Méhlepényevés és egyéb őrültségek a szülés körül

fashion week köldökzsinór szokás szülés méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsére nagyanyáinkat, sokszor még anyáinkat is sokkoló kórházi körülmények egyre kevésbé fedezhetők fel a hazai intézményekben, így elmondhatjuk, hogy a szülés egyre mama- és bababarátabb. A folyamatosan szaporodó új lehetőségek között azonban találni néhány egészen meglepőt is...

Száradjon le a köldökzsinór magától?

Manapság a köldökzsinórt nem mindenhol vágják el azonnal, megvárják, míg a pulzálás abbamarad, s ekkor jöhet a nagy vágás az apuka vagy az orvos részéről. A természetes szülés hívei azonban azt állítják, még ezzel is erőszakot teszünk a természetes folyamaton, és az olló helyett egy szép kosarat vagy vászonzsákot kéne keresnünk a méhlepény számára. Az új hóbort szerint a köldökzsinór természetes elszáradásáig ugyanis a méhlepényt a baba mellett muszáj tárolnunk - akkor is, ha az orvosok ezzel nem feltétlenül értenek egyet. Igaz ugyan, hogy ha nem vágjuk el a köldökzsinórt, akkor nem keletkezik seb a baba pocakján, ám ez eltörpül a fertőzésveszély mellett, melyet a halott szövetként bomló méhlepény tárolása jelent közvetlenül az újszülött mellett. Különböző növényekkel ugyan igyekeznek elfedni a kialakuló kellemetlen szagot, ám a baktériumok ellen ezek nem hatnak: a köldökzsinóron át a kialakuló fertőzés a babát is megbetegítheti. Szerencsére a hazai kórházakban még nem találkoztak ezzel az új igénnyel, de mivel a kicsi veszélyeztetésével járna, alighanem nem is egyeznének bele.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Modern méhlepényevő anyák

A természeti népek vagy az állatok között régóta megszokott, hogy a szülés után a méhlepényben lévő tápanyagokat sem hagyják veszni. Ehhez az ősi módszerhez találnak vissza manapság egyre többen - s eszik meg nyersen vagy szárítva a méhlepényüket. Állítólag a tejelválasztás megindulását vagy a szülés utáni depressziós állapotot is könnyebbé tehetjük, nem is beszélve a sok vasról és vitaminokról, melyek felerősítik a legyengült anyai szervezetet. A modern placentaevők nagy része mégis idegenkedve fogadná a nyers méhlepényt, ezért erre szakosodott céget kérnek fel, mely szárítja, porrá őrli és kapszulákba tölti a placentát - így már csak be kell venni naponta néhány tablettát, ahogy azt January Jones amerikai sorozatsztár is tette szülése után - saját bevallása szerint.

Szupermodellként pózolni a szülőágyon

Ki ne szeretne jól festeni a szülés után készült, két percen belül a közösségi oldalon posztolt, első szülés utáni képén? Emiatt egyre több szépségszalon hirdet szépítkezési kezeléseket közvetlenül a nagy napra. A gyantázás mellett a manikűr, pedikűr, frizurakészítés, barnítás csak néhány az elérhető szolgáltatások közül. Az utóbbi években egyre többen kérik, hogy az esküvőhöz hasonlóan a szülésükre is tegyék őket fitté, széppé és kívánatossá - a csatakos haj vagy a megviselt arc tehát lassan már a múlté.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szülés néma csendben

Bár Katie Holmes és Tom Cruise kislányának születése kapcsán tudtunk meg róla többet, nem ők az egyetlenek, akik a csendes születés hívei. A módszert már több éve népszerűsítik különböző szakemberek, akik úgy vélik, hogy az erős fény- és hanghatás egy életre nyomot hagyhat a babában. Ezért a nyugalom és a félhomály mellett a szülés közben elhangzó szavaknak is különösen nagy jelentősége van: emiatt nem engedik, hogy az anyuka felkiáltson a nagy fájdalmaktól.

Gyerekek, akik végignézik a kistestvér születését

Egyre több kórházban engedélyezik a szülők kérésére, hogy a baba testvérei is részt vehessenek a nagy eseményen. A szülőszobába hazánkban általában csak az apukát engedik, Amerikában viszont több gyerkőc is premier plánban nézi végig, hogy jön a világra az öcsike vagy hugica. A módszer védelmezői szerint ezzel elejét vehetjük a testvérféltékenységnek, mások viszont a gyerekeket érő sokk miatt aggódnak: nem lehet felemelő látvány szeretett édesanyjukat fájdalmak és vér közepette szenvedni látni még akkor sem, ha a szülés a világ egyik legtermészetesebb folyamata. Ennek ellenére egyre több szülő ragaszkodik hozzá, a kórházak pedig szép sorban enyhítenek a szabályozáson.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szülés kamerák kereszttüzében

A legtöbb ember, aki valaha is megnézett egy szülésvideót, kicsit furcsán érzi magát közben. A másokra nem tartozó, intim eseménybe nem jó érzés bekukucskálni nézőként - még furcsább az a gondolat, hogy valaki pont arra vágyik, hogy nézzék vajúdás közben. A tévészereplő Kourtney Kardashian viszont pont ezt tette: nemcsak családja lehetett mellette, míg kibújt a kicsi, de az egész folyamatot megnézhette bárki a tévében - többek közt azt is, ahogy az anyuka lenyúl és kihúzza magából a bébit. Szerencsére ez a szokás még nincs elterjedőben az átlagos életet élő anyukák körében. Reméljük, nem is kapnak túl sokan kedvet szülésük közvetítéséhez...

Az álmok nem érnek véget a gyerekszülésselhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-kreativ-anyukak-az-almok-nem-ernek-veget-a-gyerekszulessel.htmlSvédországban kinyalják a fenekünket a szülésnélhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130627-bezzeganya-blog-svedorszagban-bezzeg-kinyaljak-a-fenekunket-a-szulesnel.htmlNem akarok 200 ezret fizetni a szülésemért!http://www.life.hu/anyaskodj/20130517-bezzeganya-blog-kismama-es-halapenz-jogos-sok-szazezret-fizetni-a.htmlCsászár után természetes szülés:sikerülni fog?http://www.life.hu/anyaskodj/20130517-csaszarmetszes-utan-erdemes-termeszetes-uton-torteno-szulest-valasztani.htmlCsodagyereknek születni néha átokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130827-a-csodagyerekek-elete-sokszor-nem-konnyu.htmlHa túl szexi a doki: Nála vagy neki akarsz szülni?http://www.life.hu/szeress/20131021-igy-lazulj-el-ha-tulsagosan-szexi-es-vonzo-a-fogorvosod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.