Így lehet ártatlan hancúrozásból nagy baj - A leggyakoribb gyerekbalesetek

zúzódás kerékpár égési sérülés gyerekek baleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekbalesetek száma minden évben nyáron ugrik magasra, ennek oka pedig a legtöbb esetben éppen a vakációval magyarázható. Egészen pontosan azzal, hogy az egész évben felhalmozott gőzt szülő és gyerek jellemzően a nyár során ereszti ki.

Természetesen nem csak a lazára vett magatartás áll a balesetek mögött, hanem az is, hogy a gyerekek egy része sok időt tölt egyedül, felügyelet nélkül, vagy egy nagyobb testvér felügyelete alatt. Egy szülő vigyázó szeme előtt is történhet azonban baleset, még akkor is, ha a szülő vagy a felnőtt vélhetően a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen mindent megtett azért, hogy azokat megelőzze.

Thinkstock
Thinkstock

Nem lehet azonban minden bajt elhárítani a kicsik feje fölül, és néha azért nem, mert a nyár egy része idegen helyen, nyaralással telik, és a szülő sem tud előre felkészülni az adott nyaralóhely veszélyes helyszíneiből. Meglepő módon a statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a nyári balesetek jelentős része a gyerekeket a saját otthonunkban: a lakásban, a kertben vagy a közeli utcákban, tulajdonképpen ismert és "védett" környezetben éri. Cikkünkben összegyűjtöttük mindezeket.

Pancsolás tóban, medencében

Az egyik legismertebb, és ha halálos kockázat szempontjából nézzük, szinte a legveszélyesebb terület és elem a ház környékén a víz. A víz, amiből elég tíz centis magasság is, hogy egy gyerek - és nem feltétlenül apró gyerek, a nagyobb számára is ugyanilyen veszélyes lehet - belefulladjon.

A felfújt műanyag medence, egy pici kerti tó is lehet veszélyes, főleg akkor, ha a környezete is vizes és éppen ezért csúszós. A hanyatt vágódó vagy orra bukó, eszméletét elveszítő gyerek a néhány centis vízbe is belefulladhat, ha szája és orra a víz felszíne alá kerül. Néha a baleset a gyerekek vadabb játéka miatt következik be, néha azért, mert olyan kicsi gyereket ér baleset, aki fel sem meri, hogy a víz számára veszélyes lehet.

Thinkstock
Thinkstock

Persze minél nagyobb egy medence és minél mélyebb, annál veszélyesebb a gyerekek számára, éppen ezért fontos, hogy felügyelet nélkül soha ne engedd a kicsiket a medencébe, de ugyanilyen fontos, hogy a medencét vagy bármilyen nyílt vizet ne tudjon egyedül megközelíteni a gyerek. Az az ideális, ha a medence a kert egy zárható részében található, a kerti dísztavak köré pedig - egészen kicsi gyerekek esetén - szinte kötelező egy olyan kerítést húzni, amelyen nem képes egyedül átlépni a kicsi.

Baj esetén a nem lélegző, vagy vizet nyelt, vizet belélegzett gyerek légzőnyílásait szabaddá kell tenni és mesterséges légzéssel lélegeztetni, míg a mentő meg nem érkezik. Fontos tudni, hogy minél több időt tölt a gyerek oxigén nélkül, annál nagyobb a veszélye annak, hogy nem éli túl a balesetet, illetve valamilyen maradandó károsodás éri az agyat.

Keréken gurul a nyár

Bár a nagyobb gyerekek szempontjából a kerékpározás a legjellemzőbb baleseti forrás, nem szabad elfelejtenünk, hogy a kisebbek műanyag kerekes játékai - motor, dömper - szintén rejthetnek veszélyeket. Ezek akkor igazán veszélyesek, ha nagy lejtésű területen játszik a kicsi, hiszen a műanyag kerekes játékok legtöbbjén nincs fék. Sok koponyasérülésért éppen ezek a tulajdonképpen ártalmatlannak tűnő játékok felelősek.

Thinkstock
Thinkstock

A kerékpáros balesetek számát azonban szinte semmi nem múlhatja felül. Pedig az igazán komoly, vagy éppen halálos sérüléseket ma már ki lehetne védeni - az egyébként kötelező - bukósisakkal, a térd és könyök maradandó károsodásai is megelőzhetőek lennének némi befektetéssel: könyök és térdvédő beszerzésével. A nagy sebesség, a gyerekvirtus azonban nem csak a kerékpározó gyerekek között szedhet áldozatokat. A gördeszkás gyerekek nyaktörő mutatványai is látványos és szomorú baleseteket okozhatnak, ahogy az elektromos mopedeken, vagy a qvadokon száguldozó gyerekeket sem kíméli a nyár.

Hangulatos, és veszélyes tábortűz

Meglepő módon nyáron sokkal több égési sérült kisgyereket látnak el az ambulanciákon, mint télen. Ennek oka kifejezetten a szülői felelőtlenség, hiszen a legtöbb égési gyereksérülés vendéglátás, vagy látogatás alatt történik. Gyakran fullad a jóízűnek indult grillezés vagy bográcsozás balesetbe, hiszen a kicsi gyerekeknek - főleg azoknak nem, akik nem is ismerik a nyílt tűz veszélyeit, mert gáz vagy elektromos fűtés, elektromos főzőlap van az otthonukban - kevés tapasztalatuk van a tűzzel. Nem ismerik annak jellemző tulajdonságait, és néha a szülő döbben meg a legjobban, hogy a gyerek egyszerűen keresztül szalad a tábortűzön, vagy belecsap a grillbe és megégeti magát. Fontos tehát fokozott óvatossággal összeereszteni a gyerekeket a tűzzel, mert a tábortüzes élmény helyett könnyen a baleseti osztály lehet a vendégeskedés legmaradandóbb emléke.

Thinkstock
Thinkstock

Megelőzhető a baj

A gyerekbalesetek nagy része a szülők odafigyelésével megelőzhető lenne. Az arány ugyan eltérő lehet Európa más és más országaiban, ám jellemzően 50 százalék fölött van azon baleseteknek az aránya, amelyek megelőzhetőek lennének, ám egy amerikai felmérés szerint a gyerekbalesetek 70 százalékát lehetne elkerülni, ha a szülők gondosabbak lennének.

Éles helyzetek

Zuhanás miatti csonttörések és gerincsérülések, szúró "fegyverek" miatti arc és szemsérülések, zúzódások és horzsolások a legjellemzőbbek a fentebb leírt balesetek mellett. Miért? A nyári nagy hancúrok alatt a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az olyan alapvető szabályokról, minthogy a kések élesek és hegyesek, ezért nem játékra valók, a szalonnasütés nyársa szúrhat is, ezért azzal sem tanácsos hadonászni, és hogy minél magasabbra mászik valaki, annál nagyobbat zuhanhat. A szülő - vagy a felügyeletet ellátó felnőtt, nagyszülő, rokon vagy táboroztató - felelőssége minden esetben megelőzni a balesetet, és ügyelni arra, hogy a játékba feledkező, a veszélyeket fel nem mérő, vagy önmagáról elfeledkező gyerekek épségben maradjanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.