyümölcslé, ami meg is gyógyít!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101207-12-gyogyito-gyumolcsle.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.