édesanya párkapcsolat csillogás gyerekkor rapper Eminem zenész karrier sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aligha találunk még egy világhírű zenészt, aki olyan nyíltan vállalná nőgyűlöletét, mint a világhírű rapper, Eminem. A szőke, fehérbőrű fenegyerek a csúcson se feledte édesanyja ellene elkövetett bűneit: a nőkhöz fűződő ambivalens viszonya, sőt talán egész élete a soha meg nem kapott anyai gyengédség utáni vágyról és az erőszakról árulkodik.

Sztárok csillogás nélkül sorozatunkban olyan sztárokat mutatunk be, akiket a fél világ irigyel. Csillogó életmódjuk okán hajlamosak vagyunk azt gondolni, egész életük megszakítás nélküli tündérmese, minden baj messzire elkerülte őket, és erőfeszítések nélkül, csupán a szerencse segítette őket a csúcsra. Tucatnyi példát találtunk ennek ellenkezőjére. Legutóbb Charlize Theron gyermekkoráról írtunk, sorozatunk e heti sztárja a drogos édesanyjának soha megbocsátani nem tudó Eminem.

Eminem 1972. október 17-én Marshall Bruce Mathers III. néven látta meg a napvilágot Missouri államban, Saint Joseph-ben. Édesanyja mindössze 15 éves volt, mikor világra hozta a kisfiút. A fiatal lányt és a kis Marshall Bruce-t az apa másfél évvel később elhagyta - állítólag nem találkoztak soha többé. A luxuséletet élő Eminemhez közeledő apát ugyanis a sztár - érthető okokból - nem engedte közel magához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A serdülő anyuka tehát 17 évesen egyedül maradt kisfiával, illetve néhány évvel fiatalabb öccsével, aki próbálta könnyebbé tenni az életüket. Azonban nem járt sok sikerrel a maga is gyerekcipőben járó fiú: pár év múlva Eminem fiatal édesanyja már rendkívül súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Eminem, alias Marshall gyerekkora maga volt a pokol: örökös költözködés, nélkülözések és egy alkoholtól, drogtól hol közönyösen tompa, hol gyilkos indulatokat produkáló édesanya, aki egyetlen pillanatig sem tudott felnőni a feladathoz, nem tudott édesanyja lenni a sérülékeny, érzékeny fiúnak.

A művészetek felé igen élénk érdeklődést mutató Marshallnak (egy ideig képregény-rajzolással szeretett volna foglalkozni) egyetlen barátja nagybátyja, Ronald "Ronnie" Nelson volt, aki nemcsak védte nővére szélsőséges "nevelésétől" Marshallt, de terelgette is a tehetséges gyereket a hiphopzene irányába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marshall még csak 14 éves volt, amikor M&M művésznéven csatlakozott egy "Bassmint Productions" nevű csapathoz. Rengeteget játszottak, kislemez is megjelent a csapattól, de Marshallt sok igazolatlan hiányzása, valamint agresszív magatartása miatt kicsapták a középiskolából. Talán nem is bánta, hiszen igazi "outsider" volt, soha nem tudott az általánosan elfogadott társadalmi normáknak megfelelni: amíg gyenge volt, a társai bántalmazták, gúnyolták szegénysége és anyja miatt, később pedig, ahogy erőre kapott, erőszakkal előzte meg, hogy gúny vagy sértések céltáblája legyen. Ráadásul alig töltötte be a 14. életévét, amikor egyetlen támasza és barátja, az egyetlen ember, aki törődött vele és jót akart neki, Ronnie 19 évesen öngyilkos lett - egy sörétes puskával vetett véget életének.

Marshallt Ronnie halála még inkább megvadította, de ennek a feszültségnek egy részét elkezdte rímbe szedni: valószínűleg éppen az őt ért mérhetetlen veszteség és fájdalom hatására szakadt át az a gát és tört fel az a zseniális zenei erő, amely az igazán nagy dolgok létrehozásában oly sokszor szerepet játszik.

