koleszterin diéta tojás húsvét 2014 húsvét egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leginkább az év ezen időszakában, húsvétkor merül fel bennünk a fenti kérdés, hiszen számtalan információ kering a tojásfogyasztással kapcsolatban. A Life.hu szakértő segítségével utánajárt, mi történik, ha a húsvéti sonka mellé bátran fogyasztjuk a tojást.

Egészséges vagy nem?

A tojás szerves része a mindennapi étkezéseinknek, és nem csak húsvétkor. Vannak, akik szerint ez az élelmiszer a felelős a magas koleszterinszintért, mások pedig olyannyira megbíznak benne, hogy akár tojásdiétára is vállalkoznak. Dadda Noémi dietetikus szerint a tojás mindenképp egészségesnek mondható, mivel a tápértéke igen magas. Sőt, jól beilleszthető azok étrendjébe is, akik nem fogyasztanak húst, mert létfontosságú aminosavakat tartalmaz. "1 db tojás tápértéke megegyezik 124 g tejével vagy 70 g csirkehúséval. A magas, teljes értékű fehérjetartalmán kívül van még benne B2-, A- és D-vitamin, valamint foszfor is" - vallja a szakértő.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Minél tovább tárolsz egy tojást, az a súlyából annál többet veszíthet. Így nem érdemes néhány hétnél tovább tartogatni ezt az élelmiszert.

Mennyit fogyasszunk belőle?

A húsvéti sonka mellé sokszor 3-4 napon keresztül esszük a tojást. Van, akinek ez meg se kottyan, de sajnos ezzel nincs mindenki így. Az MTI szerint az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia-vizsgálatából. Ha valakinél efféle problémák merülnek fel, a megoldás a vérvizsgálat után egy személyre szabott diéta lehet. Dadda Noémi dietetikus szerint azonban ha ez a veszély nem áll fenn, és a tojás nem okoz puffadást, akkor akár este is fogyasztható. A hangsúly itt is a mértékletességen van: heti 3-5 tojásnál többet semmiképp sem ajánlott beiktatni az étrendünkbe. Ha túl sok tojást fogyasztunk, felborulhat az egyensúly a tápanyagok bevitelével kapcsolatban: hosszú távon túlzott lehet a fehérje- valamint a zsiradék- és a koleszterin-bevitel is. A magas koleszterin pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulását okozhatja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakértő tippje:

Mindig a mértékletességre kell odafigyelni, és arra, hogyan készítjük el és mivel fogyasztjuk a tojást. Nagyszerű vacsora lehet egy sárgarépás-sajtos omlett 2 tojásból kevés olívaolajon megsütve, 1 szelet rozskenyérrel és egy kis friss zöldséggel - retekkel, paradicsommal, paprikával, kígyóuborkával. Egy tojás körülbelül 70 kalóriát tartalmaz, így a fogyókúránkba is beiktatható a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Tényleg jobb a drága biotojás?



Hol vegyük meg a tojást?

A válasz egyértelmű: aki teheti, kiskereskedőtől szerezze be, vagy piacról, gazdaságból vásárolja meg. A szakértő szerint ez azért is fontos, mert a szabadon tartott és a természetes tápokkal etetett állatok húsa és tojása finomabb, ráadásul a bennük lévő tápanyagtartalom is jóval magasabb, mint egy hipermarketben kapható tojásban.

Tudtad?

Ha a tojás sárgája egészen mélysárga, akkor annak a tápértéke jóval magasabb, mint a halványsárga belsejű tojásnak. Az előbbi nemcsak egészségesebb, de a sütemény is sokkal ízletesebb lesz tőle.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A tojást ne csak főzéshez használd, hiszen a benne rejlő tápanyagok miatt szépítkezőszernek is kiváló. 2 evőkanál ricinusolajhoz keverj egy evőkanál olívaolajat és ugyanennyi mézet. Melegítsd pár másodpercig, majd adj hozzá egy egész tojást. A masszát keverd össze, és alaposan oszlasd el a hajadon. Húzz rá egy zacskót, tekerd törölközőbe, és 40-60 percig hagyd hatni. Végül samponozd át 2-3-szor a hajadat: a frizurád csillogó, dús és egészséges lesz.



Betonkeverővel kavarta az étterem a mártásokathttp://www.life.hu/anyaskodj/20130329-botrany-svedorszagban-betonkeverovel-kavarta-az-etterem-a-martasokat.htmlMióta pénzért locsolnak a fiúk, nem érdekel a húsvéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130318-sztarok-es-a-husvet-hogyan-unnepel-szandi-es-fesus-nelly.htmlÓriási baba született - alig élte túlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130328-7-kilos-baba-szuletett-nagybritanniaban-o-a-szigetorszag-masodik-legnagyobb.htmlDobd fel a lakást gyönyörű húsvéti díszekkel!http://www.life.hu/anyaskodj/20130320-husveti-diszek-keszitese-sajat-kezuleg-husveti-feszek-tavaszi-ebredes-tojas.htmlHúsvéti forgatag a táncparkettenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130326-szorakozas-program-husvet-unnepi-forgatag-a-tancparketten.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.