kommunikáció következetlen feszültség szabályrendszer gyereknevelés hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lelke mélyén talán minden szülő érzi, hol hibázik gyermeke nevelése során. Miért marad mégis minden a régiben? Szakemberek szerint kényelemszeretet és rossz beidegződések miatt nehéz a váltás.

1. Érzelmek vására
Hiba: a gyerekre fordított idő helyett ajándékokkal halmozzuk el a csemetéket

A szeretet kifejezésének hangsúlyos eszköze soha nem lehet tárgy. A gondoskodás igénye nem merülhet ki drága eszközök ajándékozásával, még akkor sem, ha az ajándék szemmel láthatólag örömet okoz a gyereknek. Mindez igaz költséges szakkörök, tanfolyamok és táborok esetén is. A gyerek elfogadja a felkínált eszközöket és lehetőségeket, de ezektől érzelmileg nem érzi magát gazdagabbnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

2. Ne a gyerekeken vezessük le a feszültséget
Hiba: "szelepnek" használni a gyerekeket

Feszült helyzetben nincs annál kényelmesebb egy felnőtt számára, mint a mellette csetlő-botló és sokszor hibát hibára halmozó gyerekre zsigerből ráüvölteni, megrángatni, falhoz állítani. Beleadni apait-anyait abba az üvöltésbe, hiszen még ok is van rá: kiöntötte, feldöntötte, eltörte, vagy egyszerűen csak nem fogadott szót. Mit ér el vele a szülő? A megfélemlítés mellett hatékony mintát biztosít gyermekek számára. Feszültség esetén ő maga is a tanult módon fog reagálni: vagyis agresszióval.

3. Terítéken a kommunikáció
Hiba: gyorsan kiosztott, sokszor "tálcás" vacsorák a háló- vagy a gyerekszobában

Meglehetősen súlyos hibának számít elherdálni azt a kevés időt, amit a család együtt tölthetne. Ha vacsoraidőben együtt van a család apraja-nagyja, akkor lehetőleg egy légtérben, a televízió, a mobiltelefonok száműzése mellett fogyasszák el a vacsorát. A gyerek számára a meleg, érzelemgazdag légkör megélése mellett ugyanis valódi "kommunikációs terepgyakorlat" lehet a közös étkezés.

4. Apa úgyis megengedi
Hiba: kettős szülői szabályrendszer

Ha van jellemző baklövés, amit gyermeknevelés területén szülő elkövethet, az bizony a szabályok területén érhető tetten. Az eltérő állásponttal önmagában nem lenne baj, ha azt a szülők óvatosan, egymás között tisztázzák. Abban az esetben azonban, amikor érvényüket vesztik a szabályok, mert amit az egyik szülő tilt, a másik megenged és fordítva, ott bizony kihúzzák a kicsik lába alól a biztonságos talajt. Hiszen fogalmuk sincs arról, merre van a helyes irány.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

5. Következetlenség kontra rugalmatlanság
Hiba: következetlen elvárások

A következetlen nevelési elvek ugyanoda vezetnek, mint a szülők által közvetített eltérő szabályrendszer. A gyerekek bizonytalanokká válnak, nem tudják, meddig mehetnek el, hiszen amit egyik nap felelősségre vonás nélkül megtehetnek, az másnap súlyos vétségnek számíthat.

Ennek ellenére a következetesség ne jelentsen merevséget sem, vagyis bizonyos szabályokat, bizonyos esetekben - kicsit - fel lehet rúgni. Nem dől össze a világ egy elhúzódó hancúr miatti késői fekvéstől, ahogy kimaradhat egy-egy étkezés, vagy becsúszhat egy ebéd előtti csoki. Nagy dolgokban azonban érdemes következetesnek maradni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.