Ha nem is kapta szárnyra azonnal a világhír, elindult a csúcs felé. 1996-ban jelent meg első önálló lemeze, afféle szárnypróbálgatás, hogy rátaláljon saját stílusára. Azonban a langyos fogadtatás is hozzájárulhatott (az alkohol és a drog mellett), hogy Eminem agressziója önmaga ellen forduljon: öngyilkosságot kísérelt meg. Szerencsére nem sikerült a próbálkozás, így belekóstolhatott egy másféle életbe is, hiszen az első nagy album, az 1999-ben megjelent The Slim Shady LP hatalmasat robbant, és nemcsak kihúzta a nyomorból, de milliomossá is tette az akkor már 27 éves rappert. Eminem magánélete azonban a továbbiakban sem alakult szerencsésen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem 1999-ben a MTV Europe Awards díjátadón és a 2011-es Grammy Awards gálán

Korai, kamasz szerelmével például kétszer is összeházasodott, egy kislányuk is született a házasságból, akit Halie-nek neveztek el. A szintén hányatott sorsú lány alig volt 15 éves, amikor húgával együtt átköltözött az akkor 21 éves Eminemhez, de a konfliktusait, indulatait kezelni nem tudó fiú képtelen volt lovagias védelmezője lenni a gyengédségre vágyó lánynak. Se veled, se nélküled kapcsolatukat két szélsőséges érzelem: a szerelem és a gyűlölet jellemezte. Mindennaposak voltak a veszekedések közöttük, sőt a sztár nem egyszer kezet is emelt a lányra - ahogy azt megengedte magának az akkor már beszámíthatatlan anyjával szemben is.

Se veled, se nélküled, Kimberly

A lány egy nyomortelepre költözött közös gyerekükkel, nem sokkal a kirobbanó sikert és vagyont hozó album megjelenése előtt. A siker beköszönte után másodszor is összeházasodtak, a második frigy egy évig sem tartott: úgy tűnik, Eminem képtelen volt megbocsátani a lánynak, akit 1999-ben csókolózáson kapott egy John Guerra nevű férfival. Eminem hirtelen felindulásában azon az ominózus éjszakán fegyverrel fenyegette meg a csábító férfit, és meg is ütötte a pisztoly tusával. A hirtelen haragú rapper ellen per indult, s míg a per zajlott, 2000 július elején Kimberly sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, és felvágta az ereit. Ezután elváltak, majd a 2000-es esztendő végére újra kibékültek. A béke azonban most sem tartott sokáig, 2001. októberben újra elváltak. Két évvel később, 2003-ban Kimberly ellen per indult kokainfogyasztás miatt. Akkor két év próbaidőt kapott, amit 2004-ben megszegett, ezért egy hónapot börtönben kellett töltenie. A keményszívű zenész a folyamatos válások-kibékülések ellenére ma már nemcsak közös kislányukról, de volt felesége nővérének két gyermekéről és saját öccséről is gondoskodik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem és Kimberly Mathers

"Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem"

Mint azt korábban megírtuk, Eminem anyja rágalomra hivatkozva 10 millió dollárra perelte be a fiát, amikor az 1999-es "My Name" című sláger refrénjében ezek a mondatok szerepelnek: "Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem. Csak most jöttem rá, hogy az anyám még a kábítószerek terén is lekörözött engem. Megmondtam neki, ha híres rapper leszek, róla nevezem el a drogozásról szóló lemezemet."

