"A buszmegállóban, pizsamában találták meg a fiam" - Nem ritka az alvajárás gyerekeknél sem

alvajárás gyermekkor gyermekkori alvászavarok idegrendszer kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes felmérések szerint a 13 év alatti gyerekek közel 25 százaléka volt már holdkóros, azaz alvajáró. A jelenség általában ötéves kortól merül fel, de ahogy nő a gyerek, az életkor előrehaladtával elmúlik.

Thinkstock
Thinkstock

Sokan megijednek gyermekük e különös magatartásától, és amikor tanúi lesznek a rövid éjszakai sétáknak, nem tudják, hogyan reagáljanak rá. Őket igyekszünk az alábbiakban megnyugtatni, és tanácsokkal ellátni az óvintézkedéseket illetően, ideggyógyászok tapasztalatai alapján.

Tudattalan viselkedési forma

Vannak gyerekek, akik szeretnek holdkórost játszani, és előretartott karokkal, semmibe vesző, üres tekintettel vagy bugyuta arckifejezéssel járkálni éjjel a lakásban. A valóságban azonban az alvajáró többnyire tudja, hova megy, és a karját a teste mellett lelógatva tartja. Igazi holdkórosságról akkor beszélünk, amikor a gyermek éjjel rendszeresen felkel az ágyából, kifejezéstelen arccal sétál a lakásban - vagy sajnos megtörténik, hogy azon kívül -, és néhány perc múlva visszamegy aludni.

Tipp! Mások bőrébe bújt a hollywoodi színésznő! Nézd meg képgalériánkat!




Az alvás első három órájában fordul elő





Thinkstock
Thinkstock

Gyerekeknél a jelenség gyakorisága az alvás mélységétől függ. Azért általában rendkívül nehéz - és nem is tanácsos - felébreszteni őket ebben a periódusban, azaz az alvajárás alatt. Az alvást náluk ilyenkor meglehetősen lassú és nagy amplitúdójú hullámok jellemzik. Amint nőnek, az esetlegesen regisztrált hullámok egyre kevésbé szélesek, és ezek az éjszakai séták megszűnnek. 13 éves kor után a gyerekeknek csak mintegy 3,3 százaléka mutat még "holdkórosságot". Hogy mindez mire vezethető vissza? Az említett örökletességen kívül nem igazán lehet tudni, de az elfogadható okok között szerepel egy neurobiológusok által támogatott feltevés, mely szerint a jelenséget az agyműködés éretlensége okozza.

Klára, a 13 éves Jancsi mamája mesélte

Egy szobában szoktunk aludni Jancsival, ha az édesanyámnál vagyuk. Egyszer a fiam 23 óra körül felkelt, és körbejárta az ágyat, majd elindult a kijárati ajtó felé. Olyan volt, mint egy filmjelenet, felgyorsítva. Jancsi nagyra kerekedett, nyitott szemmel járkált. Odaálltam elé, gyöngéden beszéltem hozzá. Ő gúnykacajt hallatott és bepisilt. Aztán visszament aludni. Az egész csak 2 vagy 3 percig tartott, de elég ijesztő volt. Azóta csak egy ilyen epizódja volt, 12 éves korában, akkor kivette az ékszereket egy régi bútor fiókjából.

Többet ér visszakísérni az ágyába

Megtörténik, hogy a kisgyerek zokogásban tör ki, vagy kiáltozni kezd éjjel, amikor valóban felébred az alvajárásból. Ez a félelem és a csodálkozás reakciója, mert máshol találja magát, mint korábban, azaz az ágyában. Amikor már nagyobb lesz, védekezési reflex alakulhat ki nála, ami gyakran agresszív viselkedést mutat. A meglepődött alvajáró azért viselkedik így, hogy önkéntelenül is védje magát. Teljesen felesleges ilyenkor felébreszteni, mert nem fogja érteni, miért teszik azt vele a szülei.

Thinkstock
Thinkstock

Sokkal többet ér, ha visszakíséred az ágyába - rendszerint könnyen elfogadja. És soha nem fog visszaemlékezni az éjszakai járkálás perceire, aminek, úgy tűnik, hogy célja van. Amikor elmondják neki, mit csinált éjjel, látszólag nem céltalanul, nem tud rá semmilyen magyarázattal szolgálni.

Tipp! A nyár legtrendibb szandáljai képgalériánkban! Katt ide!


Veszélyes is lehet







Thinkstock
Thinkstock

Erik, a 8 éves Flórián papája mesélte

A fiam egész kicsi kora óta, időről időre felkelt az ágyából éjjel. Nevettünk rajta, mert a nagybátyja is így tett annak idején. Egyik nap, úgy hajnali 5 óra tájt, csengettek az ajtón. Egy taxisofőr állt ott Flóriánnal, mert egy buszmegállóban, pizsamában talált rá, az iskolatáskájával a hátán. A taxisofőr megkérdezte, mit keres ott pizsamában és hol lakik - a fiam bárgyún nézett rá, és megadta a címét. Nagyon megijedtünk akkor, és neurológushoz fordultunk, aki megnyugtatott minket. Egyébként egy éve már, hogy Flórián jobban alszik, és nem történik ilyesmi vele. De azért nem hagyjuk a kulcsot a bezárt külső ajtó zárjában.

Védd a gyereket a veszélyes helyektől!

Az orvosok azt tanácsolják, hogy ilyen esetekben érdemes óvintézkedéseket tenni otthon. Kerüld például az emeletes ágyat, helyezz reteszt az ablakra, zárd le a lépcsőlejáratot és a külső bejárati ajtót, hiszen az alvajáró egyáltalán nincs tudatában a veszélynek. Szerencsére azonban, szemben a felnőttekkel, akik gyakrabban féktelenek lehetnek alvajáráskor, a gyerekek általában mérsékeltebbek. Egyébként különösebb pszichológiai problémáik sincsenek.

Forrás: Patika Magazin

Így állapítsd meg, hogy iskolaérett-e a gyerek! - A 4 legfontosabb szemponthttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110602-igy-allapitsd-meg-hogy-iskolaerette-a-gyerek-a-4.htmlLáttad őket? Azonnal telefonálj! - Az életük múlhat rajtahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110525-lattad-oket-azonnal-telefonalj-eltunt-gyerekek-a-tejesdobozokon.html5 különös szokás, ami pszichológust igényelne - De nincs szüksége rá a gyereknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110517-5-kulonos-szokas-ami-pszichologust-igenyelne-de-nincs-szuksege.htmlEgyetlen szó, amivel szorongóvá teszed a gyereked - Te is kimondod?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110506-egyetlen-szo-amivel-szorongova-teszed-a-gyereked-te-is.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.