veszély Palcsó Tamás alkohol sminkelés vezetés közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus végén a szlovák milliomosnő, Eva Varholíková Rezesová négy ember halálát okozta felelőtlen közlekedésével. Nemcsak közepes ittasságot állapítottak meg nála, de a telefonja vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy vezetés közben még SMS-eket is írt. Bár szinte mindenki elítéli őt, a balesethez vezető viselkedés korántsem szokatlan: rengeteg nő sminkel, eszik, iszik vagy telefonál vezetés közben, amivel nemcsak magát, de a többi embert is veszélyezteti.

Félmillió baleset a sminkelés miatt

A kapkodós reggeleken a nők egy része vezetés közben, az autóban fejezi be sminkjét, vagy igazítja meg a haját, miközben fél kézzel vagy térddel kormányoz. Hiába ismered a szokásos út minden négyzetcentiméterét, és tartod magad vagány vezetőnek, ezzel a viselkedéssel halálos balesetet is okozhatsz: félmillió közúti baleset történik világszerte csak a vezetés közbeni sminkelés miatt. Ami nem is csoda, mert még a nők sem képesek a teljes figyelmüket háromfelé osztani. Míg a szempilláiddal és a rúzsoddal vagy elfoglalva, bármilyen váratlan esemény történik, nem leszel képes időben reagálni. Ha nem akarod a legközelebbi arcápolást a kórházban befejezni, akkor gondold át a reggeli időbeosztásod, és inkább kelj fel tíz perccel korábban. Ha nincs időd arra, hogy otthon sminkelj, akkor légy elég bátor ahhoz, hogy festetlenül érkezz meg úti célodhoz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Evés-ivás, cigarettázás

Ahogyan sminkelni, úgy sok nőnek reggelizni sincs ideje otthon. Ha az arcfestés és a haj rendben van, akkor jópáran kávéspoharat szorongatva ülnek be az autóba, és az első piros lámpánál a szendvics vagy a keksz is előkerül. Leesett vércukorszinttel ugyan valóban veszélyes vezetni, de ugyanennyi kockázatot hordoz magával a rágcsálnivalót keresni a táska alján, vagy a kávét kortyolgatni felbiccentett fejjel - bármi történhet az utakon, amit azonnal észre kell vennünk. Emellett a forró kávé egy döccenő miatt könnyen a vezető combjain landolhat, és a kapkodó, szenvedő sofőr már egyértelműen balaestveszélyes. Az ételmaradékkal összemaszatolt autóról nem is beszélve. A túlhajtott élettempó amúgy is betegségeket von maga után: oszd be úgy az idődet, hogy ne az autóban kelljen enned és innod. Ha nagyon megéhezel, húzódj le, amíg bekapsz néhány falatot. Ha pedig az ételek után egy cigarettát is elszívnál, szintén legyél elővigyázatos: a dohányzó sofőrök kétszer annyi baleset okoznak, mint a nemdohányzók. A hamuzás, a doboz keresgélése, a rágyújtás mind a vezetéstől vonja el a figyelmet, és ahogy a forró kávé, úgy a hamu is könnyen megégeti az ember bőrét.

Telefon és a női táskák

Tipikus vezetés közbeni hiba nőknél a feneketlen táskában való kotorászás. Egyrészt ilyenkor szinte törvényszerűen kiesik és az ülés alá gurul valami fontos, például a lakáskulcs vagy a telefon, amit vezetés közben megkeresni egyenlő az életveszéllyel. A telefonálás pedig az egyik legkockázatosabb tevékenység: miközben csak fél kézzel vezetsz, az agyad a hallottakkal van elfoglalva, lassul a reakcióidőd, és nem figyelsz úgy, ahogy kellene. Ezen a kihangosító ugyan némileg segít, de egy izgalmas vagy épp felháborító beszélgetés szintén elvonja a figyelmed: jobb a telefonálással megvárni a parkolót, vagy megkérni az illetőt, hogy hívjon vissza később, mert senki sem lehet olyan fontos, mint a saját biztonságod. Az érintőképernyős, internetezős készülékeken leveleket, képeket nézegetni vagy SMS-t írni pedig az egyik legveszélyesebb tevékenység, melyet vezetés közben végezhetsz. Ha csupán az idő egynegyedében nézed az utat, a fennmaradó időben a készülékkel vagy elfoglalva, és gépelj bármilyen gyorsan, akkor is bevághat eléd valaki, akit kikerülhetnél - ha odafigyelnél.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A gyógyszerek ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint az alkohol