Eminem 2008-ban adta ki önéletrajzi könyvét, melyben mesél küzdelméről a kábítószerekkel, a depresszióval és a szegénységgel, és válaszul még ugyanebben az évben Debbie Nelson is megírta emlékiratait "My Son Marshall, My Son Eminem" címmel. A világsztár nem akart anyja adósa maradni, ezért hamarosan megjelentette újabb kemény hangvételű dalát, a "My Mom"-ot, és számtalanszor viccelődött nyilvánosan is az anyagyilkossággal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem egy nehéz sorsú rappert játszik a 8 mérföld című filmben

Eminem anyjával és szerelmével kapcsolatos fájdalmas-gyilkos érzelmeit számtalan dalban megörökítette, nem egyszer durván megsebezve, megsértve őket. Anyja is, volt felesége is beperelték már hitelrontásért, de Eminemet valószínűleg kevéssé tartotta és tartja vissza a per a szókimondástól, amely oly jellemző dalszövegeire. 2003-ban például az Egyesült Államok Titkosszolgálata is nyomozást indított a sztár ellen egy dalszöveg miatt, amely sokak véleménye szerint nemcsak sértő volt az Egyesült Államok elnökével szemben, de alig burkolt fenyegetést is tartalmazott: "Picsába a pénzzel / Nem halott elnökökért rappelek / Inkább látnám az elnököt holtan" (We As Americans). A vizsgálatot követően azonban nem került rácsok mögé az akkor már nemzetközi pályán szárnyaló zenész, akinek dalai - a nők elleni erőszakos kikacsintás mellett - jellemzően a kilátástalan, nyomorban élő milliókhoz szólnak.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő szerint a sok elszenvedett trauma Eminem sorsát végleg meghatározta: "Az apja eltűnése, az édesanyja alkalmatlansága az anyaságra mind-mind súlyos sebeket okoztak a kisfiúnak, ami később a másokkal szembeni agresszióban vagy szuicid magatartásban nyilvánultak meg. Az ilyen traumákon átesett személyek azt érezhetik, hogy ha nekik nem adatott meg egy békés, családi légkör, akkor az ő gyerekei sem méltóak rá, tehát maga viszi tovább azt a mintát, amit otthonról hozott.

A gyerekkori sérülések feldolgozása mindenképpen szakember segítségét igényli, hiszen ahhoz, hogy a sérült személy tovább tudjon lépni a sebein, meg kell bocsájtania a szüleinek, fel kell oldoznia saját magát, és tudnia kell hinni abban, hogy képes létrehozni egy rendezett életet.

A zene a mankó az énekes számára, egy olyasfajta kreativitás, amibe sérüléseit szublimálja, és ezáltal képes gyógyulni a lelke. A művészet egy pozitív formája az elhárító mechanizmusoknak."



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!





Sztárok csillogás nélkül sorozatunkban olyan sztárokat mutatunk be, akiket a fél világ irigyel. Csillogó életmódjuk okán hajlamosak vagyunk azt gondolni, egész életük megszakítás nélküli tündérmese, minden baj messzire elkerülte őket, és erőfeszítések nélkül, csupán a szerencse segítette őket a csúcsra. Tucatnyi példát találtunk ennek ellenkezőjére. Legutóbb Charlize Theron gyermekkoráról írtunk, sorozatunk e heti sztárja a drogos édesanyjának soha megbocsátani nem tudó Eminem.

Eminem 1972. október 17-én Marshall Bruce Mathers III. néven látta meg a napvilágot Missouri államban, Saint Joseph-ben. Édesanyja mindössze 15 éves volt, mikor világra hozta a kisfiút. A fiatal lányt és a kis Marshall Bruce-t az apa másfél évvel később elhagyta - állítólag nem találkoztak soha többé. A luxuséletet élő Eminemhez közeledő apát ugyanis a sztár - érthető okokból - nem engedte közel magához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A serdülő anyuka tehát 17 évesen egyedül maradt kisfiával, illetve néhány évvel fiatalabb öccsével, aki próbálta könnyebbé tenni az életüket. Azonban nem járt sok sikerrel a maga is gyerekcipőben járó fiú: pár év múlva Eminem fiatal édesanyja már rendkívül súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Eminem, alias Marshall gyerekkora maga volt a pokol: örökös költözködés, nélkülözések és egy alkoholtól, drogtól hol közönyösen tompa, hol gyilkos indulatokat produkáló édesanya, aki egyetlen pillanatig sem tudott felnőni a feladathoz, nem tudott édesanyja lenni a sérülékeny, érzékeny fiúnak.

