Forradalmi felfedezés! Az autizmus kezelhető az étrend megváltoztatásával

betegség autizmus étrend kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az autizmus a mai napig rejtélyes betegségnek számít, melynek kezelése kapcsán nemrégi forradalmi felfedezés született. Lehetséges összefüggést találtak ugyanis a betegség kezelése és az étrend között.

Thinkstock
Thinkstock

A leendő szülők legnagyobb vágya, hogy gyermekük egészségesen szülessen, hogy felnőve majd boldog, teljes értékű életet élhessen. Ez sajnos azonban nem mindenkinek adatik meg, ráadásul néhány betegségre jellemző, hogy túl későn derül rájuk fény. Ilyen az autizmus is, ami egész életen át tartó, korai gyermekkorban kialakuló fejlődési rendellenesség. Megdöbbentő adat, hogy az autizmus sokkal gyakoribb a gyerekek között, mint a rák, a cisztás fibrózis és a független szklerózis együttvéve. Ez azt jelenti, hogy minden 250. gyermek rendelkezik autista spektrumzavarral.

Több elmélet született már az okairól

A jellemzően későn felfedezhető betegség okait illetően nincs még határozott álláspont, ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy több, ezidáig született elképzelést is sikerült kutatásokkal alátámasztani. Így igazolt ténynek számít, hogy agyi fejlődési rendellenességekre vezethető vissza a kialakulása, de genetikai okokat is reálisnak tartanak a szakemberek. Sőt, az 1970-es években arra is született bizonyíték, hogy az autizmus kialakulásában szerepet játszanak a terhesség idején az édesanya szervezetébe juttatott kémiai anyagok és gyógyszerek is.

A legnagyobb vitát azonban egyértelműen a gyermekkori himlőoltást felelőssé tevő elmélet generálta. A megfigyelések eredménye szerint ugyanis azoknál a gyerekeknél, akik megkapták az oltást, kétszer-háromszor nagyobb volt a rendellenességek aránya. A lehetséges okokat illetően további probléma, hogy hiába vannak azokat alátámasztó megfigyelések és kutatások, egyik sem kellően meggyőző.

Thinkstock
Thinkstock

Változatos tünetek

Talán azért is olyan nehéz felfedezni, hogy gond van a picivel, mert a betegség rendkívül változatos tüneteket produkál, ráadásul egyes gyerekeknél ezek hamarabb, másoknál később jelentkeznek, továbbá a tünetek súlyossága is változó. Ugyan utóbbiak szinte mindenkinél másfélék és másmilyen súlyosságúak, néhány mindannyiukra jellemző. Az autisták közös vonása, hogy nehezebben tudnak kommunikálni, az anyanyelvüket is lassabban sajátítják el, és gondjaik vannak a társas kapcsolatok terén is. Sokszor visszahúzódóak, zárkózottabbak, jobban preferálják az egyedüllétet, és gyanús lehet a viselkedésük az érzelem-kinyilvánítások terén is - ha egy-egy ölelést közönnyel, esetleg elfordulással reagálnak le.

Az étrend megváltoztatása kulcsfontosságú lehet

A betegséget illetően még nem sikerült teljesen hatásos és sikeres kezelési formát kialakítani, a szakértők között sincs ugyanis teljes egyetértés az autista spektrumzavarral kapcsolatban. A gyógyszermentes kezelés és különleges nevelési terápia mellett azonban újabb lehetséges megoldás került napvilágra: a speciális étrend.

Thinkstock
Thinkstock

A témával foglalkozó lapokban többször jelentek meg már közlemények, melyek az autizmus és az étkezés összefüggéséről cikkeznek. Ugyan több esetben kimagasló eredményeket értek el, a probléma a szakemberek szerint az, hogy ezek a folyamatok nem reprodukálhatók, hiszen a kiváltó okok és a tünetek sem egyformák, így talán egységes diétát is nehéz lenne összeállítani. Ennek ellenére egy, a hetekben megjelent könyv szerint az étrend életmódváltást is jelent egyben, és így ígéri a sikert. Kulcsfontosságú, hogy a bélflóra milyen anyagokat dolgoz fel, és milyen minőségű anyagok jutnak a kicsi szervezetébe. Ilyen szempontból léteznek jó és rossz zsírok, fontos a probiotikumok minősége és forrása, és figyelni kell a megfelelő vitaminpótlásra is, valamint a kerülendő ételek elhagyására is.

Egy ilyen diétát azonban csakis orvosi felügyelet mellett lehet véghez vinni, hiszen míg egy felnőtt ember szervezete rendelkezik elegendő tartalékokkal, addig a fejlődésben lévő gyermekekről ez nem mondható el. Náluk sokkal nagyobb rizikót jelent bizonyos tápelemeket kivonni az étrendből, bár az orvosilag is igazolt, hogy speciális étrenddel a tünetek enyhülése vagy akár teljes megszűnése is elérhető egyes betegségek esetében - olykor ilyen az autizmus is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.