Alkoholos befolyásoltság alatt autóba ülni tilos. Ez nemcsak saját és másunk testi épsége, de jogosítványunk megőrzése miatt is fontos. A hazai szankcióknak köszönhetően egyre kevesebben ülnek spiccesen a volán mögé, de még így is akadnak olyanok, akik nem érzik az ital hatását, és azt gondolják, biztonságban vannak. Palcsó Tomi is mesélhetne arról, miért nem tanácsos ittas vezető mellé beülni az autóba. A szlovák milliomosnő vérében is kimutattak alkoholt - no meg ópiátszármazékokat, melyet ő antibiotikum szedésével magyarázott. A különböző gyógyszerek pedig ugyanúgy ronthatják a vezetési képességeket, mint az alkohol. A legveszélyesebb a rendszertelen gyógyszerszedés - az alkalmilag bekapkodott antidepresszáns vagy nyugtató figyelemzavart, lassuló reakcióidőt, szédülést is okozhat. Ha gondjaid vannak a stresszel, jobb orvoshoz fordulni, aki megfelelő gyógyszereket vagy terápiát javasol. Ha pedig tudod, hogy volán mögé ülsz, ne szedj be nyugtató hatású gyógyszereket, vagy olyan pirulát, melynek tájékoztatóján feltüntették, hogy befolyásolja a gépjárművezetést.

Gyerek és háziállat babusgatása

Egy amerikai nőt azért állított meg a rendőrség, mert vezetés közben szoptatta gyermekét, közben pedig alig nézett az útra. A vezetőülésben a hátul ülő gyerekkel vagy háziállattal foglalkozni veszélyes, és nemcsak a közlekedőket, de gyermeked életét is kockára teszed. A síró csecsemő vagy a veszekedő nagyobbak megnyugtatása nem az utakra való: ha valami veszélyes foglalatosságba kezdett a gyerek, akkor előbb húzódj le, és utána kezeld a helyzetet. Ugyanez már nehezebben megvalósítható a kutyákkal és a macskákkal, akik a legváratlanabb pillanatokban nyalhatnak képen vagy ugorhatnak ijedten az öledbe. Ezért a kutyát lehetőleg tőled elkerítve szállítsd, a macskát, görényt pedig megfelelő, zárt hordozóban.

Így is gyönyörű! Fogszabályzót villantott a sztárcsemetehttp://www.life.hu/anyaskodj/20121115-buszken-vallalja-tokeletlenseget-fogszabalyzojat-a-sztarcsemete-willow-smith-will-smith.htmlÍgy fürdesd álomba a babád! - A tökéletes technikahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121115-a-csecsemo-furdetese-tanacsok-a-viz-homersekletehez-a-furdes-menetehez.htmlTündéri kislányaival töltötte a délutánt a szexi apukahttp://www.life.hu/anyaskodj/20121116-tunderi-kislanyaival-tototte-a-delutant-a-szexi-apuka-ban-affleck.htmlMikor születtél? Ilyen kutya illik hozzád!http://www.life.hu/anyaskodj/20110215-csillagjegyd-elarulja-milyen-kutya-illik-hozzad.htmlÍme Angelina és Brad luxusotthonahttp://www.life.hu/anyaskodj/20121116-ime-brad-pitt-szinesz-es-angelina-jolie-szineszno-otthona-kentben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.