A művészetek felé igen élénk érdeklődést mutató Marshallnak (egy ideig képregény-rajzolással szeretett volna foglalkozni) egyetlen barátja nagybátyja, Ronald "Ronnie" Nelson volt, aki nemcsak védte nővére szélsőséges "nevelésétől" Marshallt, de terelgette is a tehetséges gyereket a hiphopzene irányába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marshall még csak 14 éves volt, amikor M&M művésznéven csatlakozott egy "Bassmint Productions" nevű csapathoz. Rengeteget játszottak, kislemez is megjelent a csapattól, de Marshallt sok igazolatlan hiányzása, valamint agresszív magatartása miatt kicsapták a középiskolából. Talán nem is bánta, hiszen igazi "outsider" volt, soha nem tudott az általánosan elfogadott társadalmi normáknak megfelelni: amíg gyenge volt, a társai bántalmazták, gúnyolták szegénysége és anyja miatt, később pedig, ahogy erőre kapott, erőszakkal előzte meg, hogy gúny vagy sértések céltáblája legyen. Ráadásul alig töltötte be a 14. életévét, amikor egyetlen támasza és barátja, az egyetlen ember, aki törődött vele és jót akart neki, Ronnie 19 évesen öngyilkos lett - egy sörétes puskával vetett véget életének.

Marshallt Ronnie halála még inkább megvadította, de ennek a feszültségnek egy részét elkezdte rímbe szedni: valószínűleg éppen az őt ért mérhetetlen veszteség és fájdalom hatására szakadt át az a gát és tört fel az a zseniális zenei erő, amely az igazán nagy dolgok létrehozásában oly sokszor szerepet játszik.

Ha nem is kapta szárnyra azonnal a világhír, elindult a csúcs felé. 1996-ban jelent meg első önálló lemeze, afféle szárnypróbálgatás, hogy rátaláljon saját stílusára. Azonban a langyos fogadtatás is hozzájárulhatott (az alkohol és a drog mellett), hogy Eminem agressziója önmaga ellen forduljon: öngyilkosságot kísérelt meg. Szerencsére nem sikerült a próbálkozás, így belekóstolhatott egy másféle életbe is, hiszen az első nagy album, az 1999-ben megjelent The Slim Shady LP hatalmasat robbant, és nemcsak kihúzta a nyomorból, de milliomossá is tette az akkor már 27 éves rappert. Eminem magánélete azonban a továbbiakban sem alakult szerencsésen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem 1999-ben a MTV Europe Awards díjátadón és a 2011-es Grammy Awards gálán

Korai, kamasz szerelmével például kétszer is összeházasodott, egy kislányuk is született a házasságból, akit Halie-nek neveztek el. A szintén hányatott sorsú lány alig volt 15 éves, amikor húgával együtt átköltözött az akkor 21 éves Eminemhez, de a konfliktusait, indulatait kezelni nem tudó fiú képtelen volt lovagias védelmezője lenni a gyengédségre vágyó lánynak. Se veled, se nélküled kapcsolatukat két szélsőséges érzelem: a szerelem és a gyűlölet jellemezte. Mindennaposak voltak a veszekedések közöttük, sőt a sztár nem egyszer kezet is emelt a lányra - ahogy azt megengedte magának az akkor már beszámíthatatlan anyjával szemben is.

Se veled, se nélküled, Kimberly

A lány egy nyomortelepre költözött közös gyerekükkel, nem sokkal a kirobbanó sikert és vagyont hozó album megjelenése előtt. A siker beköszönte után másodszor is összeházasodtak, a második frigy egy évig sem tartott: úgy tűnik, Eminem képtelen volt megbocsátani a lánynak, akit 1999-ben csókolózáson kapott egy John Guerra nevű férfival. Eminem hirtelen felindulásában azon az ominózus éjszakán fegyverrel fenyegette meg a csábító férfit, és meg is ütötte a pisztoly tusával. A hirtelen haragú rapper ellen per indult, s míg a per zajlott, 2000 július elején Kimberly sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, és felvágta az ereit. Ezután elváltak, majd a 2000-es esztendő végére újra kibékültek. A béke azonban most sem tartott sokáig, 2001. októberben újra elváltak. Két évvel később, 2003-ban Kimberly ellen per indult kokainfogyasztás miatt. Akkor két év próbaidőt kapott, amit 2004-ben megszegett, ezért egy hónapot börtönben kellett töltenie. A keményszívű zenész a folyamatos válások-kibékülések ellenére ma már nemcsak közös kislányukról, de volt felesége nővérének két gyermekéről és saját öccséről is gondoskodik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem és Kimberly Mathers

"Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem"

Mint azt korábban megírtuk, Eminem anyja rágalomra hivatkozva 10 millió dollárra perelte be a fiát, amikor az 1999-es "My Name" című sláger refrénjében ezek a mondatok szerepelnek: "Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem. Csak most jöttem rá, hogy az anyám még a kábítószerek terén is lekörözött engem. Megmondtam neki, ha híres rapper leszek, róla nevezem el a drogozásról szóló lemezemet."

Eminem 2008-ban adta ki önéletrajzi könyvét, melyben mesél küzdelméről a kábítószerekkel, a depresszióval és a szegénységgel, és válaszul még ugyanebben az évben Debbie Nelson is megírta emlékiratait "My Son Marshall, My Son Eminem" címmel. A világsztár nem akart anyja adósa maradni, ezért hamarosan megjelentette újabb kemény hangvételű dalát, a "My Mom"-ot, és számtalanszor viccelődött nyilvánosan is az anyagyilkossággal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem egy nehéz sorsú rappert játszik a 8 mérföld című filmben

Eminem anyjával és szerelmével kapcsolatos fájdalmas-gyilkos érzelmeit számtalan dalban megörökítette, nem egyszer durván megsebezve, megsértve őket. Anyja is, volt felesége is beperelték már hitelrontásért, de Eminemet valószínűleg kevéssé tartotta és tartja vissza a per a szókimondástól, amely oly jellemző dalszövegeire. 2003-ban például az Egyesült Államok Titkosszolgálata is nyomozást indított a sztár ellen egy dalszöveg miatt, amely sokak véleménye szerint nemcsak sértő volt az Egyesült Államok elnökével szemben, de alig burkolt fenyegetést is tartalmazott: "Picsába a pénzzel / Nem halott elnökökért rappelek / Inkább látnám az elnököt holtan" (We As Americans). A vizsgálatot követően azonban nem került rácsok mögé az akkor már nemzetközi pályán szárnyaló zenész, akinek dalai - a nők elleni erőszakos kikacsintás mellett - jellemzően a kilátástalan, nyomorban élő milliókhoz szólnak.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő szerint a sok elszenvedett trauma Eminem sorsát végleg meghatározta: "Az apja eltűnése, az édesanyja alkalmatlansága az anyaságra mind-mind súlyos sebeket okoztak a kisfiúnak, ami később a másokkal szembeni agresszióban vagy szuicid magatartásban nyilvánultak meg. Az ilyen traumákon átesett személyek azt érezhetik, hogy ha nekik nem adatott meg egy békés, családi légkör, akkor az ő gyerekei sem méltóak rá, tehát maga viszi tovább azt a mintát, amit otthonról hozott.

A gyerekkori sérülések feldolgozása mindenképpen szakember segítségét igényli, hiszen ahhoz, hogy a sérült személy tovább tudjon lépni a sebein, meg kell bocsájtania a szüleinek, fel kell oldoznia saját magát, és tudnia kell hinni abban, hogy képes létrehozni egy rendezett életet.

A zene a mankó az énekes számára, egy olyasfajta kreativitás, amibe sérüléseit szublimálja, és ezáltal képes gyógyulni a lelke. A művészet egy pozitív formája az elhárító mechanizmusoknak."



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.